Marmara Denizi'nde kırmızı alarm verilmiş oldu! Tehlike her geçen gün büyüyor! Son dakika!
Marmara Denizi'nde kırmızı alarm verilmiş ol... Son zamanlarda Marmara Denizi'nde yapılan araştırmalar, büyük orunu ortaua çıkardı! Aşırı alg çoğalması (kırmızı gelgit) olaylarının daha sık ve yoğun hale geldiği görüldü! Denizdeki canlı çeşitliliği ve insan sağlığı açısından büyük bir tehdit!
Araştırma gemisi R/V Yunus-S'nin Marmara Denizi'nde yaptığı araştırma, aşırı alg çoğalmalarının (kırmızı su) giderek daha sık ve yoğun hale geldiğini gösteriyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşbilir Okyar, böyle bir durumun deniz çeşitliliği ve insan sağlığı açısından önemli bir tehdit olduğunu belirtiyor.
Su Fakültesi'nin başlattığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Doğal Kaynakları Koruma Genel Müdürlüğü'nün desteklediği proje kapsamında, Marmara Denizi'ne araştırma gezisi yapıldı. . "R/V Yunus-S" gemisi.
Bilim adamlarının hemen Marmara Denizi'ndeki mevcut duruma baktığı çalışma sonucunda, aşırı alg oluşumunun (kırmızı su) daha sık gözlemlenmeye başladığı ortaya çıktı.
DENİZİN TÜM DAĞLARIN ALTINDA FARKLI BİR DURUMU VAR !
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşbilir Okyar, Marmara Denizi'nin çeşitli nedenlerle büyük baskı altında olan bir deniz olduğunu söyledi.
Okyar, denizin doğal yapısı ve antropojenik baskılar nedeniyle ekolojik sorunlara maruz kaldığını, bunlardan birinin de "kırmızı su" olarak bilinen alglerin büyümesi olduğunu ve bu sorunların suyun renginin değişmesiyle kendini gösterdiğini kaydetti. deniz. kırmızı
Prof. Dr. Okyar, artık Marmara Denizi'nde de sıklıkla görülmeye başladığını kaydederek, "Kızıl su olayları genellikle şiddetli bahar yağmurları sonrasında hava sıcaklığının ani olarak artması sonucu görülen ve kıyı kesimlerde karşılaşılan bir olaydır. ilkbaharda alanlar. "Deniz yüzeyi suyu sıcaklığı, okyanus stabilitesi, düşük tuzluluk ve yüksek besin seviyelerini gelgit olaylarını etkileyen ana faktörler olarak düşünebiliriz" dedi. 2018 yılında yılda birkaç kez görmeye başladık ve neredeyse tüm Marmara Denizi'ni etkileyen bir renk değişimi görüyoruz. "Bu renk değişimi, zararlı yosun dediğimiz, çevredeki azot ve fosforun büyümesinden yararlanan bazı fitoplankton türlerinin aşırı büyümesi ve üremesidir" dedi. Bunun nedeni, bir veya daha fazla alg türünün ortamdaki besin tuzlarının konsantrasyonunu arttırması ve bu alglerin diğer türlere göre hem artan sıcaklıklardan hem de ortamdaki artan nitrojen ve fosfor seviyelerinden faydalanmasıdır. ve mililitre başına milyonlarca değere ulaşabilmektedir.
Uyanışın denizde ve tüm doğada ilkbahar ve yaz aylarında başladığını vurgulayan Okyar, bitki organizmalarının da buna katılarak çoğaldığını fark etti.
Çevre koşulları ve faktörlere bağlı olarak biyolojik organizmaların üremesinin çok yüksek olduğunu kaydeden Okyar, fitoplanktonun türüne göre deniz turuncusu, kahverengi, yeşil ve kırmızı renklerde olduğunu, bu doğal olgunun çoğunlukla denizlerde meydana geldiğini söyledi. kıyı alanlar sığ sularda, iç denizlerde, koylarda ve göllerde, nehir ağızlarına yakın bölgelerde sıklıkla görüldüğünü kaydetti.
Prof. Dr. Okyar, bu yosun çoğalması olayının artık Marmara Denizi'nde rutin hale geldiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
"Eskiden yılda bir veya iki kez görülen bu olay, artık yıl boyunca daha sık görülmeye başlandı. Bu vakaları yılda 5-6 kez görmeye başladık. Fakültemiz araştırma gemisi "R/V Yunus-S" ile Marmara Denizi'nde yaptığımız son gezimizde özellikle Gemlik bölgesinde kuvvetli "kırmızı su" ile karşılaştık. Görsel olarak görünüm çok kötü. Denizin kırmızı olduğunu ve yoğun organik madde içerdiğini fark ettik. Hava bir anda çok ısındı, elbette su sıcaklığının oldukça yüksek, denizin ise oldukça stabil olduğunu görebiliyoruz. Ayrıca o araştırma sonucunda yüzeydeki oksijen seviyesi şu anda 6-7 civarında ancak 40-50 metreden sonra ne yazık ki birin altına düşüyor." 1960 yılına kadar dünya çapında geniş bir coğrafyada görüldüğü, Okyar, sudaki oksijenin azalması nedeniyle birçok canlının ölebileceğini belirtti.
Prof. Dr. Okyar, şöyle konuştu: "Ayrıca 'kırmızı suya' neden olan bazı türler güçlü doğal toksinler üretiyor ve bu toksinlerin bir kısmı biyomagnifikasyon ve biyobirikim süreçleri yoluyla daha büyük organizmalar için tehlikeli olabiliyor. Balıkların ve çeşitli organizmaların ölümüne neden olabiliyorlar. " değerlendirmesini yaptı.
Bu alglerin bulunduğu denizde yüzmenin insan sağlığına olumsuz etkileri olabileceğini kaydeden Okyar, sözlerini şöyle tamamladı:
"Uydu görüntüleri gibi teknolojik gelişmeler, zararlı alg çoğalmalarının daha iyi kontrol edilmesini mümkün kıldı. , ve yeni teknolojik yeteneklerle birlikte, geleneksel kırmızı su adı verilen gözetim ve izleme yöntemlerinin (denizden örnek alınarak tür tespiti) kullanılması, bu olayın toplum üzerindeki olumsuz etkisini, enfekte kabuklu deniz hayvanlarının tüketilmesine ve enfekte suda yüzmeye karşı uyararak azaltır. su.".
"Marmara Denizi'nde kırmızı alarm verilmiş oldu! Tehlike her geçen gün büyüyor! Son dakika!" haberi, 07 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 08 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Marmara Denizi'nde kırmızı alarm verilmiş oldu! Tehlike her geçen gün büyüyor! Son dakika! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Marmara Denizi'nde kırmızı alarm verilmiş oldu! Tehlike her geçen gün büyüyor! Son dakika! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.