Maden Mühendisleri Odası: 301 candır

Maden Mühendisleri Odası: 301 candır

Maden Mühendisleri Odası: 301 candır Soma'da meydana gelen maden faciasında 301 madenci hayatını kaybetmiş, saatler süren enkaz kurtarma çalışmaları gerçekleşmişti. Kamuoyunun vicdanını rahatlatacak bir karar henüz çıkmadı. TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 301...

Soma'da meydana gelen maden faciasında 301 madenci hayatını kaybetmiş, saatler süren enkaz kurtarma çalışmaları gerçekleşmişti. Kamuoyunun vicdanını rahatlatacak bir karar henüz çıkmadı. TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 301 madencinin hayatını kaybettiği bugün, 19 Haziran'da görülecek davaya '301 candır, 301 insandır' diyerek çağrı yaptı.

Madenciler Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklama şöyle:

''Bundan tam 4 yıl önce bugün Soma'da, Soma A.Ş.'' ye ait kömür ocağında tarihimizin en vahim facialarından biri gerçekleşti. 5'i maden mühendisi olmak üzere tam 301 canımız, 301 maden emekçimiz kömür ocağında çıkan yangında yanarak, boğularak, zehirlenerek öldüler. Ölen sadece 301 maden emekçisi değildi, ölen bir kent, ölen bir toplum, ölen vicdanlarımız oldu. Geriye ölenlerin anneleri, babaları, evlatları, eşleri, kardeşleri kaldı. Bir de geriye sorumluların cezalandırılması, bu tür facialara zemin hazırlayan koşulların değiştirilmesi umudumuz kaldı.

Bildiğiniz gibi Soma faciası 4 yıldır yargı sürecinde. 19 Haziranda Mahkemenin yeni bir oturumu ve belki de son oturumu olacak. Faciada sorumluluğu olanların adalete uygun bir ceza almaları toplumumuzun vicdanına kısmen de olsa iyi gelecek, en azından yapılanlar cezasız kalmadı diyebileceğiz. Ancak esas sorunun bu olmadığının kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz. Çünkü çoğu kez alt düzey yöneticilere teknik elemanlara ve elbette maden mühendisi meslektaşlarımıza yüklenen bu suç, gerçek suçluyu ve nedenlerini gizlemektedir.

Türkiye iş kazaları bakımından Dünya'da en üst sıralarda bulunmaktadır. Soma faciasının dışında Şırnak, Şirvan, Ermenek, Karadon, Elbistan, Kemalpaşa, Dursunbeyli, Gediz, Armutcuk, Kozlu ve adını sayamadığımız birçok facia ülkemizin üzerinde duran birer kara lekedir. Bütün bu facialarda yaşamını kaybeden meslektaşlarımızı ve maden emekçilerini bir kez daha saygıyla anıyor ve başta yakınları olmak üzere tüm camiamıza bir kez daha başsağlığı diliyoruz.

Ancak bu faciaların son olmadığı konusunda da halkımızı bir kez daha uyarıyoruz. Çünkü bu facialar rastlantısal değildir, köklü nedenleri vardır. Bu faciaların en temel nedenleri, aşırı kar hırsı, üretim zorlaması, denetim arzusu ve iradesi bulunmayan kamu kurumları ve sendikasız işgücüdür. Aşırı kar hırsı ve bunun sonucu oluşan üretim zorlaması, üretim süreçlerinde bilim ve tekniği dışlamakta, işçiyi sendikasızlaştırmakta ve ne pahasına olursa olsun işçileri en düşük ücretle en yoğun biçimde çalıştırmaktadır. Sonuçta madencilikle birlikte diğer sektörlerde de ülkenin dört bir köşesinden acı haberler gelmekte, birçok emekçi iş kazalarına uğramakta, kalıcı engeller ve ölümler günlük yaşamda sıradan haberler haline gelmektedir. Oysa hastalanan, bedensel engeller yaşayan ve ölenlerin her biri bir candır, her biri bir insanadır.

Soma'da yaşananlar burada özetlediğimiz sürecin ta kendisidir. Soma AŞ; rodövans sözleşmesi ile TKİ'den aldığı kömür ocağında insan yaşamını ve iş güvenliğini hiçe sayarak üretim artışına yönelmiştir. Gerekli teknolojik ve insani yatırımları yapmadan girilen bu üretim zorlaması, alınması zorunlu olan önlemlerinde göz ardı edilmesine neden olmuş, başta TKİ ve MİGEM olmak üzere devletin denetim işlevini de yerine getirmemesi sonucunda 301 canımız aramızdan ayrılmıştır. Yani yaşanan katliamın sorumlusu, sadece kar hırsının peşinden koşan ama diğer yükümlülükleri yerine getirmeyen Soma AŞ yöneticileri, denetim görevini yerine getirmeyen TKİ ve MİGEM, tüm uyarılarımıza kulak tıkayarak sorunları görmezden gelen Bakanlık yöneticileridir. Gerçek sorumlular yaptıkları yasalarla esnek ve kuralsız çalışma ile üretimi zorlayanlar, denetimi etkisizleştirenlerdir. Gerçek sorumlular maden mühendisliği bilim ve tekniğini hiçe sayarak ülkemizde 18. yüzyıl madenciliğinin yapılmasına izin verenlerdir. Mahkemelerde olmasa bile vicdanlarımızda bunlar da suçludur.

Yaşananlar sadece ölümden ibaret de değildir. Soma faciası sonrası yaşananlar başka bir toplumsal yaradır. Evlatlarını yitiren anne-babalar, babasız kalan çocuklar ve eşlerini kaybeden kadınlar başka bir toplumsal dramdır. Bu dramı hafifletmek, ailelerin yaralarını sarmak onları sadece ekonomik değil sosyal açıdan iyileştirmek her şeyden önce devletin asli görevidir. Devlet, bu görevlerini yerine getirmek, Soma'yı, Soma halkını iyileştirmek yerine, soma halkına yönelmiş, adeta ölen madencileri ve ailelerini suçlu ilan etmiştir. Bir AKP görevlisinin bir madenci yakınını tekmelemesi ise hafızalarımızda uzun süre çıkmayacak bir insanlık dışı davranış olarak iz bıraktı. Ne biz, ne bu ülke, ne de insanlık bu alçak tekmeyi asla unutmayacaktır.

Bir kez daha söylemek istiyoruz.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak facianın yaşandığı ilk gün Soma'daydık.  Halkımıza, maden emekçilerine, meslektaşlarımıza ve ailelerine "Soma'yı unutmayacağız, unutturmayacağız" dedik ve söz verdik. Önce ki üç yılda olduğu gibi bu yılda Adana'dan, Diyarbakır'dan, İstanbul'dan, İzmir'den, Zonguldak'tan, ve Ankara'dan, kurumsal temsilcilerimizle, Aydın'dan, Balıkesir'den, Muğla'dan ve daha pek çok ilden üyelerimizle  birlikte buradayız. Sözümüzü tutmaya geldik.

SOMA'YI UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ.''

TMMOB Maden Mühendisleri Odası 
Yönetim Kurulu
13 Mayıs 2018, Soma

AİLELERE TOKAT VE TEKME
Bundan 4 yıl önce dönemin Başbakanı AKP'li Erdoğan, Soma'ya gitmiş ve Soma halkı tarafından öfkeyle karşılanmıştı. Erdoğan, protestolardan kaçarak bir markete sığınmıştı. Erdoğan'ın kendisini protesto eden bir kişiye vurduğu çok konuşulmuş, dönemin Başbakan Müşaviri Yusuf Yerkel'in ise bir vatandaşı tekmelediği görüntüleri hiç unutulmamıştı.

1-474.jpg

yusuf-2.jpg

"Maden Mühendisleri Odası: 301 candır" haberi, 13 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. 13 Mayıs 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Maden Mühendisleri Odası: 301 candır haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Maden Mühendisleri Odası: 301 candır 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  2. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  3. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  4. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  5. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  6. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  7. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  8. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  9. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  10. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  11. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  12. 22:06 Okul müdürünü tacizle suçlayan lise öğrencilerinin şikayetleri sonucunda müdür tutuklandı
  13. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
  14. 22:05 Teknik direktör değişikliklerinin Beşiktaş'a fayda sağladığı görülüyor
  15. 22:02 Evde uygulayacağınız bu yöntemle herkes dişlerinizin beyazlık sırrını soracak!
  16. 21:56 Tokat'taki depremin yol açtığı hasarın detayları kamuoyuna sunuldu
  17. 21:56 Hamas, Blinken'ı İsrail'in yanında olmakla suçladı
  18. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  19. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  20. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
Gündem Haberleri