Lübnan'da hükûmet bugün açıklanıyor

Lübnan'da hükûmet bugün açıklanıyor

Lübnan'da hükûmet bugün açıklanıyor Lübnan'ın başbakanı olması konusunda uzlaşılan Necib Mikati, hükûmeti bugün açıklayacaklarını duyurdu.

Lübnan'daki ekonomik yıkımı daha da fecileştiren bir yıllık siyasi kavgaya nokta koymaya yönelik açıklama, başbakanlığı üstlenmesinde uzlaşılan Necib Mikati'den geldi. Merkez Bankası yetkililerinden Yusuf Halil'in yeni maliye bakanı olacağı öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı Twitter hesabında Mikati'nin Aun ile görüşeceği duyurulsa da hükümet üzerinde anlaşmaya varılıp varılmadığı belirtilmedi.

Reuters'e konuşan bir resmi kaynak, Mikati'nin Aun'a sunacağı kabine listesini 'umut verici' diye niteledi. Siyasi kaynaklar, anlaşmaya varmak için gece boyunca yoğun temaslar yapıldığını aktardı.

Temmuz ayında başbakan olmasında uzlaşılan işinsanı-siyasetçi Mikati, hükümeti kurduğunda Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri yeniden başlatmaya çalışacağını dile getirmişti.

Reuters'e konuşan kaynaklara göre, Merkez Bankası'nın üst düzey yetkilisi Yusuf Halil, maliye bakanı olarak atanacak. Lübnan'ın eski Washington Büyükelçisi Abdullah Ebu Habib'e de Dışişleri Bakanlığı görevi önerildi.

Bir yıldır hükümetin vekaleten yürütülmesi nedeniyle reform kararları alınıp uygulanamaması, Lübnan'ın, Dünya Bankası'nın 'modern zamanların en keskin iç patlamalarından biri' diye tanımladığı bir siyasi-ekonomik krize daha derinden batmasına yol açtı. Dünya Bankası, "Lübnan'daki mali ve ekonomik kriz, 19. yüzyılın ikinci yarısından beri küresel çapta yaşanan en ağır kriz dönemleri içinde muhtemelen ilk 10'da ve hatta ilk 3'te yer alıyor" saptamasını yapmıştı.

Hükümet oluşumu, oluşumu, siyasi gruplar arasında kabine koltuklarının dağılımı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle defalarca raydan çıktı. Mikati, ekonomik çöküşü daha da kötüleştiren Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ardından hükümetin istifa etmesinden beri hükümet kurma girişiminde bulunan üçüncü başbakan adayı.

Siyasi yapıdaki mezhepsel dağılım uyarınca, Sünni blok lideri, eski başbakan Saad Hariri'nin başarısız olmasının ardından, Hariri ile Şii Hizbullah'la işbirliği yapan Hıristiyan Aun arasındaki atışmanın gölgesinde, görevi yine Sünni bloktan Mikati üstlendi. Muhalifleri tarafından partisi Hür Yurtsever Hareketi için hükümetteki koltukların üçte birini talep ederek yeni hükümet üzerinde veto yetkisi peşinde koşmakla suçlanan Aun, iddiaları reddetti.

 

"Lübnan'da hükûmet bugün açıklanıyor" haberi, 10 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 10 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Lübnan'da hükûmet bugün açıklanıyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Lübnan'da hükûmet bugün açıklanıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:50 Oyuncu Bade İşçil'den itiraf: Beni eşlerinden, sevgililerinden kıskandılar
  2. 09:45 Oscar Piastri: McLaren'in şaşırtıcı inişli çıkışlı F1 formunu anlaması gerekiyor
  3. 09:41 Hamas lideri İsmail Haniye, İstanbul’da İsmailağa Cemaati'ni ziyaret etti
  4. 09:35 Bahçeli’nin şarkısının söz yazarı konuştu
  5. 09:31 Mülkiye müfettişleri geldi: Diyarbakır Büyükşehir’de incelemeler başlıyor
  6. 09:21 Husiler, Aden Körfezi’nde bir İsrail gemisini vurduklarını açıkladı
  7. 09:17 İsias Otel davası ikinci duruşması bugün görülecek: Kıbrıslı aileler 3 talepte bulunacak
  8. 09:08 Cem Yılmaz'dan Hasan Can Kaya'ya gönderme
  9. 09:04 İnsan sağlığının hiçe sayılıyor: Et ve Süt Kurumu'nun ithal etlerinde yönetmeliğe aykırı uygulama
  10. 09:00 Bakan Yerlikaya duyurdu: Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı
  11. 08:50 Cemaat içerisindeki bölünme milyonlarca liralık vurgunu ortaya çıkardı
  12. 08:47 THY’deki huzur hakları dudak uçuklatıyor
  13. 08:39 AK Partili başkan parayla ödül aldı ödemesini İYİ Parti’ye bıraktı
  14. 08:34 Serdar Ortaç'tan peş peşe itiraflar: Paramın biteceğine inanamazdım
  15. 08:30 Bir dizi için daha final kararı
  16. 08:25 Kızılay, 'taşınmaz' bağışlarını satışa çıkardı: Gelen parayla Ankara'da AVM yenileyecek
  17. 08:21 Depremde yakınını yitirene çirkin teklif: Davadan çekil ne istersen verelim
  18. 08:14 Nuray Babacan: AK Parti Kulislerinde Bahçeli’nin mesajları tartışılıyor
  19. 08:10 İsmail Saymaz: Atatürk’ün armağanını Efe’ye çok gördüler
  20. 08:05 Kemal Kılıçdaroğlu: Kimse Erdoğan’ın işleyeceği suça ortak olmamalı
Dünya Haberleri