Kremlin'den "uzlaşma mümkün" mesajı

Kremlin'den

Kremlin'den "uzlaşma mümkün" mesajı Kremlin, Ukrayna'nın İsveç ve Avusturya modelinde tarafsızlığının "uzlaşmayı" mümkün kılabileceği mesajını verirken, Ukrayna'dan gelen açıklamalarda ise "garantörlük" vurgusu yapıldı.

Kremlin, Ukrayna'nın İsveç ve Avusturya modelinde tarafsızlığının "uzlaşmayı" mümkün kılabileceği mesajını verirken, Ukrayna'dan gelen açıklamalarda ise "garantörlük" vurgusu yapıldı. 

Rusya ile Ukrayna arasında görüşmeler sürerken, Kremlin, Ukrayna'nın İsveç ve Avusturya modelinde tarafsızlığı ile uzlaşma sağlanabileceğini bildirdi. "Bu şu an için tartışılan seçenek" diyen Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov bu tarafsızlık modelinin "uzlaşma" sağlayabileceğini söyledi.

Peskov'un açıklamaları öncesinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Ukrayna ile yürütülen görüşmelerdeki zorluklara rağmen, uzlaşmak için umut olduğunu belirtmişti. Rus haber sitesi RBK'ya konuşan Lavrov, "Bilinen nedenlerden dolayı müzakereler hiç kolay değil. Buna rağmen uzlaşma sağlanması için belirli bir umut var" dedi. Lavrov, şu anda ciddi olarak Ukrayna'nın tarafsız bir statüye sahip olmasının tartışıldığını belirterek, uzlaşma sağlanması için bazı formüller üzerinde mutabık kalındığını ifade etti.

Lavrov, güvenlik garantileri ve Ukrayna'nın silahtan arındırılması ile Ukrayna'da Rusça konuşan insanların hakları ve ülkenin doğusundaki insanların güvenliğinin gündemdeki konular olduğunu ifade etti. İsveç ve Avusturya NATO üyesi olmamasına rağmen, genel olarak Batılı ülkeler arasında sayılıyor. İsveç düzenli olarak NATO'nun askeri tatbikatlarına katılıyor.

Tarafsızlığı taahhüt eden Avusturya anayasası, ülkenin askeri ittifaklara katılmasını, topraklarında yabancı askeri üsler kurulmasını yasaklıyor. Ukrayna'dan "garantörlük" vurgusu Rusya'nın açıklamaları karşısında Ukrayna'dan gelen açıklamalarda "garantörlük" vurgusu yapıldı.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin danışmanı Mikhailo Podolyak, Telegram kanalından yaptığı açıklamada Ukrayna'nın "net bir şekilde güvenlik garantilerine" ihtiyacı olduğunu vurguladı. Moskova'nın İsveç veya Avusturya modelini önererek müzakerelerde üstünlüğü ele geçirmeye çalıştığını öne süren Podolyak, "Ukrayna Rusya ile doğrudan bir savaş durumunda. Bu nedenle de İsveç veya başka bir modele değil, Ukrayna modeline ihtiyacı var" dedi. Podolyak, Ukrayna'nın gerektiğinde silah sevkiyatı yapan, ülkeye havadan saldırıldığı zaman Ukrayna'nın hava sahasını kapatan ortaklarından güvenlik garantilerine ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Tarafsızlık statüsü, üyelikten vazgeçmek demek Ukrayna'nın tarafsız statüyü kabul etmesi, NATO üyeliği hedefinden vazgeçmesi anlamına geliyor. Ukrayna 2019 yılında yapılan bir anayasa değişikliği ile NATO ve Avrupa Birliği üyeliği hedeflerini belirlemişti. Bu hedefe rağmen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Salı günü yaptığı açıklamada ülkesinin İttifak'a giremeyeceğini kabul etmesi gerektiğini söylemişti. Ukrayna'nın NATO'ya üye olma planları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal gerekçeleri arasında bulunuyor. NATO'nun doğuya doğru genişlemesini bir tehdit olarak algılayan Moskova, Ukrayna'nın NATO'ya üye olma planlarına kesinlikle karşı çıkıyor. AFP,dpa/JD,EC,BK © Deutsche Welle Türkçe

"Kremlin'den "uzlaşma mümkün" mesajı" haberi, 16 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kremlin'den "uzlaşma mümkün" mesajı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kremlin'den "uzlaşma mümkün" mesajı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  2. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  3. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  4. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  5. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  6. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  7. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  8. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  9. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  10. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  11. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  12. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  13. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  14. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  15. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  16. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  17. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  18. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  19. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  20. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
Gündem Haberleri