Mahkemeden 800 bin liralık ilaç için "SGK ödesin" kararı!

Mahkemeden 800 bin liralık ilaç için

Mahkemeden 800 bin liralık ilaç için "SGK öd... Ankara 61'inci İş Mahkemesi, kistik fibrozis tanısı alan 3 yaşındaki U.T.D.'nin ömür boyu kullanması gereken, yurt dışından gelen ve maliyeti 800 bin TL olan ilacın SGK tarafından karşılanmasına karar verdi.

Ankara 61'inci İş Mahkemesi, doğumundan hemen sonra 'kistik fibrozis' tanısı alan 3 yaşındaki U.T.D.'nin ömür boyu kullanması gereken ve yurt dışından temin edilen, her kutusu yaklaşık 800 bin TL olan ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasına karar verdi.

U.T.D., doğumdan sonra solunum ve sindirim sisteminde hasara yol açan genetik bir hastalık olan kistik fibrozis tanısı aldı. Tedavi için yıllık iki kutu ilaç reçete edildi. Ancak aile, yurt dışından temin edilen ve her biri 800 bin lira olan ilacın SGK tarafından karşılanması talebinde bulunduğunda, SGK bu ilacın geri ödeme listesinde bulunmadığı gerekçesiyle başvuruyu reddetti. Bunun üzerine aile, avukatları aracılığıyla hukuki yola başvurdu.

Ankara 61'inci İş Mahkemesi'nde açılan davada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden alınan raporda, U.T.D.'nin kistik fibrozis tanısı olduğu, ilacın hayati önem taşıdığı ve tedaviye katkıda bulunacağı belirtildi. Raporda, ilacın hücre işlevlerini düzeltici etkisi olduğu ve mevcut tedavi yöntemlerine göre daha etkin olduğu ifade edildi.

Mahkeme, kararında anayasanın "Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı" ile "Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması" gibi maddelerine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki "Herkesin yaşam hakkı yasayla korunur" ilkesine atıfta bulundu. U.T.D.'nin tedavisinin sürdürülmemesi durumunda ciddi zararlar meydana gelebileceği ve sağlık ile yaşama hakkının ihlal edileceği vurgulandı. Mahkeme, sosyal devlet anlayışını öne çıkararak, devletin herkesin yaşam hakkını koruma yükümlülüğü olduğunu belirtti ve davanın kabulüne karar vererek SGK'nın ilacı tedavi süresince kesintisiz karşılamasını hükme bağladı.

Davacı ailenin avukatı Eliz Atlı, müvekkilinin çocuğuna doğduktan 15-20 gün sonra kistik fibrozis tanısı konulduğunu hatırlatarak, "Ömür boyu sürecek bir tedavi planlanıyor. Çocuğumuz diğer yaşıtları gibi oyun oynamak istiyor, ancak akciğerleri buna izin vermiyor" dedi. Atlı, SGK'ya sosyal devlet ilkesinden hareketle başvurduklarını, ancak ilacın geri ödeme sıralamasında yer almadığı için red cevabı aldıklarını belirtti. Dava sonucunda, anayasanın ilgili hükümleri ve sosyal devlet anlayışı çerçevesinde SGK'nın işleminin iptaline ve ilacın karşılanmasına karar verildiğini ifade etti. Atlı, "Bu karar, çocuğun ömür boyu ilacına erişmesi demektir" dedi. Şu anda U.T.D. ilacını kullanıyor ve bu ilaç Türkiye'de de klinik araştırmaları devam eden, etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir ürün.

"Mahkemeden 800 bin liralık ilaç için "SGK ödesin" kararı!" haberi, 07 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 07 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Mahkemeden 800 bin liralık ilaç için "SGK ödesin" kararı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mahkemeden 800 bin liralık ilaç için "SGK ödesin" kararı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:49 Montella, UEFA Milli Takım Teknik Direktörleri Konferansı’na katılım gösterdi
  2. 20:49 Narin'in cinayetinde sıcak gelişme: Yengesi Melek Güran tekrar gözaltına alındı
  3. 20:48 8 Yaşındaki Narin'in Ağabeyi Barodan Yardım İstedi: Tüm Sorumlular Cezalandırılsın!
  4. 20:39 Eski manken Deniz Akkaya'ya hapis cezası!
  5. 20:38 Diyarbakır'da Adalet Arayışı: Baran Güran'dan Baroya Hukuki Destek Talebi
  6. 20:32 Narin Güran'ın mezarına ziyaretçi akını!
  7. 20:25 Anayasa’nın İlk 4 Maddesi Tartışma Dışı! AKP'den HÜDA PAR’a Net Yanıt!
  8. 20:25 Erman Kunter'den Tarihi Formaya Yeni Hayat: Fenerbahçe Müzesi'ne Bağışlandı
  9. 20:19 Merkez Bankası'ndan faiz indirimi geliyor mu? Şaşırtan anket sonuçları açıklandı!
  10. 20:09 Trafik Denetimleri Artık Polisler Tarafından Yapılmayacak! Bakın Kimlere Devrediliyor
  11. 20:03 Almanya Sınırlarında Yeni Güvenlik Tedbirleri: Türkiye'yi Nasıl Etkileyecek?
  12. 19:58 Bozyazı’da Kan Donduran Cinayet: Profesör Babasının Cesedini Bidona Koyup Çöpe Attı!
  13. 19:58 Emekli Profesörün Çöplükte Bulunan Cesedi: Oğlundan Şok İtiraf!
  14. 19:57 Nurcan Arslan'ın ailesi 8 yıldır adalet arıyor: "Davanın peşini bırakmayacağız"
  15. 19:53 Call of Duty Warzone Mobile Çalışanları Etkilendi: Microsoft'tan Büyük İşten Çıkarma!
  16. 19:49 CHP'den Teğmen'in Afişi'nin kaldırılmasına tepki "Mustafa Kemal’in askerinden neden rahatsızsınız?"
  17. 19:31 Mustafa Sandal'dan HÜDA Par'a tepki: "4. maddeye karşı olanlara karşıyız"
  18. 19:27 Apple'dan Şaşırtıcı İndirim: iPad Pro ve Air Üzerinde Büyük Kampanya Başladı!
  19. 19:27 SGK'dan Ev Almak İsteyenler İçin Müjde: Faizsiz Kredi İmkanları Açıklandı!
  20. 19:26 7 Günlük Süreyi Geçiren Kiracılar Evden Atılıyor: Ev Sahiplerinden Yeni Yöntem!
Gündem Haberleri