Mahfi Eğilmez: Yatırımcı Yorumları Gerçek İyileşme Mi?
Mahfi Eğilmez: Yatırımcı Yorumları Gerçek İy... İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin ekonomi politikalarını eleştirerek, yabancı yatırımcıların olumlu yorumlarının ekonomik iyileşmeyi mi, yoksa yüksek kazançları mı işaret ettiğini sorguladı.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki yanlış adımları ele alarak, yabancı yatırımcıların olumlu yorumlarının gerçek ekonomik iyileşmeyi mi yoksa yüksek kazançları mı gösterdiğini sorguladı. Eğilmez, özellikle düşük faiz politikalarının enflasyonu nasıl artırdığını ve Merkez Bankası’nın büyük zararlarını vurgulayarak, dikkatli bir politika uygulamanın önemini belirtti.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, son yazısında Türkiye'nin ekonomi politikaları üzerine detaylı bir analiz yapmış ve uyarılarda bulunmuş. Eğilmez, Türkiye’nin ekonomisinin iyileştiğine dair gelen haberleri değerlendirirken, yabancı yatırımcıların olumlu yorumlarının iki olasılıktan kaynaklanabileceğini belirtmiş: Ekonominin gerçekten iyiye gitmesi ya da yabancıların yüksek kazanç sağlamış olmaları.
Eğilmez, 2021 yılı Eylül ayında Türkiye'de enflasyonun %19,25, Merkez Bankası politika faizinin ise %19 olduğunu hatırlatarak, o dönemde yapılan yanlış faiz indirimlerinin enflasyonu hızlandırdığını ifade etmiş. Merkez Bankası'nın, enflasyonu düşürmek yerine faizi sürekli indirmesi sonucu, enflasyonun Ekim 2022'de %85,51'e yükseldiğini ve faizin Şubat 2023'te %8,5'e kadar düştüğünü belirtmiş.
Türk Lirası faizlerinin düşürülmesi, insanların dövize yönelmesine neden olmuş ve bu durum, döviz talebini artırarak kurların yükselmesine yol açmış. Bu gelişmeler sonucunda hükümet, kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasını başlatarak, döviz hesaplarına kur garantisi ve Türk Lirası cinsinden faiz ödemesi yapmış. Ancak bu sistemin maliyeti, Merkez Bankası ve Hazine'ye kalmış ve Merkez Bankası 2023 yılında 818 milyar TL zarar etmiştir. KKM hesapları, 2023 yılının Haziran ayından itibaren tasfiye edilerek, Türk Lirası mevduatın faizi artırılmıştır. Yabancı yatırımcılar, yüksek faizlerden yararlanarak carry trade yöntemiyle döviz getirmişlerdir. Bu durum, Merkez Bankası rezervlerinin artmasına neden olmuş, ancak bu artışın büyük kısmı swapların yerini alan dövizlerden gelmiştir.
Eğilmez, carry trade uygulamasının getirdiği dövizlerin, kur artışlarında hızla kaybolabileceğini vurgularken, Merkez Bankası’nın rezervlerinin gerçek durumunun, carry trade hariç değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, faizin düşürülmesi durumunda carry trade ile gelen paraların geri gidebileceği ve bunun kuru yükseltebileceği konusunda uyarıda bulunmuştur.
Eğilmez, ekonomi politikasındaki yanlışlıkların düzeltilebilmesi için dikkatli ve dengeli adımlar atılması gerektiğini, aksi halde ekonominin daha da bozulabileceğini ifade etmiştir. Yapısal reformların, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve eğitim gibi alanlarda yapılması gerektiğini, yalnızca faiz değişiklikleri ve kur manipülasyonlarıyla bu durumdan çıkmanın mümkün görünmediğini belirtmiştir.
"Mahfi Eğilmez: Yatırımcı Yorumları Gerçek İyileşme Mi?" haberi, 27 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Mahfi Eğilmez: Yatırımcı Yorumları Gerçek İyileşme Mi? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mahfi Eğilmez: Yatırımcı Yorumları Gerçek İyileşme Mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.