Manisa’da toplu ulaşımın cenazesi kaldırıldı

Manisa’da toplu ulaşımın cenazesi kaldırıldı

Manisa’da toplu ulaşımın cenazesi kaldırıldı İşletmeciler, açıklamadan sonra halk otobüslerinin ‘ruhen ölümünün’ gerçekleştiğini belirterek cenazesini kaldırdı.

AKP iktidarının ekonomi politikaları sebebiyle Türk Lirası tarihin en büyük değer kaybını yaşıyor. İktidarın, döviz kurlarını frenlemek için ortaya çıkardığı Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine rağmen euro ve dolar kuru altı ay önceki haline geri döndü.

Dövizin fırlamasıyla da akaryakıta hemen her gün zam gelmeye devam ediyor. Birçok ilde toplu taşıma esnafı zamlar sebebiyle zarar etmeye başladı.

Manisa’da da halk otobüsü işletmecileri gelen zamlarını protesto etmek için toplu ulaşımın “cenazesini” kaldırdı.

Hem girdi fiyatlarına hem de akaryakıt zamlarına isyan eden Manisa’daki halk otobüsü işletmecileri, basın açıklaması düzenleyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Manisa Meydan Gazetesi’nin haberine göre; Halk otobüsü işletmecilerinin gerçekleştirdiği ‘sembolik cenaze töreni’ öncesi konuşan Manisa S.S. 155 Nolu Şehir İçi Denetimli Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Erdoğan Akatmacı, akaryakıt zamlarının önüne geçilmediği takdirde iş yapamaz hale geleceklerini ifade etti.

“BU İŞİ SÜRMEMİZ İMKANSIZ”

Kooperatif Başkanı Akatmacı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Salgın sürecinde toplu taşıma araçları çok sıkıntılı bir süreç geçirdi. 2 yıllık dönemde hat sahipleri sürücü parasını, tamir parasını elinde ne varsa satarak karşılamaya çalıştı. Şuanda tükenmiş durumda. Salgın dönemi bitti. Bu seferde maalesef akaryakıt zamları, akşam sabah çok yüksek oranda artış gösterdi. Geçen yıl 7,75 lira olan motorin fiyatı akşam itibariyle 28 lira oldu. Yüzde 300 zam gelmiş. Biz ise bir yıl içinde yüzde 70 gibi otobüs ücretlerine zam yaptık. Yani şuanda yüzde 230 oranında içerdeyiz. Artık ay ay yaptığımız zararlarla önümüzü göremiyoruz. Geçen ayın toplanan hasılat 30 bin lira ve bunun sadece akaryakıta gideri 23 bin lira. Yani zararımız her geçen ay artıyor. Bu ay itibariyle okullarda kapanıyor. Önümüzdeki aylarda biz 30 bin lirayı nasıl toparlayacağız. Hükümetimizden isteğimiz bir an önce ÖTV’siz veya KDV’siz akaryakıt imkanı sağlanması. Çünkü böyle giderse bizim bu işi sürdürmemiz imkansız.”

“YOLDAN GİDEN İNSANI ZORLA BİNDİRSENDE KARŞILAYAMAZSIN”

Kooperatif başkanı Akatmacı açıklamasının devamında yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulunması için iktidara seslenerek şöyle konuştu:

“Bazı arkadaşlarımız artık tamamen kontak kapatmak durumunda kalacak. 15 tane halk otobüsü sanayide tamirat parasını ödeyemediği, lastiğini alamadığı için çalışmıyor durumda. Günden güne bu sayı artacak. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden yüzde 25’lik zam talebinde bulunduk. Ancak talep ittiğimiz yüzde 25’lik zam bu akaryakıt zamları sebebiyle yine yeterli oranda kalmıyor. Akaryakıta öyle bir zam geliyor ki artık önümüzü göremiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda hasılatın yüzde 30’u akaryakıta giderdi, bu yıl ilk defa hasılatın yüzde 80’i akaryakıta gidiyor. Böyle bir giderde yoldan giden bir insanı otobüse zorla bindirsen de yine karşılayamazsın. Bizim arkamızda devlet desteği olmadı mı bu işi sürdürmemiz mümkün değil. Devletten acilen destek bekliyoruz. Hükümetimizden toplu taşıma yasası diye bir yasa çıkarmasını ve belediyelere toplu taşıma gideriyle ilgili bir pay ayırmasını talep ediyoruz. Artık mazot yoksa toplu taşımada olmayacak.”

MANİSALI VEKİLLERE TEPKİ GÖSTERDİ

Yaşadığı sıkıntıları anlatmak için söz alan halk otobüsü sahibi Mutlu Çakır, evine ekmek götüremez hale geldiklerini belirterek şunları dile getirdi:

“Sıkıntımız çok büyük. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyoruz. Bizim bu sıkıntımıza bir an önce çözüm üretmesini istiyoruz. Zor durumdayız. Mazot aldı başını gidiyor. Gelirimiz giderimizin çok altında ve karşılamıyor. Bizim etimiz budumuz ney ki bu giderleri karşılayalım. Evimize ekmek götüremiyoruz. 18 kalemde bize bedava yolcu taşıtan devlet, sadece 1500 lira destek veriyor. Bu neyi karşılıyor. Bir lastik bile şuanda 4 bin 500 lira. Sayın Cumhurbaşkanımız bize sahip çıksın. Manisa Milletvekillerine derdimizi anlatıyoruz lakin topu büyükşehir belediyesine atıyor. Toplu taşıma bitmiş durumda. Bize sahip çıkan yok. Manisa milletvekilleri yatıyorlar. Seçimden seçime sadece oy istemek için duraklara geliyorlar. Herkes çıkarının peşinde. Artık kontak kapatma durumuna geldik.”

“BEN İŞLETİRİM’ DİYEN VARSA GELSİN”

Başka bir hat sahibi Kasım Delen ise, artan akaryakıt giderleri sebebiyle işin içinden çıkamaz hale geldiklerini belirterek, “Bu işe 1984 yılından beri yapıyorum. Ancak bu yıl yaşadığımız kadar büyük bir sıkıntı hiçbir yıl yaşamadım. Bir otobüs günde 40 litre akaryakıt tüketiyor. Şuanda 40 litre yakıtın fiyatı 1 bin 100 lira. Kaliteli lastik 4 bin lira. Sigorta parası 6 bin 842. Kasko 5 bin 700 lira. Biz bu işin içinden artık çıkamaz hale geldik. Cumhurbaşkanına sesleniyoruz. Bu işe biran önce el atsınlar. Akaryakıt desteği istiyoruz. Şuan da hangi kişi ‘Ben işletirim’ diyorsa hemen aracımın anahtarını teslim etmeye hazırım. Gelsin çalıştırabilirse çalıştırsın.” diye konuştu.

“BAŞIMIZ SAĞ OLSUN”

Açıklamaların ardından halk otobüsü hat sahipleri kontak kapattıkları otobüslerinin önüne sembolik olarak tabut koydu.  Dua ederek sembolik olarak cenaze kaldıran hat sahipleri, “Halk otobüslerini ruhen ölümü gerçekleşti. Sadece fişe takılı yaşıyor. Hep birlikte cenazesini kaldırıyoruz. Başımız sağ olsun” dedi.

"Manisa’da toplu ulaşımın cenazesi kaldırıldı" haberi, 09 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 09 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan Manisa’da toplu ulaşımın cenazesi kaldırıldı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Manisa’da toplu ulaşımın cenazesi kaldırıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:22 Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak
  2. 23:22 Ürdün ve Almanya'dan Ortak Açıklama: İsrail-İran Gerilimi Ele Alındı
  3. 23:17 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Gerginlikleri Görüştü
  4. 23:16 AB'den İran'a İsrail'e saldırısı nedeniyle yeni yaptırımlar olacak
  5. 23:12 Miçotakis'in Açıklamalarıyla Yunanistan'ın Deniz Parkı Planları Türkiye'den Tepki Aldı
  6. 23:10 Seçim Yenilgisi Yumuşattı: Erdoğan'dan Özgür Özel'e "Kapımız Açık"
  7. 23:02 Süper Lig’den 9 kulüp'ten o haber! Hepsi PFDK’ya sevk edildi!
  8. 22:58 Nesrin Cavadzade yeni aşka yürüdü!
  9. 22:52 Yeni Bulgular: Zihinsel Yaşlanma Süreci 30'lu Yaşlarda Başlıyor!
  10. 22:47 Powell ve Macklem: ABD ve Kanada Ekonomileri Değerlendirildi
  11. 22:42 Ukrayna Parlamentosu Askerlik Şartlarını Sıkılaştıran Yeni Yasayı Kabul Etti
  12. 22:24 Birleşmiş Milletler, Gazze için 2,8 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunacak
  13. 22:10 Erdal Beşikçioğlu ilk nikahını kıydı!
  14. 21:56 Özgür Özel, Kobani davası için heyet görevlendirdi!
  15. 21:52 İsrail çocuk parkına saldırdı: 10 kişi yaşamını kaybetti
  16. 21:41 Galatasaray'dan Türk futbol tarihine geçen o transfer!
  17. 21:39 Türkiye ve ABD, Gazze İçin İnsani Yardım ve Güvenlik Konularını Görüştü
  18. 21:35 Selen Görgüzel kendisine yorum yapan takipçisine o cevabı verdi!
  19. 21:34 Doruk Erolçevik, Türk Eskrim Tarihinde Bir İlk: Dünya Şampiyonu!
  20. 21:14 Avrupa'da Doğal Gaz Fiyatları, Jeopolitik Gerilimlerle Yükselişte: TTF'de %7,5 Artış
Yerel Gündem Haberleri