Maden denetimlerinde 1 milyar 260 milyon tutarında ceza kesildi
Maden denetimlerinde 1 milyar 260 milyon tut... 2023 yılında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından gerçekleştirilen maden denetimlerinde 8,828 maden ruhsat sahası incelendi. Türkiye'de 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanlarıyla 1. derece askeri yasak bölgelerde maden araması yapılmasına izin verilmiyor.
2023 yılında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından gerçekleştirilen maden denetimlerinde 8,828 maden ruhsat sahası incelendi. Bu denetimler sonucunda 1,260,000,000 lira tutarında idari para cezası kesildi. Tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle toplamda 2,421 etkinlik durdurma işlemi yapıldı.
MADEN FAALİYETLERİNİN YASAK OLDUĞU ALANLAR
Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağındaki toprak kaymasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Türkiye'nin yer altı madenlerinin zengin olduğu bilinirken, maden aramasına izin verilmeyen birçok alanın yeniden gündeme geldiği görülüyor. Ülkenin 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanları ile 1. derece askeri yasak bölgelerinde madencilik faaliyetleri gerçekleştirilemiyor. Ayrıca, yaban yaşamı koruma geliştirme alanları, milli parklar gibi bölgeler de madenciliğin yasaklandığı yerler arasında yer alıyor. Madencilik faaliyetlerine izin verilmeyen diğer alanlar arasında kesin korunması gereken hassas alanlar, kıyı kanunu gereği korunması gereken bölgeler, kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgeleri, doğa koruma alanları, özel çevre koruma bölgeleri, korunması gereken kültürel varlıklar, nitelikli doğal koruma alanları ve doğal parklar bulunmaktadır.
ERZİNCAN İLİÇ'TEKİ ÇÖPLER ALTIN MADENİ’NDE TOPRAK KAYMASI 
İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde, 13 Şubat saat 14.28'de büyük çapta bir toprak kayması meydana geldi. Olayda, yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik bir yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hareket eden toprağın 800 metre ilerlediğini bildirdi. En az 9 maden işçisinin bu olayın altında kaldığı tahmin ediliyor. Bölgeye, olayın ihbarı üzerine Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerinde, Fırat Nehri'ne doğru kayan büyük bir toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğu belirtildi.
Anagold Maden'de (İliç'te) çalışan bir işçi, her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, "Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında "ÇED raporuna gerek yok" kararı verildiği ortaya çıktı.
"Maden denetimlerinde 1 milyar 260 milyon tutarında ceza kesildi" haberi, 18 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Maden denetimlerinde 1 milyar 260 milyon tutarında ceza kesildi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Maden denetimlerinde 1 milyar 260 milyon tutarında ceza kesildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.