Kredi Kartı Limitleri Gözden Geçiriliyor: Hazine'den Şok Düzenlemeler!

Kredi Kartı Limitleri Gözden Geçiriliyor: Hazine'den Şok Düzenlemeler!

Kredi Kartı Limitleri Gözden Geçiriliyor: Ha... Kredi kartlarıyla ilgili yeni düzenlemeler, enflasyonun etkilerini azaltmayı hedefliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, mevcut kart limitleri ve müşteri gelirleri arasında bağlantı kurulacak. Yeni düzenlemeler, borç miktarını düşürmek amacıyla yürürlüğe girecek.

Ekonomi yönetimi, kredi kartlarına yönelik kısıtlama kararları ile talep enflasyonunu kısmen baskılamayı başardı. Ancak bankaların müşterilerine sunduğu mevcut kart limitleri, enflasyonist tehlike yaratmaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Orta Vadeli Program (OVP) sunumunda kredi kartlarına ilişkin atılacak adımlar hakkında bilgi vererek, yeni düzenlemeler için harekete geçti. 14 Mayıs 2023 tarihindeki seçimler öncesinde politika faizini yüzde 8.5 oranına sabitleyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gerçek enflasyonun çok daha yüksek olması sebebiyle milyonlarca vatandaşı kredi kartı kullanımına teşvik etmişti.

Uygulanan hatalı ekonomi politikaları, Türkiye tarihinin en yüksek kredi kartı kullanım oranları ve borç tutarlarını ortaya çıkardı. Geçtiğimiz yıl göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, kart kullanımını baskılamak amacıyla bir dizi değişikliğe gitse de, arzu edilen frenleme henüz sağlanabilmiş değil.

KREDİ KARTLARINDA YENİ DÖNEMİN GETİRECEKLERİ

Bankaların, yüksek enflasyon gerekçesiyle müşterilerinin kredi kartı limitlerinde sık sık artış yapması, mevcut borç tutarının katlanarak artmasına neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartlarının oluşturduğu tehlikeye dikkat çekerek, düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Eylül ayında yapılan OVP sunumunda, mevcut kredi kartı limitleri ile müşterilerin aylık gelirleri arasında bir bağlantı kurulacağı belirtildi. Bu düzenleme doğrultusunda, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi arasında koordineli çalışacak bir ekip oluşturuldu.

Yeni dönemde bankalar, SGK'dan gelecek anlık verileri değerlendirerek, müşterilerin aylık gelirini beyan esasına dayalı olmaksızın görebilecek. Müşterilerin tüm bankalardaki toplam kredi kartı limiti, aylık gelirinin 2 ile 4 katı oranında belirlenecek. Kart limitini belirleyen temel faktör ise findeks kredi notu ve kredi kartının kullanım süresi olacak.

KART LİMİTLERİNDEKİ ENDİŞE VERİCİ DURUM

Türkiye, kredi kartı ve gelir dağılımının en sağlıksız dağıldığı ülkeler arasında zirvede yer alıyor. Son verilere göre, bankaların müşterilerine tanımladığı her iki kredi kartından birinin limiti 100 bin liranın üzerinde. BDDK'nın uyarılarına rağmen, bankalar asgari ücret kazanan müşterilerine dahi 150 bin lirayı aşan limitler tahsis edebiliyor.

Yapılacak değişiklikler yalnızca yeni kredi kartlarını kapsamayacak; mevcut kredi kartı limiti ile aylık geliri arasında büyük uçurum bulunan vatandaşların limitleri aşağı yönlü güncellenecek. Kart limitlerini BDDK tarafından belirlenecek sınırlara çekmeyen bankalar ise para cezası ile karşılaşacak.

"Kredi Kartı Limitleri Gözden Geçiriliyor: Hazine'den Şok Düzenlemeler!" haberi, 03 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 03 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kredi Kartı Limitleri Gözden Geçiriliyor: Hazine'den Şok Düzenlemeler! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kredi Kartı Limitleri Gözden Geçiriliyor: Hazine'den Şok Düzenlemeler! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 03 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ayla Karadere Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:00 BM: "Lübnan'dan kaçan 128 binden fazla kişi Suriye'ye geçti"
  2. 11:55 CHP'li Bulut: “Tasarruf tedbirleri, İletişim Başkanlığı’nın kapısının önünden bile geçmiyor“
  3. 11:46 CHP'li Yücel'den Bakan Yerlikaya'ya soru önergesi: Yeni bir göç dalgası olarak döner mi?
  4. 11:40 Mersin polisinden FETÖ'nün öğrenci yapılanmasına operasyon: 13 gözaltı
  5. 11:33 Cem Garipoğlu'nun mezarı'nda kazılama yapılıyor: Bedeni tamamen çıkarılacak!
  6. 11:23 Kadir İnanır'ın acı günü! Aldığı haberle yıkıldı
  7. 11:14 Ahmet Çakar "Okan Buruk'un davranışı, Mourinho'nun yaptığından daha tehlikeli"
  8. 11:00 Beşikçioğlu'ndan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Karadağlı'nın "Lale Devri Bitti" Sözlerine cevap!
  9. 10:52 Mauro Icardi, gözünü rekora dikti
  10. 10:49 Atalanta'dan Nicolo Zaniolo açıklaması: 'Yürümekte ve koşmakta zorlanıyordu'
  11. 10:46 Narin cinayetini araştıran ekipler 4 yıldır kayıp olan Miraç'ın izini buldu!
  12. 10:43 EPDK, petrol piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti!
  13. 10:40 DİSK-AR’ın raporu: "Türkiye, Emeklilik Harcamalarında Avrupa'nın En Düşük Seviyelerinde"
  14. 10:31 Ekrem İmamoğlu'ndan Yattara sözleri
  15. 10:28 RTÜK başkanı'ndan 'Rezalet' açıklamasına Didem Soydan'dan yanıt geldi!
  16. 10:24 57 ilde “Narkoçelik-41” operasyonu: Operasyonlarda 644 Şüpheli Yakalandı
  17. 10:21 CHP'de Saygı krizi: Atatürk'e "ayyaş" diyen kişinin karşısında ayağa kalkıyorsunuz, kabul edilemez
  18. 10:16 Ezgi Apartmanı hakkında açılan davada ailelerin adalet arayışı devam ediyor
  19. 10:09 Kulis| Kılıçdaroğlu'na yakın vekiller, delegelere "olağanüstü kurultay için imza" telefonu açıyor
  20. 10:01 Soğukta Kalp Krizi Riskini Artıran 5 Faktör!
Gündem Haberleri