Madımak katliamı kurbanları Sivas'ta anıldı

Madımak katliamı kurbanları Sivas'ta anıldı

Madımak katliamı kurbanları Sivas'ta anıldı 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta gerçekleşen ve 35 kişinin can verdiği katliamın 23’üncü yılında binlerce kişi “Katliamlardan kurtulmanın yolu örgütlenmeden geçer'' diyerek Madımak Oteli’ne yürüdü, faillerin yargılanmasını...

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta gerçekleşen ve 35 kişinin can verdiği katliamın 23’üncü yılında binlerce kişi “Katliamlardan kurtulmanın yolu örgütlenmeden geçer'' diyerek Madımak Oteli’ne yürüdü, faillerin yargılanmasını istedi.

Kürt kentlerine yönelik saldırılara ve batıda yaşanan bombalı terör eylemlerine dikkat çekilerek, 23 yıl önce insanların ölümüne neden olan politikaların bugün AKP eliyle sürdürüldüğü vurgulandı. Anmada katliam politikalarına karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

Anma etkinliği yapılacağı gerekçesiyle sabahın erken saatlerinden itibaren kentin girişi polis ablukası altına alındı. Kentte giren tüm araçları durduran polisler, kimlik kontrolü yaptı.

galeri-147.jpg

Yürüyüşün ve anma etkinliğinin yapıldığı güzergahta da polis yoğunluğu dikkat çekti. Toplanma ve anma bölgelerine çıkan tüm sokaklar polis bariyerleri ile kapatılırken, bariyerlerin başında grup grup polisler konuşlandırıldı. Çevre kentlerden de hem zırhlı araç hem de polis takviyesi yapıldı. Anma etkinliği için 4 bine yakın polisin görevlendirildiği öğrenilirken, polisin tedbirlerinin yanı sıra etkinliği düzenleyen kurumlar da kendi güvenliklerini belirledikleri görevliler tarafından sağladı Arama noktalarında polislerle birlikte görevliler de üst araması yaptı.

Alevi örgütlerinin yanı sıra CHPve HDP milletvekilleri, EMEP ve ÖDP yöneticileri ile kitle örgütlerinin de katıldığı anma için gelenler aramadan geçerek Ali Baba Cemevi önünde toplandı. Anmaya katılanlar yakalarına katliamda yaşamını yitiren 33 aydının fotoğrafının yer aldığı “Madımak’ı unutmayacağız'' yazılı kokartlar taktı.

“Katliamlardan kurtulmanın yolu örgütlenmeden geçer'', “Sivas’ın ateşi Maraş Terolara sıçradı'', “Barış ve kardeşlik için yürüyoruz'' pankartları arkasında toplanan kitle buradan Madımak Oteline yürüyüşe geçti. Bugün yaşanan katliamlara ve hükümete tepki dövizlerin taşındığı yürüyüşte sık sık “Katil IŞİD, iş birlikçi AKP'', “Sivas’ın ışığı sönmeyecek'' sloganları atıldı. Evlerdekiler balkonlara çıkarak, çevredekiler de alkışlarla yürüyüşe destek verdi.

KATLİAMCI ZİHNİYET AKP ELİYLE SÜRDÜRÜLÜYOR

Anma etkinliğinde Kürt illerinde süren savaş ve batıda IŞİD eliyle yapılan canlı bomba saldırılarına tepki gösterildi, katliamların AKP’nin uyguladığı politikaların sonucu olduğu belirtildi.

Madımak Oteli önünde Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Ercan Geçmez, PSAKD Başkanı Gani Kaplan, Avrupa Aleviler Birliği Başkanı Hüseyin Mat, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ve aileler adına Madımak’ta yaşamını yitiren Huriye ve Yeşim Özkan’ın ağabeyi Hüseyin Özkan konuşma yaptı.

Konuşmalarda Sivas Katliamı davasının zaman aşımını uğramasına ve faillerin yargılanmamış olmasına tepki gösterildi. Konuşmalarda cezasızlığın yeni katliamların önünü açmakla birlikte devletin katilleri koruduğuna da dikkat çekildi.

Hükümetin “Alevi açılımı''nın da eleştirildiği konuşmalarda “Bir taraftan açılım diyorlar bir taraftan katliamlar sürüyor'' denildi. 

PROTOKOL ANMASI

SİVAS Olayları'nın 23'üncü yıldönümü nedeniyle Vali Davut Gül başkanlığındaki bir heyet, eski Madımak Oteli'ni ziyaret ederek karanfil bıraktı. Vali Gül, "Bu acı, hem Sivasımız'ın hem de insanlığın ortak acısıdır" dedi.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde düzenlenen Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın, 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin ölmüştü. Sivas olayların 23'üncü yıldönümü için kentteki ilk anma programı Valilik koordinesinde gerçekleşktirildi. Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Garuk Kocacık, Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, Cem Vakfı Sİvas Şube Başkanı Ali Dağ, ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan bir grup eski Madımak Oteli, bugünkü Sivas Bilim ve Kültür Merkezi'ne gelerek, bina içerisinde, olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı. Daha sonra kısa açıklama yapan Vali Davut Gül, şöyle dedi:

"Bugün 23 yıl önce 37 vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve hem Sivas'ın hem Türkiye'nin hem dünyanın bütün vicdanlarda olumsuz etkiler bıraktığı bir olay dolayısıyla geldik. Hepinizin bildiği gibi ülkemizde bu tür olayları kaşıyan şer güçler hep olmuştur ve bundan sonra da olmaya devam edecektir. Anadolumuz'da, Sivasımız'da yüzyıllardır insanlar kültürel farklılıklarını zenginlik olarak sayan barış içerisinde kardeşlik ve dostluk içerisinde yaşayan bir iklim ve ortam var. Bizler için Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan hepsi birbirinden kıymetli ve değerli ve hepi Anadolu'nun mayasına katkı koyan insanlar. Dolayısıyla bu üzücü olayları asla tasvip etmek mümkün değil. Bu olayın hiç şüphesiz en büyük mağduru hayatını kaybeden insanlar ve olayların aileleri. Ama en az onlar kadar mağdur olan bir kesim var ki o da Sivas şehri ve Sivas halkı. Sivas şehrinin, Sivas halkının bu olayla uzaktan yakından alakası yok. Biz hayatın her döneminde, geçmişte de şimdi de de gelecekte de Sivas'taki insanlar kardeşlik içerisinde, dostluk içerisinde barış, dostluk ve hoşgörü içerisinde yaşamış insanlar. Sivas'ta yaşayan insanlar bunun farkında. Bizim bir acımız var. Bu acı hem bizim hem Sivasımız'ın hem insanlığın ortak acısı. Gönül ister ki bu acı, bu yara kabuk bağlasın. Ama zaman zaman bu yarayı kaşımak isteyen insanlar olabiliyor. Fakat Sivas kamuoyu 7'den 77'ye bu konuya duyarlı, hassas, bu konunun farkında. İnşallah bundan sonraki süreçte de bunu istismar etek isteyen kişiler Sivas kamuoyun pirim vermeyecektir. Ben bu olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Bu tür olayların bir daha olmaması için vatandaşımızın hassasiyetle olaylara bakmasını diliyoruz." 

3 BİN POLİS GÖREVLENDİRİLDİ

Anma etkinlikleri sırasında olumsuz bir olay meydana gellemesi için polis ekipleri alarma geçirildi. Anma etkinliği kapsamında, grupların yürüyüşün yapılacağı güzergahın başlangıcı olan Seyrantepe, Fidanlık, Yeditepe, Mehmet Akif Ersoy, Hikmet Boran, Mevlana ve Atatürk Caddeleri ile Seyrantepe Kavşağı, Afyon Sokak, Bankalar Caddesi, Ali Ağa Cami Sokak, Orduevi önü, Bekir Sami Kunduk Caddesi ve bu sokaklara açılan yollar trafiğe kapatıldı. Güzergah üzerindeki geçiş noktaları ile otel yakınlarında ise çevre illerden gelen takviye birliklerle birlikte yaklaşık 3 bin polis görevlendirildi.

ŞEHİR GİRİŞİNDE ARAMA

Anma etkinlikleri için kente özel araç ve otobüsler ile diğer şehirlerden gelen katılımcılar, şehir merkezi girişlerinde oluşturulan polis kontrol noktalarında durduruldu. Son zamanlarda yaşanan terör saldırılarına karşın, araçlarda aramalar yapılırken, kişilerin de kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra kente girmelerine izin verildi.
 

"Madımak katliamı kurbanları Sivas'ta anıldı" haberi, 02 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Madımak katliamı kurbanları Sivas'ta anıldı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Madımak katliamı kurbanları Sivas'ta anıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  2. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  3. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  4. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  5. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  6. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  7. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  8. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  9. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  10. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  11. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  12. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  13. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  14. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  15. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  16. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  17. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  18. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  19. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  20. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
Gündem Haberleri