Lübnan ordusu, el koyduğu akaryakıtı dağıtıyor

Lübnan ordusu, el koyduğu akaryakıtı dağıtıyor

Lübnan ordusu, el koyduğu akaryakıtı dağıtıyor Lübnan'da son 30 yılın en büyük ekonomik krizi yaşanırken devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarındaki akaryakıtı Merkez Bankası üzerinden sübvanse ediyordu

Ekonomik kriz nedeniyle akaryakıt temininde sorun yaşayan Lübnan'da ordu, 14 Ağustos Cumartesi gününden bu yana pompaları kapalı tutan akaryakıt istasyonları ve yakıt depolarına yönelik baskınlarda el koyduğu yakıtı hastane ve fırınların kullanımına sunuyor.

Lübnan ordusu, Merkez Bankasının akaryakıta yönelik sübvansiyonu kaldırma kararından sonra yeni fiyatlar belirlenmediği için pompaları kapalı tutan akaryakıt istasyonlarına ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, benzin ve motorin stoklayan istasyonlar ile karaborsada akaryakıt satışı gerçekleştirenlerle ilgili her türlü bilgi için kendileriyle iletişime geçilmesini istedi.

Açıklamada, günlerdir devam eden baskınlar kapsamında başkent Beyrut'un kuzeyindeki Zuk Masbah bölgesindeki bir depoda ele geçirilen 65 bin litrelik mazot ile 48 bin litrelik benzinin hastane ve fırınlara dağıtıldığı belirtildi.

Ülkenin güneyindeki Nebatiye bölgesinde bulunan bir depoya gerçekleştirilen baskında 47 bin litre mazot ele geçirildiği, güneydeki Hasbaya bölgesinde de 43 bin litre mazot ile 12 bin litrelik benzine el konulduğu aktarıldı.

Kuzeydeki Trablusşam kentinin Beddavi bölgesinde 4 depoya yapılan baskınlarda 100 bin litrelik mazota el konulduğu, Beka bölgesinde ele geçirilen 53 bin litrelik mazotun da çiftçilerin kullanımına sunulacağı kaydedildi.

Beyrut'taki bazı hastaneler, birkaç gün önce yaptıkları açıklamalarla "akaryakıt krizi nedeniyle hizmetlerini durdurabilecekleri" uyarısında bulunmuştu. Ülkenin kuzeyi ile güneyinde fırınlar da mazot bulmakta zorlandıkları için ekmek çıkaramadıklarından şikayet ediyordu.

Beyrut ve Sur'da akaryakıt istasyonlarında gerginlik

Öte yandan Lübnan basını, Beyrut'un güney banliyösünde yer alan El-Kefaat muhitindeki bir akaryakıt istasyonu sahibi ile Zuaytir aşireti mensupları arasında yaşanan silahlı olayda birkaç kişinin yaralandığını aktardı.

İstasyondaki makinelerden birini ateşe veren silahlı kişilerin, bölgeye intikal eden askerler tarafından gözaltına alındığı ifade edildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde ise ülkenin güneyindeki Sur kentinde akaryakıt istasyonunda çıkan olaylara müdahale eden askerlerden birinin yaralandığı belirtildi.

Ülkedeki akaryakıt krizi

Son 30 yılın en büyük ekonomik krizinin yaşandığı Lübnan'da devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarındaki akaryakıtı Merkez Bankası üzerinden sübvanse ediyordu.

Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, 12 Ağustos itibarıyla uygulanmak üzere akaryakıta sağlanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur (karaborsa) üzerinden hesaplanacağı ve böylelikle akaryakıt sübvansiyonunun kaldırılacağı belirtilmişti.

Açıklamada ayrıca piyasaya sürülecek akaryakıtın fiyatının Enerji Bakanlığınca belirleneceği kaydedilmişti.

Enerji Bakanlığının sübvansiyonun kalkmasına rağmen eski fiyatı sürdürmesi nedeniyle ülkedeki akaryakıt istasyonlarının hemen hemen tümü pompaları kapatmıştı.

Ülkedeki kriz ortamında Lübnanlılar, 15 Ağustos sabahına kuzeydeki Akkar bölgesinde ordunun dağıtmak için el koyduğu benzin deposunda meydana gelen patlama haberiyle uyanmıştı.

Ekonomik kriz nedeniyle Lübnan'daki hastanelerin yeterli imkanlara sahip olmadığından dost ve kardeş ülkelerden tıbbi yardım talebinde bulunuldu. Yaralılar için Türkiye ve diğer bazı ülkelerden acil tıbbi yardımlar ulaşmıştı.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan ve eski Başbakan Saad el-Hariri de patlamanın ardından ambulans uçak gönderen Türkiye'ye teşekkür etmişti.

"Lübnan ordusu, el koyduğu akaryakıtı dağıtıyor" haberi, 17 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 17 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Lübnan ordusu, el koyduğu akaryakıtı dağıtıyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Lübnan ordusu, el koyduğu akaryakıtı dağıtıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
Dünya Haberleri