Kuraklık tarımı, ekonomiyi ve temiz suya erişimi etkileyebilir

Kuraklık tarımı, ekonomiyi ve temiz suya erişimi etkileyebilir

Kuraklık tarımı, ekonomiyi ve temiz suya eri... Kuraklık tarımı, ekonomiyi ve temiz suya erişimi etkileyebilir İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, yaşanmış olan kuraklığa dair, "Bu kuraklık probleminin bir tarımsal krizi bununla beraber getireceğini söyleyebiliriz. Üretimimizde sıkıntılar olabilir.

Kuraklık tarımı, ekonomiyi ve temiz suya erişimi etkileyebilir

ANKARA - İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, yaşanmış olan kuraklığa dair, "Bu kuraklık probleminin bir tarımsal krizi bununla beraber getireceğini söyleyebiliriz. Üretimimizde sıkıntılar olabilir. Aynı zamanda hijyenik temiz içilebilir suyu bulmakta sıkıntılar yaşanabilir. Kuraklık ekonomik olarak da oldukça negatif etkileyecektir" dedi.

Türkiye son yılların en kurak kış aylarını yaşarken, kuraklığın oluşturduğu tesir artarak devam ediyor. Özellikle yağışların azca olması sebebiyle baraj ve göletlerdeki su çekilmeleri kuraklığa işaret ederken, uzmanlar da kuraklığa karşı dikkati çekiyor.

Bu çerçevede yapmış olduğu açıklamada geçmiş raporlarda Türkiye'nin kuraklık problemiyle karşılaşabileceği yönünde ifadeler yer aldığını kaydeden İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, İhlas Haber Ajansı muhabirine beklenen bir sürecin yaşandığını dile getirerek, "Özellikle İç Anadolu bölgesinin iç kısımlarında kuraklık riskinin olduğunu, kuzey bölümlerde de sel felaketlerinin olacağını ve aynı zamanda diğer bölgelerde de denizlerde tuzlanma gibi sorunlar olacağını biliyorduk. Dolayısıyla şu anda aslında beklenen bir süreci yaşıyoruz ve ciddi bir kuraklık problemi hayatımızı artık net bir şekilde etkilemeye başladı" ifadelerini kullandı.

Yaşanan problemin tek başına barajlardaki su miktarları üstünden değerlendirilmesinin doğru olamayacağını ifade eden Bozoğlu, bir an ilkin çözüm üretilmesi mevzusunun gündeme gelmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Türkiye'deki su kaynaklarının yüzde 74'ünün tarımsal üretim faaliyetlerinde kullanıldığı bilgisini veren Bozoğlu, tarımsal faaliyetlerde susuz ziraat şekillerinin ya da su kaynağının olduğu yerlerde sulu ziraat şekillerinin uygulanmasına gereksinim bulunduğunu vurgulayarak, "Tarımdan kaynaklı su tüketimini bir an ilkin azaltmamız gerekiyor. Bunun için de yeni su kaynakları oluşturma şansımız var. Özellikle arıtılmış atık suların yeniden kullanımı konusunu bir an ilkin devreye sokmamız gerekiyor" açıklamasını yapmış oldu.

Atık suların arıtılıp yeniden sulama suyu olarak kullanılması imkanı bulunduğunu söyleyen Bozoğlu, "Şu anda bütün kentlerde kentsel atık su arıtma tesisinde çıkan suların ileri teknolojilerle oluşturulup tarımda kullanılmasını sağlamamız, bunun için proje üretmemiz lazım" dedi.

"Su yitik kaçağını azaltırsak kuraklık krizini daha iyi yönetme şansımız olur"

Bozoğlu, kentlerde ciddi bir su yitik kaçağı bulunduğunu kaydederek, şu şekilde devam etti:

"Şu anda biz barajdan alınacak suyu konuşuyoruz fakat arıtma tesislerimizi aldığımız suları arıtıp daha sonrasında pompalarla kentin içine yayıyoruz ve bu kentin içinde bu suların yüzde elliye yakını fizyolojik olarak kayboluyor. Aslında su kaynağımız var. Su kaynaklarını iyi mi kullandığımız ve kentin içinde suyu iyi mi yönettiğimiz eleştiri. Dolayısıyla su yitik kaçakları yüzde 50'lere varmış olan büyük şehirler, başta olan olmak suretiyle yüzde 50 oranındaki yitik kaçağı azalttığımız vakit esasen iklim krizine karşı daha dirençli hale geleceğiz ve kuraklık riskinin daha iyi yönetme şansımız olacak."

Vatandaşlara su tüketimleri mevzusunda uyarılarda bulunan Bozoğlu, "Evlerimizde endüstri tesislerimizde ya da iş yerlerimizde kesinlikle suyu kullanırken oldukça duyarlı davranmamız gerekiyor. Suyun fiyatının kademelendirilmesi ve yeniden fiyatlandırmasının da düşünülmesi icap ettiğini ben bilhassa vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

"Göçün tersine döndürülmesi lazım"

Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşinden büyük kentlerde ciddi bir nüfus artışı yaşanacağını özetleyen Bozoğlu, "Ama burada aslolan yapılması ihtiyaç duyulan en eleştiri mevzu, tüm bunların yanında göçün tersine döndürülmesi lazım. Çünkü kentlerimizde oldukça yoğun bir insan nüfusu artışı var. Fakat altyapı bu mevzuda yetersiz. Kaynaklar, ekonomik kaynaklar yetersiz. Dolayısıyla bu kaynakları arttırmaya çalışırken ekonomik anlamda güçlenmeye çalışırken, bir taraftan da göçün, nüfusun yönetilmesine ihtiyacımız var. Çünkü insanoğlunun sonsuz talebi var. Fakat sonsuz bir kaynak yok" ifadelerini kullandı.

Bozoğlu, kentlere yaşanacak büyük göçlerin engellenemediğinde tüketimin artacağını aktararak, "Çok açıkça söyleyebiliriz ki su kaynaklarının yüzde 74'e yakını tarımla kullanıldığı için su kaynaklarında yaşanacak risk bizim tarımsal üretimimizi olumsuz etkileyecek. Dolayısıyla ihracatımız olumsuz etkileyecek. Dolayısıyla soframıza gelen besinlerin kalitesinde ve düşüşleri olacak fiyatlarında artışlar olacak" dedi.

"Önlemler alınmazsa krizler yaşayabiliriz"

Kuraklık probleminin birçok mevzuda kriz oluşturabileceğini vurgulayan Bozoğlu, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Bu kuraklık probleminin bir tarımsal krizi bununla beraber getireceğini söyleyebiliriz. Bunun yanında endüstri alanındaki suya ihtiyacımız devam etmiş olduğu için üretimimizde sıkıntılar olabilir. Aynı zamanda hijyenik temiz içilebilir suyu bulmakta sıkıntılar yaşanabilir. Ki esasen şu anda birçok kentte bunu görebiliyoruz. Bunun için daha fazla para harcamamız gerekebilir. Daha ileri teknolojiler oluşturmak için daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla kuraklık dediğimiz ekonomik olarak da toplumsal olarak da toplumsal olarak da herkesi oldukça negatif etkileyecektir. Bunun yanında asla kuşkusuz naturel alanlardaki sular da azalacağı için ekosistem öteki canlılarda büyük bir kriz yaşatacaktır. Bu da tetikleyici bir hareket olacaktır. Eğer bu bahsettiğimiz önlemler alınmazsa, iklim değişimine uyum politikalarını bir an ilkin hayata geçiremezsek oldukça kısa sürede bu krizleri yaşayabileceğimizi söyleyebiliriz ki bugün esasen fiyatlardaki artışların kısmen tesirinin bu bahsettiğimiz su krizi bulunduğunu söyleyebiliriz."

"Kuraklık tarımı, ekonomiyi ve temiz suya erişimi etkileyebilir" haberi, 13 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan Kuraklık tarımı, ekonomiyi ve temiz suya erişimi etkileyebilir haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kuraklık tarımı, ekonomiyi ve temiz suya erişimi etkileyebilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  2. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  3. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  4. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  5. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  6. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  7. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  8. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  9. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  10. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  11. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  12. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  13. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  14. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  15. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  16. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  17. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  18. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  19. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  20. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
Gündem Haberleri