Limak gözünü tarım arazilerine dikti! Meralar, madene kurban gidecek
AKP iktidarında kamudan aldıkları ihalelerle tanınan Limak Holding şimdi de tarım arazilerine gözünü dikti. Şirket, eğer Çevre Bakanlığı’ndan ÇED onayı alırsa Haymana’daki kuru tarım yapılan araziler ve hayvanların otladığı meralar, madene kurban edilecek.
Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'ndan başlayarak bir dizi doğa katliamına neden olan projelerle adını duyuran Limak Holding'e bağlı Limak Çimento, Ankara'nın Haymana ilçesinde tarım arazilerinde maden işletmeyi planlıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunan şirket, onay alması halinde 32.71 hektarlık bir alanda, yani yaklaşık 46 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda kil ocağı çalışmalarına başlayacak. Projenin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) dosyasına göre, alan kuru tarım yapılan arazilerden ve meralardan oluşuyor. Bölgede hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, bu arazilerde hayvanlarını otlatıyorlar. Bu durum, yerel halk arasında ve çevreci gruplar arasında ciddi endişelere neden olurken, projeyle ilgili tartışmaların artması bekleniyor
PROJENİN ÖMRÜ 11 YIL
Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre; 4 milyon 423 bin TL tutarındaki projenin yapılacağı alanın 600 metre güneyinde ise su deposu bulunuyor. Şirket, bölgede bulunan su kaynaklarının etkilenmemesi için alanda patlatma çalışması yapmayacağını belirtiyor. Projeye yakın bir konumda ise bir adet çiftlik yer alıyor. Projenin işletme ömrünün ise 11 yıl olacağı açıklandı. Yıllık üretilecek kil cevherinin tamamı da şirketin Polatlı’daki faaliyette olan çimento fabrikasında hammadde olarak kullanılacak. Projeyle ilgili olarak bakanlığın inceleme değerlendirme komisyonu (İDK) 23 Şubat’ta toplanacak.
ORMANLARI DA KATLEDECEKLER
İstanbul'un Kuzey Ormanları'nda devam eden mega projelerin doğal yaşam alanlarına yaptığı tahribatın yanı sıra, Tekirdağ bölgesinde de benzer projeler hızla ilerliyor. Geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet gazetesi, Limak Çimento'nun Tekirdağ'ın Saray ilçesindeki gnays ocağı projesini gündeme getirmişti. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılan bu projenin onay alması durumunda, tamamı devlet ormanlarından oluşan 78.34 hektarlık bir arazide maden ocağı işletilecek. Projenin hayata geçirilmek istendiği bölgede, koruma altında olan paçalı şahin, kızıl çaylak, akleylek, kara leylek gibi nadir türlerin yaşadığı bilinmektedir. Bu durum, çevreciler ve doğa koruma dernekleri arasında endişe yaratmış ve projeyle ilgili tartışmaları daha da körüklemiştir.
Kömür uğruna katledilen Akbelen Ormanı'nda dinamit sesleri yankılanıyor
"Limak gözünü tarım arazilerine dikti! Meralar, madene kurban gidecek" haberi, 27 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Limak gözünü tarım arazilerine dikti! Meralar, madene kurban gidecek haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Limak gözünü tarım arazilerine dikti! Meralar, madene kurban gidecek 2025 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Ocak 2025 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.