Macaristan’da diktatör lakaplı V. Orban tekrar seçildi ama halkın çoğunluğu hile olduğunu düşünüyor

Macaristan’da diktatör lakaplı V. Orban tekrar seçildi ama halkın çoğunluğu hile olduğunu düşünüyor

Macaristan’da diktatör lakaplı V. Orban tekr... Macaristan seçimlerinde "diktatör" lakaplı Macar V. Orban üst üste 3. defa tekrar seçildi ama halkın büyük çoğunluğu kuşku içerisinde. Aldığımız bilgilere göre insanlar seçimin 4 saat durması ve baskı

ABC Haber Merkezi

Macaristan’da yapılan kritik seçimlerin sonucunda Viktor Orban liderliğindeki Macar Yurttaşlar Birliği (Fidesz) Partisi oyların %67’sini alarak açık ara galip geldi. İkinci olan Jobbik partisi ise %20 ve 3. olan Sosyalist Parti %10 oy aldı. Böylelikle 2010 yılında iktidara gelen Viktor Orban üçüncü kez seçimlerden zaferle ayrıldı. Dün itibariyle yurtdışı oyları da sayıldı. Ancak halk seçimlerin 4 saat durması ve yoğun baskılardan dolayı seçimlerde hile olduğu kuşkusu taşıyor.

ORBAN YARIN 80 YILLIK GAZETEYİ ZORLA KAPATIYOR

Bununla beraber 1938 yılından beri yayın yapan “Magyar Nemzet” gazetesinin de Viktor Orban’ın yaptırımlarıyla yarın kapatılacak.

MACAR HALKINDAN GENİŞ BİR KİTLE PROTESTO GÖSTERİSİ PLANLIYOR

Bütün bunların etkisiyle Orban karşıtı geniş bir kitle bu haftasonu bir protesto gösterisi yapmayı planlıyor. Macaristan’dan edinilen bilgilere göre Macar televizyonlarında hatta sosyal medya ve sokakta bile insanlar seçimlerde hile olduğunu konuşuyorlar.

viktor-orban-foto2.jpg

SEÇİMLER

Viktor Orban sonuçlara göre parlamentodaki üçte iki çoğunluğu elde etti.

Seçim zaferinden sonra parti binası önünde toplanan kalabalığa seslenen Viktor Orban, seçimleri kazanmalarının, Macaristan’ı savunmak için kendilerine yeni bir fırsat verdiğini dile getirmişti. Seçimleri katılımın yüksek olmasının bazı şüpheleri de giderdiğini söyleyen Orban, kendisini kutlayan Polonya Cumhurbaşkanına da teşekkür etti.

İkinci olan Jobbik parti lideri Gabor Vona ise daha önce söz verdiği gibi kazanamadığı için istifa edeceğini duyurdu. Gabor Vona, yine de partisi için mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

Sosyalist Parti lideri ise konuşmasında demokratik mücadelelerine devam edeceklerini belirterek, "İktidarın medyaya uyguladığı baskı ve yaptıkları yolsuzluklardan sonra onları tebrik etmek etmek istiyoruz’’ dedi.

Kamuoyu anketleri Fidesz partisini rakip partilerin açık ara önünde gösteriyordu. Analistler muhalefet partilerinin ortak bir dil geliştirememelerinin Viktor Orban’a yaradığını dile getiriyor. Seçimlere katılım yoğun olmasına rağmen Orban’ın kazanması, kısmen muhalefetin bölünmüş olmasına bağlanıyor.

fotograflar-337.jpg

Macar Parlamento Binası

GELİŞMELER

8 Nisan parlamento seçimlerinin sona ermesinden sonra, Ulusal Seçim Bürosu, Ulusal Seçim Bürosu’nun seçim günü seçiminin niteliği hakkında, belirli taraflar ve seçim organlarıyla ilgili olarak bir dizi siyasi konu, bildiri ve gazetecilik sorusu aldı.

Ulusal Seçim Bürosu ve Ulusal Seçim Komisyonu, bugüne kadar kendi alanında soruşturma yürütmek için herhangi bir önemli itiraz, özel şikâyet ya da çareler almadığını belirtiyor, "Ulusal Seçim Bürosu Salı dedi.

DK’nin başkanı Ferenc Gyurcsány, partisinin oylarını kabul etmeyeceğini ve hiçbir muhalefet delegesinin bulunmadığı sandıklarda oyların yeniden hesaplandığını söyledi.

LMP, MSZP ve Jobbik de Ulusal Seçim Komisyonuna yöneldiklerini söylediler.

LMP’nin siyasetçisi Ákos Hadholszy, "Fides’in oylamada beklenen sonuçlar hakkında çok kesin bilgiye sahip olduğunu açıkça belirtiyorum. Çıkışlar çok daha doğru." diye vurguladı.

Jobbik sözcüsü Péter Jakab "Şimdiye kadar, günlük raporda yapılan seçimlerden hiçbiri nihai sonuca göre daha yüksek katılım rakamları göstermedi. Geçersiz oyların sayısının çok yüksek olduğu duyuruları takip etmek istiyoruz," şeklinde açıkladı.

Jobbik sözcüsü Péter Jakab "Ofisi kapattıktan sonra uzun bir süre boyunca Ulusal Seçim Bürosu’nun herhangi bir kısmi sonuç vermediğini görmek ilginçti ve ilk kısmi sonuçlar geldiğinde, zaten % 70-80’lik bir oran söz konusuyudu"  dedi"

"Macaristan’da diktatör lakaplı V. Orban tekrar seçildi ama halkın çoğunluğu hile olduğunu düşünüyor" haberi, 11 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 11 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Macaristan’da diktatör lakaplı V. Orban tekrar seçildi ama halkın çoğunluğu hile olduğunu düşünüyor haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Macaristan’da diktatör lakaplı V. Orban tekrar seçildi ama halkın çoğunluğu hile olduğunu düşünüyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  2. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  3. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  4. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  5. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  6. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  7. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  8. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  9. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  10. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  11. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  12. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  13. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  14. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  15. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  16. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  17. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  18. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  19. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
  20. 00:01 İbrahim Tatlıses ve Oğlu Ahmet Tatlıses Arasındaki Mahkeme Süreci Sürüyor: İddialar ve Açıklamalar
Dünya Haberleri