Marmara fayı tehdidi: Uzmanlar küçük depremlerin olduğu bölgeleri uyardı!
Marmara fayı tehdidi: Uzmanlar küçük depreml... Uzmanlar, bugün Yalova açıklarında meydana gelen 3,5 büyüklüğündeki depremin ardından dikkat çekici bir uyarıda bulundu! İstanbul, Bursa, Yalova, Tekirdağ gibi bölgelerde Marmara Fayı'nın kırılmasının beklendiğini belirtti. Ayrıca bu tür küçük depremlerin yaşandığı bölgelerdeki vatandaşları uyardı.
Yalova açıklarında Marmara Denizi'nde meydana gelen 3,5 büyüklüğündeki deprem, bölge sakinleri arasında endişeye yol açtı. AFAD'ın verilerine göre, deprem saat 09.21'de meydana geldi ve Prof. Dr. Süleyman Pampal tarafından değerlendirildi.
MARMARA’NIN HAREKETLİLİĞİ ARTIYOR
Pampal, Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi olarak Hürriyet'e yaptığı açıklamada, depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun iki ana kolu arasında meydana geldiğini ifade etti, "Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun iki büyük kolu var. Bunların biri kuzeyden geçen kol, diğeri İznik Gölü’nün güneyinden Gemlik Körfezi’ne bağlanan güney kol. Yaşanan deprem bu iki kolun ortasında Yalova açıklarında oldu. Küçük bir deprem diyebilirim. Bu deprem sonrası büyük bir deprem olur demek zor. Ancak bölgede yakın zamanda olan depremler Marmara’nın hareketliliğini artırdığını gösteriyor" dedi.
7 VEYA 7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENİYOR
7 ya da 7,2 büyüklüğünde deprem beklendiğini söyleyen Pampal "Kuzeybatı ve güneydoğu yönünde Adalar Fayı bulunuyor. Bu fay 1894'te kırıldı. Bu fayın hemen yakınında ise Eminönü, Zeytinburnu, Silivri açıklarından Tekirdağ yönüne doğru uzanan Orta Marmara Fayı bulunuyor. Bu fay ‘Kemerburgaz Fayı’ olarak da adlandırılıyor. Bu fay 1766'da kırıldı ve İstanbul'u çok ciddi şekilde etkiledi. 1766'dan beri kırılmadığı için de kırılması bekleniyor. İstanbul'u da etkilemesi muhtemel fay da bu... Bunun da 7 ya da 7,2 büyüklüğünde olması bekleniyor." sözlerini söyledi.
‘KESİN BİR ŞEY VAR Kİ O DA BÜYÜK BİR DEPREMİN OLACAĞI’
Su altındaki fayın incelenmesi zor olduğu için depremin büyüklüğünün bilim insanlarına göre değiştiğini belirten Pampal şu ifadeleri söyledi: "Bunun nedeni ise Marmara'nın içindeki fayların parça parça olması. Bu parçalardan her birinin boyu net olarak bilinmiyor. 1999 depreminden sonra dünyadan ve ülkemizden pek çok deprem bilimci araştırmalarıyla fayı incelenmeye çalışıldı ama su altındaki fayı karada olduğu gibi çalışmak oldukça zor. Bu nedenle depremin büyüklüğü bazı bilim insanlarına göre değişiyor. Ama kesin bir şey var ki o da büyük bir depremin olacağı…"
Güney kolunun da oldukça aktif olduğunun altını çizen Pampal "Güney kol, Sakarya Gölyaka civarından başlıyor, Pamukova, İznik, Gemlik, Bandırma ve Erdek’ten bir diresek çizip Biga’dan geçiyor ve Edremit Körfezi’ne uzanıyor" diyerek şöyle devam etti: "Güney kolda yakın dönemde üç tane büyük deprem meydana geldi. 1944’te Edremit Körfezi’nin güneyinde Bayramiç civarında 6,8’lik bir deprem oldu. 1953’te Yenice’de 7,2 ve 1964’te ise Gönen’de 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Küçük depremler bu bölgede her zaman oluyor. Batı Anadolu zaten çok sık deprem olan bir bölge. Son aylarda çok fazla küçük depremin olduğu bölgede ise hâlâ 6-7 büyüklüğünde deprem üretecek kırılmamış faylar bulunuyor," sözlerini söyledi.
"Marmara fayı tehdidi: Uzmanlar küçük depremlerin olduğu bölgeleri uyardı!" haberi, 20 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 20 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Marmara fayı tehdidi: Uzmanlar küçük depremlerin olduğu bölgeleri uyardı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Marmara fayı tehdidi: Uzmanlar küçük depremlerin olduğu bölgeleri uyardı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.