Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasına ilişkin yazdı

Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasına ilişkin yazdı

Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası Başkanı'nın gö... Merkez Bankası Başkanı'nın Erdoğan'ın imzaladığı bir kararnameyle görevden alınmasının ekonomi dünyasındaki yankıları devam ediyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez.

Merkez Bankası Başkanı'nın Erdoğan'ın imzaladığı bir kararnameyle görevden alınmasının ekonomi dünyasındaki yankıları devam ediyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını yeniden tartışmaya açan bu kararla ilgili bir yazı kaleme aldı.

Eğilmez'in kişisel blogunda yayınlanan yazısı şöyle:

"Merkez Bankası Başkanının görevden alınmasıyla yeniden gündeme gelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bağımsızlığı meselesi iyiden iyiye dallanıp budaklandı ve özünden uzaklaştı. Tartışmalar araç bağımsızlığı, amaç bağımsızlığı ikileminde tıkandı. Oysa Merkez Bankasının bağımsızlığı meselesi özünde kâğıt para basımı konusunda siyasal iktidardan bağımsız olmasıdır.

Merkez bankası bağımsızlığı ilk kez David Ricardo’nun 1824’de para arzını sağlayacak olan merkez bankasının harcama yapan hükûmetten farklı bir kurum olması gerektiğini ifade etmesiyle gündeme gelmiştir.

İşin özü budur. Madeni paranın yerini almaya başlayan kâğıt para, parasal genişleme işini iyiden iyiye kolaylaştırdı. Ne kâğıdın ne de mürekkebin sınırı vardı. Birkaç liralık masrafla binlerce liralık kâğıt para basılabiliyordu. Bu imkân hükümetlere diledikleri kadar para basma yetkisi veriyordu. Özellikle Birinci Dünya Savaşı sonrasında birkaç ülke dışındaki bütün ülkeler kâğıt para basımı karşılığında kasaya altın koyma işini de bırakınca karşılıksız kalan kâğıt paranın çoğaltılmasının önünde engel kalmadı. İşte merkez bankası bağımsızlığı burada devreye girdi. Merkez bankası, hükümetlerin istediği kadar para basmayacak, ekonomik gereklere uygun para basacaktı. Para basma kararı Merkez Bankası’na ait olacak ve ona müdahale edilmeyecekti. Gerçek bağımsızlık buydu, hala da budur.

Merkez bankaları uzun süre bu bağımsızlığı para arzını[i] kontrol için kullandılar. Para arzı üzerine kısıtlar koydular ve enflasyonu yükseltmemek için para arzını genişletmemeye çaba gösterdiler. Ne var ki özellikle sermaye hareketlerinin serbest kalmasından sonra merkez bankasının para arzını denetleme olanağı giderek azaldı. Türkiye’deki tanımıyla en geniş para arzı olan M3 şöyle oluşuyor:

M3 = (Dolanımdaki Banknotlar + Madeni Paralar) – Banka Kasalarındaki Nakit + Vadesiz Mevduat + Vadeli Mevduat + Repo + Para Piyasası Fonları + Bankalarca İhraç Edilen Menkul Kıymetler

Bu para arzı tanımı çerçevesinde merkez bankasının doğrudan denetleyebileceği bölüm M0 ya da en dar anlamda para arzı denilen ‘(Dolanımdaki Banknotlar + Madeni Paralar) – Banka Kasalarındaki Nakit’ kısmıdır. Merkez Bankası dolanıma yeni para sokmayarak (para basmayarak) bu bölümü doğrudan denetleyebilir. Buna karşılık çok daha büyük bir miktarı ifade eden geri kalan kısım üzerindeki denetim etkisi ancak dolaylı yollardan olabilir. Zorunlu karşılıkları artırarak veya azaltarak kredi hacmini denetleyebilir, bankaları fonlamakta kullandığı faizleri yükselterek veya düşürerek mevduat ve kredi hacimlerini etkileyebilir, açık piyasa işlemleri aracılığıyla piyasadaki likiditeyi değiştirerek bu etkileri güçlendirebilir. Bu sayılan etkiler hiçbir zaman M0 üzerindeki dolaysız etkiler kadar güçlü değildir. Merkez Bankası’nın bu sayılan araçlarla bankaların yurtdışından kredi alması ve bunu içeride krediye çevirmesi üzerindeki etkisi daha da zayıftır.  

Öte yandan bankaların banka parası (kaydi para) yaratma yeteneğinin büyüklüğü küçüklüğü de para arzını etkiler.[ii] Merkez bankası, bankaların banka parası yaratma yeteneğini de yine zorunlu karşılık oranları ve faiz oranlarını değiştirerek etkilemeye çalışır.

20’nci yüzyılın ilk üç çeyreğinde, sermaye hareketleri bu kadar serbest değilken yani para ülkeler arasında bu kadar kolay seyahat etmezken, para arzını bu araçlarla denetlemek nispeten kolaydı. Son 40 yılda bu araçlara ekleme yapmak konusunda en belirgin katkı makro ihtiyati politikalar adı altında geldi.[iii] Ne var ki bu katkı da para arzını denetlemek konusunda fazla etkili olamadı. 21’inci yüzyılda sermaye hareketlerinin giderek küreselleşmesi ve kredi tavanı gibi doğrudan denetimlerin yerini faiz gibi dolaylı denetimlerin alması sonucu merkez bankalarının para arzı üzerindeki denetimi de giderek sınırlı ve maliyetli hale gelmeye başladı. Bu durum dış kaynaklara fazla bağlı olan ve kur etkisini daha fazla hisseden gelişme yolundaki ekonomilerde kur etkisinin enflasyonist baskı yaratmasını önlemek için daha yüksek faiz verilmesine yol açtı. Merkez bankaları para arzı ve dolayısıyla enflasyon üzerinde yitirmeye başladıkları etkiyi yeniden kazanabilmek için farklı yöntemler denemeye yöneldiler. Bu yöntemler içinde en yaygın başvurulanı enflasyon hedeflemesi oldu. Bu yöntemde merkez bankaları bir enflasyon hedefi belirleyip para politikasını o hedefi tutturmak üzere kullanmaya başladılar. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da 2001 krizi sonrasında enflasyon hedeflemesi yöntemini para politikasının temel yöntemi haline getirdi ve uygulamaya yöneldi. 18 yıldır süren bu uygulama üzerinde bir değerlendirme yaptığımızda başarılı sonuçlar alınamadığını görüyoruz. Bu dönem boyunca birkaç yıl dışında enflasyon hedefinden büyük sapmalar ortaya çıktı. Önceki yıllarda başarısızlığın temelinde para politikasının sıkı olmaması etkiliydi, son 2 yıla baktığımızda enflasyon hedeflemesine dayalı para politikasının karşılaştığı başarısızlıkta özellikle iki konunun etkili olduğunu görüyoruz: (1) Para politikası yarı sıkı olarak uygulandı. Faizler yüksek tutulurken zorunlu karşılıklar düşük bırakıldı. Bunda büyümede yaşanan ivme kaybını gidermek amacıyla hükümete destek olma kaygısı etkili oldu. (2) Maliye politikası para politikasını desteklemeye yönelmek yerine gevşek tutularak büyüme desteklemek enflasyonu denetlemeye tercih edildi.  

Amacım büyüme ile enflasyon arasında enflasyonun öncelik alması gerektiğini vurgulamak değil. Eğer büyüme önceliği almışsa o zaman yüzde 5’lik faiz oranında ısrar etmenin anlamı olmadığını gündeme getirmek istiyorum. Çünkü memur ve işçi ücretlerini baskı altında tutmak üzere Merkez Bankası’na bu tür hükümet kaynaklı bir hedef empoze edilmesi yıl sonunda ciddi itibar kaybına yol açıyor.[iv]

29.09.2009 günü, o zaman yazı yazdığım, Radikal Gazetesi’nde Merkez Bankası Bağımsızlığı başlığı altında şunları yazmışım: “Ben bir ülkede Merkez Bankası’nın bağımsızlığını kanunlara değil üç sorunun yanıtına bakarak anlarım: (1) Merkez Bankası Başkanı hükümetin izlediği maliye politikasını eleştirebiliyor mu? (2) Hükümet Merkez Bankası Başkanı’na saygı gösteriyor mu? (3) Merkez Bankası hükümetin politika metinlerinde uygulayıcı olarak görevlendiriliyor mu? İlk iki sorunun yanıtı evet üçüncününki hayır ise o ülkede Merkez Bankası bağımsız demektir.”

"Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasına ilişkin yazdı" haberi, 16 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasına ilişkin yazdı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasına ilişkin yazdı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 07:28 Sivas’ta Yangın Felaketi: Dershane Sahibi Öğretmen Cafer Başar Bulut Hayatını Kaybetti
  2. 07:24 Gaziantep’teki Kira Artışları, Esnafı Zor Durumda Bıraktı: Fatma Şahin’den Randevu Bekliyorlar
  3. 07:20 Türkiye’de Altın Kaçakçılığı Artıyor
  4. 07:16 1 Ocak’a Kadar Güvenlik Kamerası Kurmayan İşyeri Sahiplerine Ceza Geliyor!
  5. 07:13 Hava Durumu Alarm Veriyor: Sağanak Yağış ve Kar Yağışı Yolda!
  6. 07:10 Kadına Yönelik Şiddet Türk Dizilerinde Yaygınlaşıyor: 2023-2024 Verileri Şok Edici!
  7. 07:06 Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu Kararı Dünya Gündeminde
  8. 06:48 Şamil Tayyar’dan Ufuk Uras’a Sert Eleştiri: 'Suyu Bulandırıyor!
  9. 06:45 Sony’den Büyük Hamle: Elden Ring’in Yaratıcısı Kadokawa’yı Satın Alıyor!
  10. 06:40 Putin’den ABD’ye Sert Mesaj: Küresel Çatışmanın Sorumlusu Sizsiniz!
  11. 06:36 Nasuh Mahruki İçin Sosyal Medyada Destek Çığ Gibi Büyüyor
  12. 06:32 Pamukoğlu’ndan Çarpıcı Tepki: 'İdeolojik Suç İsnadı Geçersiz’!
  13. 06:25 3,5 Milyar TL’lik Sermaye Artırımı! SPK’nın Onayladığı Şirketler Belli Oldu
  14. 06:16 Çayırhan’daki İşçi Direnişi Tüm Türkiye’nin Gündeminde
  15. 06:13 Iğdır’da Büyük Skandal: Aile ve Sosyal Hizmetler’de Yolsuzluk!
  16. 02:37 Galatasaray'da Mauro Icardi depremi! Buruk: "Tabii ki özleyeceğiz"
  17. 01:34 Duvarı boyayan iki usta arasındaki 3 farkı sadece yüksek IQ'su olanlar 14 saniyede buluyor!
  18. 01:34 Alman otomotiv sektöründe kriz derinleşiyor: 106 senelik dev şirket iflasın pençesinde!
  19. 23:57 Ukrayna'nın Füze Saldırıları Sonrası Putin'den Açıklama!
  20. 23:49 Yusuf Tekin'in Laiklik Sözlerine HÜDA PAR'dan Destek!
Ekonomi Haberleri