Kredi kartlarının bakiyesinde büyük yükseliş: TCMB verileri gözler önüne serdi

Kredi kartlarının bakiyesinde büyük yükseliş: TCMB verileri gözler önüne serdi

Kredi kartlarının bakiyesinde büyük yükseliş... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hazırlanan rapor, bireysel kredi kartı bakiyelerinde yaşanan yüzde 180'lik artışı ortaya koymuş bulundu.

Bireysel kredi kartı bakiyelerindeki dikkat çeken artış, TCMB verilerine yansıdı. TCMB'nin web sitesinde yayımlanan ve Kübra Bölükbaş, Mehmet Selman Çolak ve Eren Ocakverdi tarafından hazırlanan analizde, bireysel kredi kartı bakiyelerinin diğer kredi türlerine göre daha hızlı büyüdüğü belirtildi. Analizde, bireysel kredi kartı bakiyelerindeki yıllık artışın geçen yıl yüzde 180'e ulaştığı ve bu artışta hem talep artışının hem de kredi kartlarının ödeme aracı olarak kullanımının etkili olduğu ifade edildi.

905.jpg

Blog yazısında, bireysel kredi kartı bakiyelerinin çeşitli dağılımlarına dikkat çekilerek, çoğu kart kullanıcısının düşük borç bakiyesine sahip olduğu belirtiliyor. Toplam borcun ise daha az sayıda, yüksek tutarda borçlu olan kullanıcılar arasında toplandığı vurgulanıyor. 28 milyon aktif bireysel kredi kartı kullanıcısının yarısının (yaklaşık 14 milyon) 25 bin liranın altında bakiyesi bulunurken, 150 bin liranın üzerinde borcu olanların oranı yüzde 9 seviyesinde. Ancak bu grubun toplam bireysel kredi kartları borcundaki payı yüzde 50'yi geçiyor.

Analizde, bireysel kredi kartlarının hanehalkı tarafından yaygın kullanımı ve harcamalardaki dalgalanmayı dengeleyen rolü nedeniyle azami faiz oranının diğer kredi türlerinden daha düşük tutulduğu hatırlatılıyor. Bu durumun, bireysel kredi kartları üzerinden borçlanmayı ve tüketimi teşvik ettiği vurgulanırken, yüksek bakiye gruplarındaki kullanıcıların borçlanma davranışının daha yaygın olduğu belirtiliyor. Düşük bakiye gruplarında ise bu davranışın daha sınırlı olduğu gözleniyor ve yüksek borçlu kullanıcılar için düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor.

Ayrıca, bireysel kredi kartı borçlarının gelir düzeyine göre farklılık gösterdiği, yüksek borçluluğun genellikle daha yüksek gelirli kullanıcılar arasında yoğunlaştığı belirtiliyor. TCMB'nin faiz oranlarındaki farklılaştırma adımının bu kesim üzerinde sıkılaştırıcı bir etkisinin olacağı ve iç talebi dengelemeye katkıda bulunacağı değerlendirmesi yapılıyor. Ayrıca, BDDK'nin kredi kartı borçlarını yapılandırma kararıyla birlikte, borçları gecikmiş olan kullanıcıların bu sıkılaştırıcı politikalardan daha az etkilenmesi sağlanacak.

"Kredi kartlarının bakiyesinde büyük yükseliş: TCMB verileri gözler önüne serdi" haberi, 27 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kredi kartlarının bakiyesinde büyük yükseliş: TCMB verileri gözler önüne serdi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kredi kartlarının bakiyesinde büyük yükseliş: TCMB verileri gözler önüne serdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 27 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:15 Yavaş algılama sorunu belirtileri!
  2. 16:13 Yaşayan Nostradamus korkuttu: “Çin ve ABD arasında savaş öngörüyorum!”
  3. 16:12 Mahfi Eğilmez 12 ay sonraki enflasyonun ne olacağını açıkladı!
  4. 16:06 Bankalardan yüzde 0 faizli kredi duyurusu geldi!: Peki, bu şartlara kimler uyuyor?
  5. 16:00 Prof. Dr. Naci Görür konuştu!: Kütahya için deprem uyarısı!
  6. 15:50 İstanbul'da Fuhuş Çetelerine Büyük Darbe: 33 Adrese Baskın Düzenlendi!
  7. 15:46 Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan, "Şehit Kokusu" Parfümü Hakkında Açıklama Yaptı!
  8. 15:44 Sınır Dışı Skandalı: Türkiye, Almanya’dan Vatandaşlarını Geri Alıyor!
  9. 15:43 Fed'in enflasyon göstergesi beklentinin altında!
  10. 15:40 Mbappe’nin yaşadığı sakatlık Arda’ya fırsat oldu
  11. 15:40 2025'te Emekliler İçin Uzmanından Kritik Uyarı: Maaşlarda Ciddi Düşüş Bekleniyor!
  12. 15:40 Cinsel istismara uğrayan 2 yaşındaki Sıla bebeğin durumunu teyzesi açıkladı
  13. 15:37 Enes Çelik’ten Bursaspor İçin Şok Açıklamalar: Borçlar Yarıya İnecek!
  14. 15:34 Galatasaray'dan Can Korkmaz transferi
  15. 15:28 IBAN ile EFT, Havale ve FAST işlemi artık bu şekilde olacak! Bankalar güncelledi
  16. 15:28 İsrail, Suriye'ye Hava Saldırısı Düzenledi: 5 Asker Öldü!
  17. 15:23 Donald Trump 'Tarihin En Büyük Pazarlamacısı' İlan Etmişti: Zelenski ile Trump’tan Kritik Görüşme!
  18. 15:16 Televizyon İzleyip Yetiştirmeye Başladı, Şimdi Ürünleri Kapış Kapış Gidiyor!
  19. 15:15 Ali Koç'tan TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'na ziyaret!
  20. 15:02 Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi Rakipleri Belli Oldu!
Ekonomi Haberleri