Laiklik için sokağa çağrı!

Laiklik için sokağa çağrı!

Laiklik için sokağa çağrı! TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır" diyerek,"Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım" diye konuşması kamuoyundan büyük tepki aldı.Birçok...

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır" diyerek,"Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım" diye konuşması kamuoyundan büyük tepki aldı.

Birçok sol-sosyalist partinin yanısıra, aralarında Birleşik Haziran Hareketi, Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, FKF, İlerici Kadınlar Derneği ve TGB'nin de bulunduğu çok sayıda oluşum, Meclis Başkanı Kahraman'a sert tepki göstererek eylem yapacaklarını açıkladı.

BHH: TBMM ÖNÜNDEYİZ
Birleşik Haziran Hareketi, TBMM Dikmen kapısı önünde saat 12'deki eylem çağrısı yaptı. BHH'nin çağrısına ODTÜ Gençlik Muhelefeti'nden de destek geldi. ODTÜ Muhalefet Twitter hesabından da "Şeriat, hilafet anayasası yaptırmayacağız yarın 12.00'de TBMM önündeyiz" açıklaması yapılarak BHH'nin afişi paylaşıldı.

AYDINLANMA HAREKETİ: "AYDINLANMA İÇİN, ÖZGÜRLÜK İÇİN"

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi de, "Aydınlanma İçin, Özgürlük İçin" başlığı ile 26 Nisan salı günü 3 ilde eylem çağrısında bulundu.

Buluşma için belirtilen yer ve saatler şu şekilde:
Ankara, 26 Nisan Salı, saat 12.00, TBMM Dikmen kapısı
İstanbul, 26 Nisan Salı, saat: 20.00, Altıyol-Kadıköy
İzmir, 26 Nisan Salı, saat 19.00, Alsancak ÖSYM binası

ÖDP: "LAİKLİĞİ KAZANACAĞIZ"

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) de "Artık savunulacak, korunacak bir laiklik yok kazanılacak bir laiklik var. Şeriat-hilafet çağrılarına karşı laikliği kazanmak için birleşelim. 26 Nisan Salı Ankara, İstanbul ve İzmir'de sokaktayız, Laikliği Kazanacağız" açıklaması yaptı.

HKP: "GERİCİLİĞİN KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIZ"
Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) açıklamasında "Şeriat ortaçağdır, demeye sonuna kadar devam edeceğiz! Laiklik yoksa bilim, demokrasi, özgürlük yoktur!" ifadeleri yer aldı.

İKD: İSMAİL KAHRAMAN HADDİNİ BİL

İlerici Kadınlar Derneği'nin "Laikliği kimseye bırakmayız! İsmail Kahraman haddini bil!" dediği açıklama şöyle:

"TBMM Başkanı İsmail Kahraman “Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Bir İslam ülkesiyiz. Ladinilik olmamalı yeni anayasada ve dindar bir anayasa olmalı'' ifadelerini kullanarak AKP’nin Türkiye için biçtiği elbiseyi açıkladı.

Kahraman’ın bu cesareti aldığı yer bellidir.

Ensar Vakfı rezaletini savunanlar, Cumhuriyet’i “enkaz'' olarak adlandıranlar artık kafalarındaki Türkiye’yi açıkça ilan etmekten çekinmiyorlar!

Bu gerici zihniyet, aydınlığı, laikliği ve aklı toplumun bünyesinden söküp atmaya uğraşırken, bir yandan da “Yeni Türkiye'' nidalarıyla Anayasa’dan çıkarmak üzere kolları sıvıyor.

Kadınları toplumsal yaşamdan kopartmak, bu ülkeyi karanlığa boğmak için ellerinden geleni yapanlar, gericiliği, kendi siyasal bekaları için anayasal düzeyde de “güvence'' altına almak için uğraşıyorlar.

Bugün ülkemizde gericiliğin kalesi haline gelen ve skandal fetvalara imza atan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılması gerekirken, iktidarın yetkili ağızlarının yaptığı laiklik karşıtı açıklamalar yetmezmiş gibi TBMM Başkanı sıfatına sahip İsmail Kahraman adlı zat da Anayasa’daki laiklik ilkesini ayaklar altına alarak ülkemize İslami model biçmeye kalkışıyor.

Laiklik, eşit ve aydınlık bir toplumsal yaşamın güvencesidir.

Namus ve din adı altında ilerici her türlü değere saldıranlara, her fırsatta kadın düşmanlığını beyan etmekten çekinmeyenlere, çocuklarımızın geleceğini karartanlara karşı en başta kadınlar ayağa kalkmalı, mücadele için kolları sıvamalıdır!

AKP’nin “Yeni Türkiye''sine karşı laik bir Türkiye için kadınlar ayağa kalkmalıdır!

Bütün kadınları, laiklik düşmanlarına karşı Türkiye’nin her yerinde ses vermeye, 26 Nisan Salı günü Ankara’da 12.00’da TBMM Dikmen Kapısı’na çağırıyoruz.

Laiklik için kadınlar mücadeleye!"

FKF: BİR ADIM GERİ ÇEKİLMEYECEĞİZ
Fikir Kulüpleri Federasyon (FKF) "Bir adım geri çekilmeyeceğiz, gericiliğin kökünü kazıyacağız! 26 Nisan Salı günü 12.00'de TBMM önünde; 19.30'da Kadıköy'deyiz" dedi.

FKF bildirisinde şu ifadeler yer aldı: "Davetleri kabulümüzdür: Köklerini kazıyacağız, laikliği kazanacağız! İstanbul Üniversitesi’nde, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği ile üniversite rektörlüğü birlikte bir konferans düzenlemiş, konferansta konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Laiklik yeni anayasada olmamalıdır'' demiştir. TBMM Başkanı açık konuşmuş, bizi büyük bir kavgaya davet etmiştir. Biz de açık konuşalım; Davetleri kabulümüzdür. Laiklik aydınlıktır, bilimdir, emektir, özgürlüktür, Cumhuriyet’tir. Şeriat karanlıktır, hurafedir, sömürüdür, tutsaklıktır, padişahlıktır.
Türkiye gençliği olarak açıkça ilan ediyoruz; Mecliste, sokakta, okulda, hayatın her alanında gericiliğin kökünü kazıyacağız.
Ülkenin dört bir yanında laiklik bayrağını daha da yükselteceğiz. Türkiye Cumhuriyeti, şeyhler, dervişler, müritler memleketi olmayacak.
Şeriat anayasasını yaptırmayacağız! Laikliği kazanacağız!"

TGB: "GERİCİ ZİHNİYETE MEYDAN OKUYORUZ!"

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) "TBMM Başkanı İsmail Kahraman Cumhuriyet'e meydan okudu!  Laikliğin yeni anayasada olmaması gerektiğini söyleyen İsmail Kahraman açıkça Türk milletine meydan okumaktadır! Türkiye Cumhuriyeti ,şeyhler dervişler ve müritler memleketi olamaz diyen Mustafa Kemal'den aldığımız görev ile laiklik düşmanı İsmail Kahraman ve onun gerici zihniyetine sahip herkese meydan okuyoruz.
Laiklik mücadelemiz İsmail Kahramanların zihniyetine karşıdır. AKP'nin gerici politikaların geri dönüşü tecavüzler oluyor, cinayetler oluyor. Laikliğe yapılan bu saldırılan geri dönüşleri toplumda çürümelere yol açmakta. Ekmek su gibi ihtiyacımız olan laikliğe saldıranlara karşı gözümüzü kırpmadan cevabı 19 Mayıs'ta vereceğiz. Cumhuriyet bize emanet!" açıklaması yaptı.

TGB ayrıca, "Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, İsmail Kahramanlar ülkesi olmayacak" sloganıyla eylemlere başlayacaklarını duyurdu. Bugün, (26 Nisan 2016 Salı) İzmir ve İstanbul'da yapılacak eylemlerin detayları şöyle:

İstanbul- Saat 15.00, Kadıköy Moda İlköğretim Okulu Önü

İzmir: Saat 18.00, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Migros Önü
 

KP: ANKARA, İZMİR VE ANKARA EYLEMLERİNE DESTEK VERECEĞİZ

KP'den yapılan açıklamada ise, "Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nin yaptığı çağrılara uyarak, Ankara'da TBMM Dikmen Kapısı Önünde saat 12.00'de, İstanbul Kadıköy Altıyol'da saat 20.00'de, İzmir Alsancak ÖSYM Binası önünde saat 19.00'da olacağız" denildi.

KP Merkez Komitesi imzalı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Takiyyelerle, gizli gündemlerle, 'biz değiştik'lerle buraya kadar geldik. Gericilik, çürük kapitalist düzenin ihtiyaçlarını karşıladığı için bu şekilde gelişip serpilmesine izin verildi. Sonunda geldiğimiz nokta, Millet Meclisi Başkanı'nın 'şeriat' ilanı için çağrı yapmasıdır. Bizden beklenen buna 'milli irade' diyerek saygı duymamızsa, rüyalarında görürler.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Laiklik kaldırılmalıdır. Anayasada dindarlıktan da kaçınılmamalıdır' sözleri bir şeriatçı darbe girişimidir.

Bize düşen bu girişimi savuşturmakla yetinmemektir.  Şeriatçı darbe girişimi püskürtülürken, hep aksayan, hep yarım giden laikliğin de tamamlanması için harekete geçilmelidir. 26 Nisan Salı günü, tüm halkımızı laiklik için, aslında fiilen pek çok noktada kaybetmiş olduğumuz laikliği yeniden kazanmak için toplanmaya çağırıyoruz."

VATAN PARTİSİ: "LAİKLİĞE MEYDAN OKUYANLAR LAİKLİĞİN AYAKLARI ALTINDA KALACAKLAR" 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Meclis Başkanı mı tarikat şeyhi mi? Laikliğe meydan okuyanlar laikliğin ayakları altında kalacaklar" dedi.

TİKP: "VATAN BÜTÜNLÜĞÜ VE LAİKLİK AYNI DERECE ÖNEMLİDİR!"

Kahraman'ın laikliği hedef alan sözlerine bir tepki de Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP)'den geldi. TİKP Başkanlık Kurulu'ndan yapılan açıklamada;
"AKP niyetini açıkladı; 'Yeni Anayasa'da laiklik olmayacakmış!
Demokratik Halk Devrimini savunanlar için laiklik, olmazsa olmazdır. Ülkeyi bu hale getiren proje 'yeşil kuşak'tan başlayıp 'ılımlı islam'a ve son olarak da AKP iktidarına uzanmışsa tabi ki 'laiklik' çok önemlidir.
Orduya kumpaslar, anti-laik gerici güçler tarafından tezgahlanmıştır, Cumhurbaşkanlığına kadar uzanan işgal, gerici güçlere dayanır.
Laikler mi iktidar yaptı AKP'yi? Şimdi laiklerin desteği ile mi ayakta duruyor AKP? Laikliği 'vatan bütünlüğü'nün arkasındaki sıraya koymak, önemsizleştirmektir. Vatan bütünlüğü ve laiklik aynı derece önemlidir" denildi.

LAİKLİĞE ÇAĞRI BİRLİKTELİĞİ: İŞLEM BAŞLATILSIN

Laikliğe Çağrı Birlikteliği de yaptığı açıklamada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına çağrıda bulunarak "İsminizin ön eki olan Cumhuriyeti ve değerlerini korumak için gerekli işlemleri başlatınız" dedi.

Yapılan açıklama şöyle:

"TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Laiklik kaldırılmalıdır. Anayasada dindarlıktan da kaçınılmamalıdır' sözleri cumhuriyeti yıkma hedefinin ilanıdır. TBMM Başkanı bu açıklamaları ile Anayasayı ihlal etmiş ve meşruiyetini kaybetmiştir. AKP Anayasa mahkemesi kararı ile Laikliğe karşı odak olmaktan ceza almış bir partidir ve onun seçtirdiği meclis başkanı da bu sabıkaya yeni bir suç daha eklemiştir. Laikliğe Çağrı Birlikteliği olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına çağrıda bulunuyoruz. İsminizin ön eki olan Cumhuriyeti ve değerlerini korumak için gerekli işlemleri başlatınız. Laiklik için diğer kuruluşlarının ve birliktelik bileşenlerimizin çağrısını bizler de yeniliyoruz. Saat 12.00’de TBMM Dikmen Kapısındayız. Gericiliğe asla teslim olmayacağız."

"Laiklik için sokağa çağrı!" haberi, 26 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 26 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Laiklik için sokağa çağrı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Laiklik için sokağa çağrı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  2. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  3. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  4. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  5. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  6. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  7. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  8. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  9. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  10. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  11. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  12. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  13. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  14. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  15. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  16. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  17. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  18. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  19. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  20. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
Politika Haberleri