Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı: Okumak iş garantisi sağlamaz

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı: Okumak iş garantisi sağlamaz

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı: Okumak iş... Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, üniversite mezunu olmanın iş garantisi sağlamadığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, üniversite mezunu olmanın iş garantisi sağlamadığını söyledi. Çam, 207 üniversite ve 8 milyon üniversite öğrencisi olduğunu; buna karşılık devlette 4 milyon memurun çalıştığını hatırlatarak "Emekli oldukça yıllık 10-15 yenisi gelir. Okumak iş garantisi sağlamaz! İşe gocunmadan en temelden başlamalı. Erken hayata atılmalı. Okurken çalışan kazanır" ifadelerini kullandı.

Çam sözlerine şöyle devam etti:

Gelişmiş ülkelerde 18yaşından itibaren üniversite ile birlikte çalışmaya başlanır. Restoranda, tamircide, atölyede, tarlada, sanayide veya askerde. Liseden sonra er olarak orduya yazılıp profesör ya da general olan bile çıkar. Her şehrin ekonomisine öğrenciler de çalışarak katkı verir.

 

Çoğu yerde burs bulamayanlar bir de kazandıkları maaşlarından çok ciddi meblağlarla okul ücreti öderler. Ama para da biriktirenler olur. İlla 4 yılda okulu bitireceğim derdine düşmeyenler sırtına heybesini alıp  dünyayı turlar, yeni diller öğrenirler. Dar kalıpta öğrenci olmazlar!

 

Herkesin full-time akademik formasyona uygun okuması beklenemez. Başını kitaplardan/laboratuvardan kaldıramayacak bilimadamı adaylarına da ihtiyaç olduğu kadar; sokağı bilen; insanı tanıyan, dünyayı gezerek anlayan öğrenciler de tüccar, sanayici, çiftçi vb. erbaba da ihtiyaç artıyor.

 

Devletimiz son yıllarda büyük bir atılım yaparak Cumhuriyetimizin kuruluşundaki “eğitimde fırsat eşitliği” ilkesine tekrar  döndürecek hamleler yaptı.Eğitim sadece elitlerin hakkı olmaktan çıkartan bu çabalar ile ülkenin her köşesine imkan sağladı. Gelişmiş ülkeler arasına çekti.

 

Milyonlarca öğrencimize eğitim, kampus, yurt, barınma vb. imkanlarını dünya standartlarının çok üzerinde sağlayan devletimize müteşekkir olmalıyız. Her konuyu devletin çözmesi imkansız. Bireysel olarak işin ucundan hepimiz bir miktar tutmaya gayret gösterelim, hepsi çözülür inşallah.

 

Özal’lı yıllarda, bizler ODTÜ’de öğrenci iken yurtlardaki kahvaltıyı, kafeteryadaki yemekleri bahane eden bizim devrimci arkadaşlar boykot yaparlardı. Yıllar sonra onların çoğu iyi kapitalist oldu, çocukları da kafeterya yerine kampusta açılan sosyetik kafelerin müdavimi oldular :)

 

O dönemde Türkiye’deki üniversite sayısı 20 civarındaydı. Sınırlı imkanlar arasında liseden mezun olanların ancak %3-5’i üniversiteye gidiyor, binde 1-2’si yurtta kalıyordu. Mezun olanların çoğu (hatta çoğu bölümde son sınıfta) devlet/özel sektör kapıyordu. Şimdi her şey bollaştı.

 

Dünyada artık köklü okulda okumanın ayrıcalığı bile giderek kayboluyor. Pandemi ile en nitelikli hocalar uzaktan yarı zamanlı çalışabilir. Hiçbir yeni üniversite de küçümsenmemeli, çalışan yarışı bu yeni düzende kazanır. Şırnak üniversitesi ile Harvard bazı noktalarda yarışabilir!

 

Okumanın/eğitimin şekli daha da değişecek. Son yılların (pandemi) mezunlarının çoğu evinde/işinde laptop ile, “Take Home Exam”lar ile okuyup mezun oldular bile. Okullu olmayı değil; okumayı, ama sadece kitaplardan değil, hayatın içinden de okumayı önceleyin sevgili gençler. 

 

THE END

"Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı: Okumak iş garantisi sağlamaz" haberi, 23 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 23 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı: Okumak iş garantisi sağlamaz haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı: Okumak iş garantisi sağlamaz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
Eğitim Haberleri