Maliyetlerdeki aşırı artışın etkisi görüldü: Otomotiv sektörü yatırımda frene bastı
Maliyetlerdeki aşırı artışın etkisi görüldü:... OSS'nin 2024 yılı ilk çeyrek sektörel değerlendirme anketi sonuçları önemli bulundu. Bulgulara göre, yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama yüzde 1,27'lik bir artış kaydedildi, bu da 2023'ün aynı dönemine kıyasla bir iyileşme olduğunu gösteriyor.
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), otomotiv satış sonrası pazarını özelinde 2024 yılının ilk çeyreğini, üyelerinin katılımıyla düzenlediği bir anket çalışmasıyla inceledi. OSS Derneğinin 2024 Yılı İlk Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi'ne göre, otomotiv satış sonrası pazarı, 2023 yılındaki yükseliş trendini 2024'ün ilk çeyreğinde sürdürdü.
Ankete göre, 2024'ün ilk çeyreğinde, yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama yüzde 1,27 artış yaşandı, bu da 2023 yılının aynı dönemine kıyasla bir artış olduğunu göstermektedir. Dağıtıcı üyelerin satışlarında yüzde 2,44 artış görülürken, üretici üyelerin satışlarında yüzde 0,5 düşüş kaydedildi.
2024'ÜN İLK ÇEYREĞİNDE 47,7'YE GERİLEDİ
Ankette, sektörün 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin beklentilerine de yer verildi. Sektörde, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yurt içi satışlarda dolar bazında yüzde 4,13 artış bekleniyor. OSS Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, bu artış beklentisinin sektördeki büyümeye işaret ettiğini belirterek, talep ve tüketici güveninin arttığını vurguladı.
Ankete katılan OSS Derneği üyelerinin yüzde 13,3'ü tahsilat sürecinde iyileşme olduğunu belirtirken, yüzde 25,3'ü kötüleşme olduğunu ifade etti. Tahsilat sürecinin ortalama puanı ise 2024'ün ilk çeyreğinde 47,7'ye geriledi.
MALİYETLERDEKİ AŞIRI ARTIŞ EN BÜYÜK PROBLEM OLARAK BELİRLENDİ
Sektördeki problemler arasında, maliyetlerdeki aşırı artış yüzde 80 ile en dikkat çekici olanıydı. Nakit akışındaki sorunlar yüzde 54,7 ile ikinci sıradaydı. Üyelerin yüzde 33,3'ü döviz kuru ve kargo maliyeti gibi konuları da önemli sorunlar olarak nitelendirdi. OSS Derneği Başkanı Ali Özçete, maliyet artışı ve nakit akışındaki problemlerin sektörü olumsuz etkilediğini ve bu durumun finansal zorluklara yol açabileceğini belirtti.
ÜYELERİN YÜZDE 69,3'ÜNDE YATIRIM PLANI BULUNMUYOR
Anketle birlikte, sektörün yatırım planları da incelendi. Önümüzdeki üç ayda yeni yatırım yapmayı düşünen üyelerin oranı yüzde 30,7'ye gerilerken, bu durum son dönemin en düşük seviyesine işaret etmektedir. Üretici üyelerde yatırım planları da azaldı ve bu durum stok seviyelerinde bozulmaya neden olabilir. Özçete, sektörün nakit akışındaki zorluklar nedeniyle yatırımdan uzaklaştığını ve sektörel istisnalar veya vergisel avantajlar talep ettiğini ifade etti.
"Maliyetlerdeki aşırı artışın etkisi görüldü: Otomotiv sektörü yatırımda frene bastı" haberi, 21 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Otomotiv kategorisi altında bulunan Maliyetlerdeki aşırı artışın etkisi görüldü: Otomotiv sektörü yatırımda frene bastı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Maliyetlerdeki aşırı artışın etkisi görüldü: Otomotiv sektörü yatırımda frene bastı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Otomotiv konusunda 03 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.