Laiklik Meclisi'nden "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne Karşı Dava

Laiklik Meclisi'nden

Laiklik Meclisi'nden "Türkiye Yüzyılı Maarif... Laiklik Meclisi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne karşı Danıştay'a dava açtı. Üye Doğan Erkan, "Program, laik Anayasa'yı yıkmaya teşebbüstür. 3 bin sayfa müfredatta felsefeye 67, din derslerine 572 sayfa ayrılıyor," dedi.

Laiklik Meclisi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni iptal ettirmek için Danıştay'a dava açtı. Laiklik Meclisi üyesi Doğan Erkan, yeni müfredatın laik Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, "3 bin küsur sayfa programda felsefeye 67 sayfa, din konulu derslere ise 572 sayfa ayrılıyor. Bu müfredat, laik Anayasa'yı yıkmaya teşebbüs suçudur," dedi. Meclis, laik ve bilimsel eğitim için toplumu mücadeleye çağırdı.

Laiklik Meclisi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"nin iptali için Danıştay'a dava açtı. Danıştay önünde açıklama yapan Laiklik Meclisi üyesi Doğan Erkan, "3 bin küsur sayfa programda felsefeye 67 sayfa, din konulu derslere ise 572 sayfa ayrılıyor. Seçilen sözcüklerin tümü dini kavram ve terimlerden oluşuyor. Bu müfredat, laik Anayasa'yı yıkmaya teşebbüs suçudur," dedi.

Laiklik Meclisi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olarak adlandırdığı yeni müfredatı Danıştay'a taşıdı. Dava açan Laiklik Meclisi üyeleri, başvuru öncesinde Danıştay önünde bir açıklama yaptı.

Laiklik Meclisi üyesi Doğan Erkan, şöyle konuştu:

"Biz Laiklik Meclisi olarak bu maarif modeline neden dava açıyoruz? Çünkü bu model, isminden de anlaşılacağı gibi 'milli eğitim' kavramından geriye gidişi temsil ediyor. Osmanlı döneminden kalma kavramları özellikle tercih ederek, 'artık milli eğitim değil, maarif düzeni dizayn ediyoruz' diyor. Program, tek mezhepçi görüşlerle hazırlanmış durumda. Örneğin, 3 bin küsur sayfa programda felsefeye 67 sayfa, din konulu derslere 572 sayfa ayrılıyor. Seçilen sözcüklerin tümü dini kavram ve terimlerden oluşuyor. Bunlar, laiklik ilkesinin çok açık ihlalidir. Anayasa laiklik ilkesine göre, idari işleri ve devlet işlerini dine dayandırmak yasaktır. Bu kabul edilemez. Bu müfredat, laik Anayasa'yı yıkmaya teşebbüs suçudur.

"Bütün yurttaşlar bu müfredatla mücadele etmek üzere ayağa kalkmalıdır"

Laiklik Meclisi Sözcüsü Umut Kuruç ise şunları söyledi:

"Bu yeni müfredata karşıyız. Bunun geri çekilmesi, iptal edilmesi için laik, bilimsel, kamusal ve parasız eğitimin sağlanabilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Yeni müfredat diye ortaya attıkları şey, kendinden menkul bir program değil. Bunun arka planı var. 4+4+4 sistemiyle, birçok müfredat değişikliğiyle, en son ÇEDES Projesi adı altında gerici uygulamalar, imamların okullara sokulması ve çocukların algılarının tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik bir takım uygulamalar ve hamlelerle en son bu yeni müfredatla karşı karşıya kaldık. Bunun yanı sıra 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' öğretmenlerin bütün haklarını gasp ederken, öğretmenliği ortadan kaldırmaya yönelik bir hamleyken bu kanun aynı zamanda 'Milli Eğitim Akademisi' adı altında tam da bugün itiraz ettiğimiz müfredatla uyumlu olacak şekilde kendi kadrolarının dini, gerici bütün ideolojik formasyonları, yeni kuşaklara benimsetecek kendi kadrolarını yetiştirmek üzere ortaya attıkları bir uygulamadır. Bütün veliler, bütün öğretmenler ve bütün yurttaşlar bu müfredatla mücadele etmek üzere ayağa kalkmalıdır."

"Laiklik Meclisi'nden "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne Karşı Dava" haberi, 27 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Laiklik Meclisi'nden "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne Karşı Dava haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Laiklik Meclisi'nden "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne Karşı Dava 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 08 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:48 100 Bin Lira, 500 Bin Lira ve 1 Milyon Liranın Aylık Faiz Getirisi Rekora Koşuyor!
  2. 00:21 Gecenin Tweeti: "O Halde Soralım, Sen Bu Kılıcı Kime Çekiyorsun Erbaş!"
  3. 00:20 Milyonlara emeklilik müjdesi: Prim ödeme süresi 5 yıl kısaltılacak!
  4. 00:18 Selçuk Geçer'den korkutan dolar tahmini: Artış kaçınılmaz!
  5. 00:17 180 Milyon Euroluk Teklifi Reddetti, Fenerbahçe ile 3 Yıllık Sözleşme İmzaladı!
  6. 00:13 Dzeko'nun attığı gol Bosna Hersek için yeterli olmadı; Hollanda farklı kazandı
  7. 00:10 Hayranlarını Mutlu Edecek Haber! İnci Taneleri'nin Yeni Sezon Tarihi Belli Oldu!
  8. 00:09 Türkiye'ye milyonlarca dolarlık döviz getiren şirket iflas etti: Onlarca çalışan işsiz!
  9. 00:05 O tarih sonrası bu ibare bulunmayan emlak ilanları yayınlanmayacak! Artık mecburi olacak!
  10. 00:03 Aldığınız ev bundan ibaretse 400 bin TL tazminat alabilirsiniz! Mahkemeden örnek karar
  11. 00:03 Uzmanlardan önemli açıklama: Faiz indirimi ev ve otomobil fiyatlarını nasıl etkiler?
  12. 00:03 Konut sahibi olacaklara kara haber: Kredi ile ev alma devri bitti!'
  13. 00:02 Milyonları Sinir Edecek Açıklama! Uzmandan Asgari Ücretle İlgili Bomba Tahmin!
  14. 00:00 Cübbeli Ahmet Hoca'ya Şok Saldırı!
  15. 23:53 Elazığ-Diyarbakır Karayolunda Feci Kaza! Yolun Karşısına Geçmeye Çalışan Kadına Otomobil Çarptı
  16. 23:49 Emirhan İlkhan’ın Konyaspor’a Transferi İptal Edildi: 6 Ay Sahalardan Uzak Kalacak!
  17. 23:42 Tayfun Yagi Vietnam’ı Yıktı: 4 Kişi Hayatını Kaybetti, Şehirler Felç Oldu!
  18. 23:40 Fatih Erbakan erken seçim için tarih verdi!
  19. 23:37 Özgür Özel, CHP Programındaki Değişiklikler İçin Masa Toplantısında!
  20. 23:36 Almanya'ya Kaçak Göç Akını: Türk Vatandaşları Öne Çıkıyor
Gündem Haberleri