Kripto para düzenlemesi resmen yürürlüğe girdi: İşte beklenen değişiklikler
Kripto para düzenlemesi resmen yürürlüğe gir... Düzenlemeyle kripto varlıklar ilk kez "gayrimaddi varlık" olarak sınıflandırıldı. Bu düzenlemenin kripto varlık ekosisteminde yaratacağı bazı önemli değişiklikler şu şekilde...
Düzenlemeyle kripto varlıklar ilk kez "gayrimaddi varlık" olarak sınıflandırıldı. Bu düzenlemenin kripto varlık ekosisteminde yaratacağı bazı önemli değişiklikler şu şekilde:
YATIRIMCILAR VERGİLENDİRİLECEK Mİ?
Düzenlemeyle ilgili en çok merak edilen konulardan biri vergilendirme oldu. Yasada yatırımcılardan vergi alınacağına dair bir düzenleme yapılmadı. Ancak, Türkiye'de hizmet sunan platformlar, yıllık gelirlerinin faiz hariç %1'ini Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) ve %1'ini TÜBİTAK'a ödeyecek.
HANGİ KURUMLAR YETKİLİ OLACAK?
SPK, kripto varlıkların ihraç edilmesinde yetkili olacak. Ekosistemin düzenlenmesi konusunda yetki SPK'ye verilirken, bilgi sistemleri ve teknolojik altyapı konularında TÜBİTAK'ın belirlediği kurallar uygulanacak.
KULLANICILARDAN İZİN ALINACAK MI?
Platformların faaliyet gösterebilmesi için SPK'den lisans almaları zorunlu olacak. Lisans almak istemeyen platformlar, 3 ay içinde tasfiye kararı alarak müşteri hak ve menfaatlerini korumak zorunda olacak.
İZİNSİZ KULLANIMIN YAPTIRIMI NE OLACAK?
İzin almadan kripto varlık hizmeti sağlayan kişi veya kurumların yetkililerine, 3 ila 5 yıl hapis ve 5 bin ila 10 bin gün adli para cezası verilecek.
YURT DIŞI MERKEZLİ PLATFORMLAR İÇİN DÜZENLEMELER NELER?
Yurt dışı merkezli ve lisansı olmayan platformlar Türkiye'de hizmet sunamayacak. Lisans almadan Türkiye'de iş yeri açılması, Türkçe web sitesi oluşturulması ve pazarlama faaliyetleri izinsiz kripto hizmet sağlayıcılığı olarak kabul edilecek.
KRİPTO VARLIKLARA EL KONULABİLİR Mİ?
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıklarına haciz uygulanamayacak. Hizmet sağlayıcıların mal varlıklarına ise kamu alacakları için bile haciz yapılamayacak.
DENETİM NEREDEN GERÇEKLEŞECEK?
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimi ve bilgi sistemleri denetimi, SPK tarafından ilan edilen bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak.
"Kripto para düzenlemesi resmen yürürlüğe girdi: İşte beklenen değişiklikler" haberi, 02 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kripto para düzenlemesi resmen yürürlüğe girdi: İşte beklenen değişiklikler haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kripto para düzenlemesi resmen yürürlüğe girdi: İşte beklenen değişiklikler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.