Madrid görüşmelerinin ardından '33 terör zanlısının iadesi' bekleniyor

Madrid görüşmelerinin ardından '33 terör zanlısının iadesi' bekleniyor

Madrid görüşmelerinin ardından '33 terör zan... Ankara, NATO üyeliği krizinin aşılması için imzalanan üçlü mutabakat sonrası İsveç ve Finlandiya'daki terör zanlılarının iadesi için harekete geçiyor.

Türkiye'nin daha önce bu ülkelere yaptığı iade başvurularıyla ilgili konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Onlardan bu mutabakat metni çerçevesinde bu başvurularımızın gereklerini yapmalarını isteyeceğiz" dedi.

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, "Zaten başvurularımız var. Onlara ayrıca bir yazı yazarak bu mutabakat çerçevesinde verdikleri sözlerin gereği, hem Finlandiya'da altı PKK'lı, altı FETÖ'cü terörist, İsveç'te ise 10 FETÖ'cü, 11 PKK'lı teröristin dosyaları, ilgili ülkelerin Adalet Bakanlıklarında bekliyor. Şimdi bu mutabakattan sonra biz de Adalet Bakanlığı olarak bunların iadesi hususunu yeniden kendilerine yazacağız ve hatırlatacağız" ifadesini kullandı. Adalet Bakanı, "Yeniden bir dosya göndermemize gerek yok. Dosyalar orada, sözlerinin gereğini yerine getirmelerini bir kez daha isteyeceğiz" diye ekledi.

Madrid'deki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan memorandumda terör zanlılarının iadesiyle ilgili olarak, "Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi'yle uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye'nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak ve Türkiye'yle iade ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için gerekli ikili ahdî düzenlemeler yapacaklardır" deniliyor.

İsveç ve Finlandiya'nın başta terör örgütleriyle mücadele olmak üzere güvenlik konularında Ankara'nın endişelerini gidermek için somut adımlar atma vaadinde bulunduğu memorandumda Türkiye de bu iki ülkenin NATO üyelik başvurularını destekleme sözü veriyor.

Bozdağ: Üyelik süreci henüz bitmedi

Ancak Madrid'de imzalanan mutabakatın İsveç ve Finlandiya'nın üyelik sürecinin bittiği anlamına gelmediğini, Ankara'nın bu süreçte gerekli izlemeyi ve takibi yapacağını söyleyen Bozdağ, "Bu ülkelerin terör örgütlerinin kuluçka yuvası olmaması için, Türkiye'nin istediği teröristleri Türkiye'ye iade etmeleri için, terör örgütlerine finans, eğitim ve silah desteğini kesmeleri için Türkiye mücadelesini sürdürmeye devam ettirecektir" dedi.

Bozdağ, söz konusu mutabakatın, terör örgütlerine bakışta ilk defa bir değişiklik olduğunu gösterdiğini ve değişen bu makasın kapanmaması gerektiğini belirtti.

 

"Madrid görüşmelerinin ardından '33 terör zanlısının iadesi' bekleniyor" haberi, 29 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 29 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Madrid görüşmelerinin ardından '33 terör zanlısının iadesi' bekleniyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Madrid görüşmelerinin ardından '33 terör zanlısının iadesi' bekleniyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  2. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  3. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  4. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  5. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  6. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  7. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  8. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  9. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  10. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  11. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  12. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  13. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  14. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  15. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  16. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  17. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  18. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  19. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  20. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
Politika Haberleri