Kur Korumalı Mevduat Hesabından Nasıl Faydalanabilirim?

Kur Korumalı Mevduat Hesabından Nasıl Faydalanabilirim?

Kur Korumalı Mevduat Hesabından Nasıl Faydal... Para birimi korumalı bir mevduat hesabı, mütevazi bir getiri elde ederken, paranızı güvende tutmanın harika bir yoludur.

 

Kur korumalı mevduat hesabından nasıl faydalanabilirim konusunda birçok kişi, biraz tereddüt yaşasa da hesap, döviz dalgalanmalarına karşı koruma sağladığı için de kazançlıdır.

Döviz Kuru korumalı Mevduat Hesabı Nedir?

Para biriktirmek söz konusu olduğunda; aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli farklı hesap seçenekleri bulunuyor. Ancak her hesap türünün, kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunur.

Bireysel ihtiyaçlarınıza en uygun hesabın hangisi olduğunu araştırmak önemlidir. Döviz korumalı mevduat hesabı; döviz dalgalanmalarına karşı koruma sağlayan bir tasarruf hesabı türüdür.

Bu hesap türü; yabancı bir para biriminde tasarruf etmek isteyen ya da kendi ülkesinin para biriminin istikrarı konusunda endişe duyan kişiler için faydalıdır.

Döviz Korumalı Mevduat Hesabının Özellikleri

Döviz korumalı mevduat hesabı; yatırılan paraların enflasyon nedeniyle, değer kaybetmeyeceğine dair garanti sunar. Bu hesap türü; birikimlerini olası kayıplardan veya devalüasyondan korumak isteyenler için, iyi bir seçenektir.

  • Döviz korumalı mevduat hesabını; 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık vadeler şeklinde açtırabilirsiniz.
  • Açılacak her TL vadeli hesaba işleyen kâr ve faiz; hesap açılış ve vade sonundaki kur değişim oranı baz alınarak, yüksek orandan ödeme yapılır.
  • Kur farkı hesaplaması için, Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kuru baz alınır.
  • Mevduat oranına stopaj uygulanmazken; hesap açma limiti 1000 TL’den 20.000 TL ve üzerine yapılır. Bu miktarlar, bu hesabı açan bankalarda değişkenlik gösterir.

Hesap açılış tarihindeki kurla vade sonundaki kura bakılmaz. Ana para ve kâr/faiz payı, ne kadarsa, miktar banka tarafından hesap sahibine ödenir. Vade sonu kuruyla hesaplanan paranın, anapara ve kâr/faiz oranında büyük olması durumunda, aradaki fark Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından ödenir.

Hesap sahibi, vadesinden önce para çekmeye kalkarsa; vade bozulmuş olur ve kur korumalı mevduat hesabının faiz desteğinden yararlanılmaz.

Kur korumalı Mevduat Faizi Oranları Nasıl Belirleniyor?

Kur korumalı mevduat hesabına uygulanacak faiz oranı, Merkez Bankası tarafından belirleniyor. Aynı zamanda kur korumalı mevduat faizi oranları hesaplanırken; Merkez Bankası’nın saat 11.00’de açıkladığı döviz alış kurları baz alınır. Bunun yanında bankalar tarafından uygulanacak faiz oranı ise, en düşük 300 bp üstünde belirleyebiliyorlar.

Diğer yandan en yüksek faiz oranı ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncelleniyor ve güncellenen tarih sonrasında açılan hesaplar için geçerliliğini koruyor.

Kur Korumalı Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanıyor?

Kur korumalı mevduat hesabı yalnızca yurtiçi yerleşikler tarafından açılabilir. Kur korumalı mevduat faizi hesaplama yapılırken, kur korumalı mevduat hesabı açıldığında; vade başlangıç tarihi itibariyle oluşan kur ile, vade sonundaki kur arasındaki değişim hesaplanarak yapılır.

Kur farkı üzerinden oluşan tutar ile faiz tutarı karşılaştırılır ve yüksek olan tutar belirlenerek ödemeler yapılır. Bunun yanında, vade dolmadan herhangi bir çekim yapılması durumunda; hesap vadesiz hesaba dönüşür ve alınacak faiz miktarı ortadan kalkmış olur.

Ayrıca vadesinden önce hesap kapatıldığındaki kur, Merkez Bankası’nın kurundan düşük olursa; hesap bakiyesinin o kur üzerinden güncelleneceği unutulmamalıdır. Yani kur düştüğünde, ana parada eksilme olacaktır.

"Kur Korumalı Mevduat Hesabından Nasıl Faydalanabilirim?" haberi, 12 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 12 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Kur Korumalı Mevduat Hesabından Nasıl Faydalanabilirim? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kur Korumalı Mevduat Hesabından Nasıl Faydalanabilirim? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Yaşam Haberleri