'Lukaşenko istifa et!'

'Lukaşenko istifa et!'

'Lukaşenko istifa et!' Belarus'ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protestolar bugün de devam etti. Meydanları dolduran on binlerce kişi Lukaşenko'nun istifasını istedi. Lukaşensko protestocuları 'dış güçlerin oyuncuları' olarak suçladı

Belarus'ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protestolar yedinci gününde de devam etti. Başkent Minsk'te dün on binlerce kişi gösteriler sırasında hayatını kaybeden bir eylemciyi anmak için kent merkezinde toplandı.

Belarus'ta, Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun büyük farkla kazandığı açıklanan cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştığı iddiasıyla başlayan protestolar sürüyor. 10 Ağustos'ta göstericilerle polis arasında yaşanan çatışmalar sırasında hayatını kaybeden Aleksandr Taraykovskiy adlı eylemciyi anmak için dün Minsk'te on binlerce kişi sokağa çıktı. Lukaşenko aleyhine slogan atan göstericiler, Taraykovskiy'nin hayatını kaybettiği noktaya çiçekler bıraktı. Ulusal Devlet Televizyon ve Radyo Kurumunun önünde de gösteri düzenlendi. Ülkenin diğer kentlerinde de protestolar devam etti.

LUKAŞENKO'DAN İŞTEN ÇIKARMA TEHDİDİ

Ülkeyi saran protesto dalgasına fabrika işçilerinden de destek geldi. Birçok büyük devlet fabrikasında grevler düzenlenirken, sağlık personelleri de dahil bazı kamu çalışanları da muhalif göstericilerin yanında yer aldı. Grevlere tepki gösteren Lukaşenko, "Politikanın dışında olması gereken bir işçi, gösteri için sokağa çıkıyorsa, demek ki işçi değildir. Gitsinler. Ama bundan sonra fabrikalarda onlara yer olmaz" ifadelerini kullandı.

'RUSYA DESTEK SAĞLAMAYA HAZIR'

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, talep etmeleri halinde Rusya'nın ülkesinin güvenliği için destek sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından açıklamada bulunan Lukaşenko, Rusya ile ülkesi arasında Birlik Devleti ve ayrıca Ortak Güvenlik Anlaşması olduğunu hatırlatarak, güvenliğin tehlikede olması durumunda bu anlaşmaların gündeme geleceğini vurguladı. Belta ajansının haberine göre, Putin ile görüşmesi öncesi başkent Minsk'te katıldığı bir toplantıda konuşan Lukaşenko, "Belarus'a karşı saldırı var. Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmem gerekiyor, çünkü bu sadece Belarus'a yönelik bir tehdit değil" dedi. Belarus'u kurtarmanın, tüm bölgeyi ve müttefik devleti kurtarmak anlamına geldiğini belirten Belarus lider, "Eğer Belarus dayanamazsa, bu dalga oraya (Rusya'ya) uzanacak" diye konuştu. Göstericilerin arkasında "dış güçler" olduğu iddiasını yineleyen Lukaşenko, ülkesinde "renkli devrim" yapılmak istendiğini öne sürdü.

'ÜLKEYİ KİMSEYE VERMEYECEĞİZ'

Belarus'un bağımsızlığını koruma sözü veren Lukaşenko, "Ülkeyi kimseye vermeyeceğiz. Durumu kontrol altında tutuyoruz. Eğer başkanın zayıfladığını, kaçacağını, hastalandığını, öleceğini düşünüyorlarsa, çok beklerler" dedi.

'BELARUS ULUSAL KURTULUŞ CEPHESİ" KURULDU

Öte yandan, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi adaylığı kabul edilmeyen, ardından tutuklanacağını öne sürerek Belarus'u terk eden muhalif lider Valeriy Tsepkalo, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de "Belarus Ulusal Kurtuluş Cephesi'ni kurduklarını duyurdu. Bu arada Rusya'nın, Valeriy Tsepkalo'yu arananlar listesine aldığı bildirildi. Muhalefetin devlet başkanı adayı Svetlana Tihanovskaya ise seçimlerin ardından gittiği Litvanya'da yaptığı açıklamada, seçimlerin yenilenmesini istemediklerini, Lukaşenko'nun iktidarı kendilerine devretmesini talep ettiklerini söyledi.

AB'DEN BELARUS'A YAPTIRIM KARARI

Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz, Avrupa Birliği'nin (AB) Belarus'a yönelik yaptırım uygulama kararı aldığını açıkladı. Czaputowicz, yaptırımların sıradan insanları kapsamayacağını, yalnızca ülkenin yöneticilerine yönelik olacağını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuyla ilgili AB ile ortak hareket edeceklerini duyurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Kiev'in Belarus seçimleriyle ilgili AB'nin pozisyonunu desteklediği belirtilerek, Belarus güvenlik güçlerinin gösterilere katılan vatandaşlara, medya mensuplarına ve yabancı ülke vatandaşlarına yönelik sert tutumunun endişe verici olduğu ifade edildi.

Belarus Merkez Seçim Komisyonu, 9 Ağustos'ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerini yüzde 80,1 oyla Lukaşenko'nun kazandığını, muhalefetin adayı Svetlana Tihanovskaya'nın yüzde 10,1 oy aldığını açıkladı.

 

"'Lukaşenko istifa et!'" haberi, 16 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 16 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan 'Lukaşenko istifa et!' haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Lukaşenko istifa et!' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  2. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  3. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  4. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  5. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  6. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  7. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  8. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  9. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  10. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  11. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  12. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  13. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
  14. 17:30 ATO Başkanı: Fiyat Artışlarıyla Mücadelede Birlik ve Sabır Önemli
  15. 17:27 TEKNOFEST 2024 ne zaman ve nerede?
  16. 17:23 Ak parti Başkanı Erdoğan'dan Şaşırtan Açıklama: 'Artık Fenerbahçeli Değilim!'
  17. 17:20 Fenerbahçe'de İsmail Kartal, Eleştiri Yağmuruna Tutuldu!
  18. 17:17 Ankara'da Boşanma Sürecindeki Kadın Cinayete Kurban Gitti
  19. 17:12 Serdar Ortaç'ın Mücadelesi: Playback Konserde Denge Zorluğu
  20. 17:07 Balık Av Yasaklarıyla Fiyatlar Tırmanıyor: Tezgahlar Boş Kalmıyor
Dünya Haberleri