Lewis Hamilton'ın istemeden dokunduğu ''Brake Magic'' ayarı ne işe yarıyor?

Lewis Hamilton'ın istemeden dokunduğu ''Brake Magic'' ayarı ne işe yarıyor?

Lewis Hamilton'ın istemeden dokunduğu ''Brak... Mercedes pilotu Hamilton'ın yarışın 2. startında istemeden bastığı ve sonrasında araçta açık kalan "brake magic" ayarı tam olarak ne işe yarıyor.

Yarışın bitimine 4 tur kala Max Verstappen'in lastik patlatarak kaza yapmasının ardından kırmızı bayraklar çıkmış ve yarış durdurulmuştu. Bu süre zarfının ardından pilotlar 2. bir start için yerlerini almışlar ve 5 ışığın sönmesiyle tekrardan yarışa başlamışlardı.

Işıkların sönmesine daha iyi bir reaksiyon gösteren Hamilton, lider Sergio Perez'in yanına gelmiş ancak frenlemede ön lastiklerini kitleyerek dışarı uçmuştu. Bu hatanın ardından Hamilton son sıraya gerilemiş ve yarışı 16. sırada tamamlamıştı.

Özellikle şampiyondaki en büyük rakibi Verstappen'in puan alamadığı bir yarışta Hamilton, bu hatasıyla büyük bir fırsatı tepmiş oldu.

Yarışın ardından Parc Fermé'ye gelen ve uzun süre aracında kalan İngiliz pilot ve onun yarış mühendisi Peter Bonnington, Hamilton'ın aracında açık kalan "brake magic" ayarı hakkında konuşmuşlardı. Peki bu ayar tam olarak ne işe yarıyor ve Hamilton'ın hatasında nasıl bir rol oynadı?

Bildiğiniz gibi güvenlik aracı ardında her pilot lastiklerini ve fren disklerini ısıtmaya ve onları optimum çalışma sıcaklığı aralığına getirmeye çalışıyor. Bunu yapabilmek için de pilotların kendi yöntemleri ve uyguladığı araç ayarları bulunmakta. 

Bu süreci kolaylaştırmak adına üst üste ayarlanması gereken araç ayarları tek bir tuşta toplanıyor. Sürücüler bu tuşa bastığında araç tek tuşta sürücünün istediği fren dengesi gibi ayarlara geçiyor. Böylelikle sürücüler birçok ayarı ayarlamaktansa tek tuşla lastikleri ve frenleri ısıtmak için arzu ettikleri ayarlara geçebiliyorlar.

formula-1-azerbaijan-gp-2021-l-2.jpg

Her sürücünün bir tuşu ve bu taşa kodlanmış olan seçilmiş ayarları var. Mercedes de "brake magic"i uzun süredir kullanmakta.

Bildiğiniz gibi ön lastikleri ısıtmak, arka lastiklere nazaran daha zor. Özellikle de bu konuda çokça sorun yaşayan Mercedes aracında. Yine bildiğiniz üzere, frenler ısıtıldığında lastiklerin ısıtılmasına da yardımcı oluyor.

Bundan daha önemlisi, iyi bir frenleme performansı için de optimum çalışma sıcaklığında olan frenlere ihtiyacınız var. Hamilton da frenlerini ısıtarak hem ön lastiklerini ısıtmaya yardımcı oluyor hem de onları optimum çalışma sıcaklığına getiriyor.

Hamilton, "brake magic" tuşuna bastığında araçtaki fren dengesini %90 kadar ön frenlere alıyor. Ayrıca arka frenlerindeki hibrit frenleme kesiliyor ve hidrolik frenleme ön tarafa veriyor.

Böylelikle Hamilton, ön taraftaki frenleri daha kolay ısıtabiliyor. Frenler ısındığında, lastikleri ısıtmaya da yardımcı oluyor.

Hamilton, her zaman yaptığı gibi kırmızı bayrağın ardındaki güvenlik aracı periyodunda da bu tuşu kullandı ve ardından kapadı.

Hamilton'ın "brake magic" tuşu, direksiyonunun arkasında bulunan debriyaj pedalının hemen yanında yer almakta.

Hamilton, startın ardından debriyajı bıraktığında yanlışlıkla bu "brake magic" ayarına değerek, bu ayarı yeniden açıyor.

Hamilton böylelikle ilk viraja, fren dengesi %90 kadar ön tarafta olan bir araçla giriyor ki bunun ardından ön lastikleri kilitlemesi kaçınılmazdı.

Toto Wolff'un yarışın ardından "Arka frenlerimiz çalışmadı." demesinin sebebi de buydu. Hamilton'ın aracındaki fren dengesi ayarları %90 kadar ön tarafta olduğundan arka frenler efektif olarak çalışmamıştı.

Bugüne kadar Mercedes'e çok yardımcı olan "brake magic", bugün onları hata yapmasına neden oldu.( Kaynak. Can Çarpıcı)

 

"Lewis Hamilton'ın istemeden dokunduğu ''Brake Magic'' ayarı ne işe yarıyor?" haberi, 07 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 08 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Spor kategorisi altında bulunan Lewis Hamilton'ın istemeden dokunduğu ''Brake Magic'' ayarı ne işe yarıyor? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Lewis Hamilton'ın istemeden dokunduğu ''Brake Magic'' ayarı ne işe yarıyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Spor konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  2. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
  3. 11:43 'MİT'e alacağız' yalanıyla liseli kıza istismar: Sanıkların cezası onandı
  4. 11:38 Yunanistan, S-300 ve Patriotları Ukrayna'ya Göndermeyi Reddetti
  5. 11:33 Bursa'da Gerçekleştirilen Operasyonda Organize Suç Örgütü Çökertildi: 24 Şüpheli Yakalandı
  6. 11:28 Koray Aydın: ‘Özü başına’ doğru değildi, ittifak ve işbirliklerine açığız
  7. 11:28 26 Nisan 2024: Altın Fiyatlarında Güncel Değişimler
  8. 11:23 Home and Away Yıldızı Orpheus Pledger, Saldırı İddiasıyla Tutuklandı
  9. 11:22 Doğu Perinçek'in danışmanı tutuklandı
  10. 11:18 CHP'den bayram ikramiyelerinin artırılması için kanun teklifi
  11. 11:17 26 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  12. 11:16 Orman Gülü: Doğanın Sağlık ve Güzellik Mucizesi
  13. 11:15 İstanbul Valiliği, 28 Nisan Pazar günü bazı yolların trafiğe kapatılacağı duyuruldu
  14. 11:12 Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede!
  15. 11:08 Honda, Ontario'da Dev Elektrikli Araç Fabrikası Kuruyor
  16. 11:03 Trump'ın Çapraz Sorgusu: National Enquirer'in Rolü ve Eleştiriler
  17. 10:59 Yemen'den İsrail'e Füze Saldırısı: Kızıldeniz'deki Gerilim Artıyor
  18. 10:58 Kerem Bürsin'den kas şov
  19. 10:54 ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor
  20. 10:52 Esra Erol'da çocuk gelin skandalı: 14 yaşındaki kız, başlık parasıyla satılmış
Spor Haberleri