Marmara Denizi’ndeki deprem araştırmasından korkutan sonuçlar

Marmara Denizi’ndeki deprem araştırmasından korkutan sonuçlar

Marmara Denizi’ndeki deprem araştırmasından ... Fransız ANR ve EMSO kuruluşlarının TÜBİTAK işbirliğiyle yürütülen MAREGAMİ Projesi'nde, Marmara Denizi'nde deniz tabanı sismolojisi, haritacılığı

Fransız ANR ve EMSO kuruluşlarının TÜBİTAK işbirliğiyle yürütülen MAREGAMİ Projesi'nde, Marmara Denizi'nde deniz tabanı sismolojisi, haritacılığı, gözlem istasyonu dizaynı ve tsunamiler üzerine yapılan araştırmalar ilk sonuçlarını vermeye başladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, "Silivri açıklarından İstanbul Boğazı açıklarına gelen fay hattının kilitliği olduğunu, bu hattaki enerji hareketliğinin büyük İstanbul depremini yaratacak olduğunu ortaya çıkarmış olduk" dedi.

Fransız ANR ve EMSO kuruluşlarının TÜBİTAK işbirliğiyle yürütülen, Marmara Earthquake Gap Assessment and Monitoring for İstanbul (MAREGAMİ) Projesi'nde, Marmara Denizi'nde deniz tabanı sismolojisi, haritacılığı, gözlem istasyonu dizaynı ve tsunamiler üzerine yapılan araştırmalar ilk sonuçlarını vermeye başladı.

Fransa Ulusal Araştırma Ajansı(ANR), Avrupa Çok Disiplinli Deniz Tabanı ve Su Kolonu Gözlemevi (EMSO) ve TÜBİTAK işbirliğiyle gerçekleştirilen projede görev alan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, 2,5 yıldır süren araştırmada ilk bilgileri açıkladı.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ziyadin Çakır, "2016 yılında MAREGAMİ Projesi kabul edildi. Bu projede toplanan verilerin sürekliliğini sağlamamız gerekiyor. Bu verilerin analizi, modellenmesi ve deprem olarak bize neler söyleyebilir ve bunların daha iyi anlaşılması için yapılan bir proje. Dört farklı konumuz var. Bir tanesi deniz tabanı sismolojisi ve gözlemi. Biliyorsunuz sismoloji ağları karada oluyor. Ancak faylar 15-20 km uzakta deniz açıklarında bulunuyor. Bunların konumlarını özelliklerini bulmak için daha yakın olmamız gerekiyor. Deniz tabanına deniz sismometresi denilen cihazlar yerleştiriliyor. Buradan elde edilen kayıtlar karada bulunan AFAD ve Kandilli'ye aktarıyoruz" ifadelerini kullandı.

ADALAR FAYI TSUNAMİ YARATABİLİR

Adalar Fayı'nda oluşabilecek heyelanların tsunamiye yol açabileceğine dikkat çeken Çakır, "Tsunami meselesi var. Kuzey Anadolu Fayı doğası gereği tsunami yaratan bir fay değil. Ancak bazı bölümlerde fay özelliğini değiştiriyor. Düşey yönde harekete neden olacak depremde oluşturabilir. Adalar fayında yamaçlar var. Orada birçok yerde yamaçlarda oluşan büyük heyelanlar ciddi tsunamiler yaratabilir. Bunlar tarihi kayıtlarda mevcut" şeklinde konuştu.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLEYECEK FAY HATTINDA ENERJİ HAREKETLİLİĞİ VAR

Silivri açıklarından başlayarak İstanbul Boğazı açıklarına ulaşan fay hattının kilitli olduğunu ve burada oluşan enerjinin büyük İstanbul depremini tetikleyeceğini belirten Çakır, "Deniz tabanı haritacılığı var. Alman ve Fransızlarla birlikte deniz tabanına iki buçuk yıl önce yerleştirilen cihazlarla akustik haberleşme yöntemiyle birbiriyle haberleşerek mesafeyi ölçüyordu. Bu cihazlar fayın hareketlimi olduğunu ya da kilitlimi olduğunu bize söyleyebildi. Yapılan çalışmalarda Kumburgaz açıklarında ki fayın tamamen kilitli olduğu ortaya çıktı. Bu çalışmayla Silivri açıklarından İstanbul Boğazı açıklarına gelen fay hattının kilitliği olduğunu, bu hattaki enerji hareketliğinin büyük İstanbul depremini yaratacak olduğunu ortaya çıkarmış olduk. Bu sonuca deniz tabanında cihazlarla yaptığımız gözlemlerle ve toplanılan verilerle ortaya çıktı" dedi.

DENİZ TABANI GÖZLEM İSTASYONU İÇİN 1. 5 MİLYON EURO'YA İHTİYACIMIZ VAR

Deniz Tabanı Gözlem İstasyonu kurmayı hedeflediklerini de aktaran Prof. Dr. Ziyadin Çakır," Fransız meslektaşlarımızla birlikte deniz tabanı gözlem istasyonunun tasarlanması yönünde bir hedefimiz var. Şimdiki gözlemlerin çoğu periyodik yapılıyordu. Cihazı koyup bir yıl sonra çıkartıyorduk. Oysa cihazlar hep aynı yerde olsa çok daha faydalı bilgiler toplayabileceğiz. Bu istasyonun maliyeti Fransız meslektaşlarımıza göre 2 milyon Euro civarında. Ancak Türkiye'de gemi inşaat sektörü çok gelişti. Yerli ve milli sermayede rekabetimiz çok yüksek. Bu sebeple istasyonun 1,5 milyon Euro gibi bir rakama mal edebileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu

"Marmara Denizi’ndeki deprem araştırmasından korkutan sonuçlar" haberi, 21 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Marmara Denizi’ndeki deprem araştırmasından korkutan sonuçlar haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Marmara Denizi’ndeki deprem araştırmasından korkutan sonuçlar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:47 Elektronik devinden şok hamle: Çalışma saatleri kısalıyor, maaşlar düşüyor!
  2. 18:46 Jose Mourinho: "Oyuncularımdan çok mutluyum"
  3. 18:43 İsrail'in Lübnan'daki saldırılarında can kaybı artıyor
  4. 16:44 Survivor All Star’ın ilk ismi belli oldu! İşte o isim!
  5. 16:44 Ankara'da öğrencilere ücretsiz yemek müjdesi!
  6. 16:37 Beylikdüzü'nde dev yangın! 124 araç ve 300 itfaiyeci müdahale ediyor!
  7. 16:25 Jake Paul’un yeni rakibi belli oldu: 19 yaşındaki iShowSpeed!
  8. 16:25 İngiltere’de bomba alarmı: Tren istasyonu tahliye edildi!
  9. 15:28 Bakan Yumaklı'dan Sert Çıkış: Demokrasiyi Hazmetmek Zorundalar!
  10. 15:24 Zaha İçin Transfer Engeli: 15 Dakikalık Süre Yüzünden Galatasaray’a Dönemiyor
  11. 15:19 Türkiye'nin Deprem Haritası Güncelleniyor: 132 Diri Fayda Çalışma Yapılıyor
  12. 15:13 Fidan’dan Şok Uyarı: 'Nükleer Savaş Riski Var, Şaka Değil'
  13. 15:09 İstanbul'da kar yağışı etkisi artıyor: Sabiha Gökçen'de uçuş gecikmeleri başladı
  14. 15:06 Fenerbahçe'nin Kayserispor maçında ilk 11'i belli oldu
  15. 15:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Vahşetin gündeme gelmemesi için İsrail lehine bir karartma uygulanıyor"
  16. 15:00 Antalya'da hortum seraları yerle bir etti! Çiftçiler perişan
  17. 14:24 İstanbul Boğazı'nda sürüklenen gemi son anda kurtarıldı
  18. 14:20 Bakan Tunç’tan Sert Uyarı: Sosyal Medyada Yargıya Yönelik Dezenformasyona Müsamaha Yok!
  19. 14:20 Ayvalık’ta şiddetli lodos zarar verdi: Tekneler battı, aydınlatma direği araç üzerine düştü
  20. 14:17 Gazze'de son durum: İsrail saldırılarında 189 gazeteci hayatını kaybetti
Yaşam Haberleri