Marmara Denizi'nde Müsilaj Alarmı: 2021'deki Kriz Yeniden mi Geliyor?
Marmara Denizi'nde Müsilaj Alarmı: 2021'deki... Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunun yeniden arttığını belirtti. Uzmanlar, deniz kirliliği ve sıcaklık artışının müsilajı tetiklediğine dikkat çekiyor.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde 2021 yılında büyük zararlara yol açan müsilaj oluşumunun yeniden başladığını açıkladı. 23 Ekim 2024 tarihinde Erdek Körfezi'nde yapılan dalışta, 10 metreden 15 metreye kadar müsilajın oluştuğu tespit edildi. 25 Ekim'deki incelemelerde ise müsilajın 24 metreye kadar yayıldığı gözlemlendi.
SICAKLIK ARTISI MÜSİLAJI TETİKLEDİ
Deniz yüzey sıcaklığının uzun yıllar ortalamasından 2 derece yüksek seyretmesi, müsilajın yeniden ortaya çıkmasında etkili faktörler arasında yer alıyor. Uzmanlar, Marmara Denizi'ni müsilajdan korumanın en etkili yolunun deniz kirliliğini azaltmak olduğunu vurguluyor. 2021 yılında uygulamaya alınan Marmara Denizi Eylem Planı (MDEP), kirlilikle mücadele için 22 madde içeriyordu ancak etkin bir şekilde uygulanamaması müsilaj sorununu tekrar gündeme getirdi.
ACİL ÖNLEMLER GEREKİYOR
Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın yayılmasını önlemek için merkezi ve yerel yönetimlerin acil önlemler alması gerektiğini ifade etti. Özellikle Gönen, Nilüfer ve Ergene Nehirleri gibi kaynaklardan kontrolsüz endüstriyel atıkların Marmara Denizi’ne akıtılması durdurulmalı; akarsuların deşarj limitleri yeniden düzenlenmeli ve denetimler artırılmalıdır. Marmara Denizi'nin korunması için alınacak önlemler artık büyük bir aciliyet taşımaktadır.
KİRLİLİK YÜKÜ ARTIYOR
Müsilaj, kirliliğin etkisiyle artan azot ve fosforu kullanan alglerin suya salgıladığı kıvamlı bir polisakkarit yapısından oluşmaktadır. Müsilaj kümeleri, denizde kilometrelerce yayılarak deniz canlılarının yaşamsal faaliyetlerini durduracak kadar ağırlaşarak dibe çökebilmektedir. Marmara Denizi çevresinde yaşayan 25 milyon insanın atıklarının yalnızca yüzde 55'i tam olarak arıtılabiliyor. Geri kalan yüzde 45'i ise derin deşarj yöntemiyle denize bırakılıyor. Ülkenin yarısından fazlası Marmara Denizi çevresinde bulunan sanayi tesislerinin atıklarının da yalnızca yarısı arıtılabiliyor. Tarımsal gübre ve kimyasalların akarsularla denize taşınması, müsilajı tetikleyen kirlilik yükünü artırmaya devam ediyor.
"Marmara Denizi'nde Müsilaj Alarmı: 2021'deki Kriz Yeniden mi Geliyor?" haberi, 25 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. 3. Sayfa kategorisi altında bulunan Marmara Denizi'nde Müsilaj Alarmı: 2021'deki Kriz Yeniden mi Geliyor? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Marmara Denizi'nde Müsilaj Alarmı: 2021'deki Kriz Yeniden mi Geliyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. 3. Sayfa konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
Kaynak:İHA
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.