Mahfi Eğilmez TÜİK verilerini değerlendirdi: "Çatışma büyüyecek"

Mahfi Eğilmez TÜİK verilerini değerlendirdi:

Mahfi Eğilmez TÜİK verilerini değerlendirdi:... Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) %2,97 artarken, yıllık enflasyon %49,38'e geriledi. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise eylül ayında E-TÜFE'nin %5,34 arttığını ve yıllık artışın %88,63 olduğunu belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) %2,97 artarken, yıllık enflasyon %49,38’e geriledi.

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise eylül ayında E-TÜFE’nin %5,34 arttığını ve son 12 aylık artışın %88,63 olduğunu belirtti.

TÜİK verileri, yıllık enflasyonun, Merkez Bankası'nın eylül ayında %50’de sabit tuttuğu politika faizinin altına indiğini gösteriyor. 

"İKİ GRUP ARASINDAKİ SAVAŞ BÜYÜYOR"


İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, "Kendime Yazılar" adlı blogunda kaleme aldığı "Enflasyon Düşerken Neler Oluyor?" başlıklı yazısında enflasyon verilerine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Eğilmez, enflasyon düşmeye devam ederse, "enflasyonu ne pahasına olursa olsun düşürelim" diyenler ile "büyümeden vazgeçersek vatandaş desteğini kaybederiz" diyenler arasındaki çatışmanın büyüyeceğini vurguladı.

EĞİLMEZ'İN DİKKAT ÇEKEN YAZISINDAN BAZI ALINTILAR:

"Enflasyon düşerken neler oluyor sorusunun yanıtı şudur: Enflasyon yükselirken neler olduysa onların tersi yaşanıyor. 

Enflasyon yükselirken, faizi yükseltmemiz gerekirken düşürdük. Bu durum, insanların tasarruf ederek faiz geliriyle enflasyonu aşamayacaklarını görüp dolara, altına ve mallara yönelmelerine sebep oldu. Tüketim talebinin artması, enflasyonu daha da artırdı. Şimdi ise bunların tersine bir süreç yaşıyoruz.

Faiz, hane halklarının düşündüğü %90 oranındaki enflasyonu karşılayacak kadar yüksek değil, fakat döviz kuru sabit kalıyor. Bu nedenle Türk Lirası faizi, döviz faizi gibi algılanıyor ve insanlar tüketim taleplerini kısarak tasarruflarını harcamayıp mevduat ya da tahvillere yöneliyor. Sonuç olarak, tüketim talebi düşüyor ve bu da üretimi olumsuz etkiliyor.

Talepteki ciddi gerileme, üretimin azalmasına neden olurken, bu durum ithalatın düşmesine de yol açıyor. Cari açığın yılın başında %4 olacağı tahmin edilirken, şimdi %1,5 civarında açık vermesi bekleniyor.

Enflasyondaki düşüş, KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin tahsilatında da azalmaya yol açacak. Eğer tüketim harcamaları ve ithalat düşüyorsa, bu dolaylı vergilerin tahsilatı da düşecektir. Bu durum, bütçe dengesi için hedeflenen 2,2 trilyon liralık açığın yakalanmasını zorlaştıracaktır.

Enflasyon yükselirken üretim artışı ile canlı görünen piyasa, enflasyon düşerken birlikte ivme kaybediyor. Bu süreç devam ederse, "enflasyonu ne pahasına olursa olsun düşürelim" diyenler ile "büyümeden vazgeçersek vatandaş desteğini kaybederiz" diyenler arasındaki çatışma da büyüyecektir. 

Genelde bu durumlarda arabulucular devreye girer ve "önce biraz enflasyonu düşürelim, sonra büyümeye döneriz" derler. Hangi grubun etkili olacağı ise duruma göre değişir. Eğer seçim tarihi yaklaşırsa, "büyümeden vazgeçersek vatandaş desteğini kaybederiz" diyenler etkili olmaya başlar. Ancak bugünkü durumda "enflasyonu ne pahasına olursa olsun düşürelim" diyenlerin en azından yılsonuna kadar etkili olmaya devam edeceği görünmektedir.

Bu durumu nereden bildiğime gelince, kamu sektöründeki 25 yıllık deneyimimden kaynaklandığını söyleyebilirim."

"Mahfi Eğilmez TÜİK verilerini değerlendirdi: "Çatışma büyüyecek"" haberi, 03 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 03 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Mahfi Eğilmez TÜİK verilerini değerlendirdi: "Çatışma büyüyecek" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mahfi Eğilmez TÜİK verilerini değerlendirdi: "Çatışma büyüyecek" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 04 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:23 Okan Buruk: "Giren oyunculardan beklentim daha fazlaydı"
  2. 00:21 125 Senelik pastane devi iflasını verdi: Şubeleri kapanıyor!
  3. 00:16 Türkiye'nin dev gıda markası iflas etti: Tüm şubeler kapanıyor!
  4. 00:15 Ciro Immobile, Avrupa’da ilk kez penaltı kaçırdı
  5. 00:06 Boris Johnson: Netanyahu şahsi banyomu kullandıktan sonra dinleme cihazı bulundu
  6. 00:01 Türkiye’nin Önde Gelen Gıda Devi İflas Etmişti: Şimdi Tüm Şubeleri Kapatılıyor!
  7. 00:00 Coca-Cola İflas mı Ediyor? Tesisleri Kapatma Şoku Akıllarda Soru İşareti Bıraktı!
  8. 00:00 Dünyaca Ünlü Gayrimenkul Şirketi Milyonlarca Liralık Borçla İflas Etti!
  9. 23:59 Helene Kasırgası'nda Yaşlı çift fırtınada yataklarında birbirlerine sarılmış halde ölü bulundu
  10. 23:49 Dries Mertens: "2-0'dan vermememiz gerekiyordu"
  11. 23:37 RFS Teknik Direktörü Morozs: "Osimhen'in oynamaması Galatasaray için bir eksiklik oldu"
  12. 23:31 DMM'den 'MEB, tarikat ve cemaat vakıflarına bütçesinden para aktardı' iddiasına yalanlama
  13. 23:28 AB, sosyal medya platformlarına yönelik denetimlerini artırdı
  14. 23:26 Tank gibi araba yaptıklarını söylemişlerdi: Otomotiv devi binlerce aracını geri çağıracak!
  15. 23:24 Büyük holding, bünyesine yeni bir şirket ekledi
  16. 23:24 Mağarada 188 yaşında olduğu iddia edilen bir adam bulundu
  17. 23:15 Portekiz'de endişelere yol açan Kerem Aktürkoğlu ile ilgili gelişme
  18. 23:12 Bakan Yerlikaya'dan Tuzla'daki polise silahlı saldırı olayına ilişkin açıklama!
  19. 23:08 Araç sahibi emekliler, artık bu ödemelerden muaf tutulacak: 81 ili kapsıyor
  20. 23:05 Gazeteci Yılkın Sokak Ortasında Tacize Uğradı! Olayı Sosyal Medyada Paylaştı!
Ekonomi Haberleri