Marmara’da Müsilaj Alarmı: 7 Haftada Tüm Denizi Kapladı!
Marmara’da Müsilaj Alarmı: 7 Haftada Tüm Den... Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde yeniden ortaya çıkan müsilajın, 7 hafta içinde tüm denizi etkisi altına aldığını ve önlem alınmadıkça yüzeydeki etkisinin artacağını vurguladı.
Balıkesir'in Erdek Körfezi'nde dalış yaparak incelemelerde bulunan Prof. Dr. Mustafa Sarı, 2024 yılında yeniden ortaya çıkan müsilajın hızla yayıldığını belirtti. Sarı, 6 Kasım’da Marmara Adaları ve Tekirdağ kıyılarına ulaşan müsilajın, 13 Kasım’da İstanbul Prens Adaları’na, 5 Aralık’ta ise İzmit Körfezi’ne kadar ilerlediğini söyledi.
BİR DOĞAL FELAKETİN NEDENLERİ
Müsilajın temel nedenlerini açıklayan Sarı, denizlerdeki kirlilik, durağan deniz şartları ve artan su sıcaklıklarının müsilajı tetiklediğini ifade etti. Özellikle denize kontrolsüz şekilde bırakılan azot ve fosfor yükünün bu oluşumu körüklediğini belirtti. Sarı, "Denizin kirlilik yükü azaltılmadıkça müsilajın kontrolü mümkün değil" dedi.
MARMARA’DA KİRLİLİK YÜKÜ AZALMADI
Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi’nde 2021 yılında başlatılan Marmara Denizi Eylem Planı'nın (MDEP) yetersiz kaldığını belirtti. "Evsel atıkların ileri biyolojik arıtma oranı üç yılda sadece yüzde 0,7 oranında artış gösterdi" diyen Sarı, mevcut çabaların yeterli olmadığını vurguladı.
SANAYİ VE ATIK YÖNETİMİNDE DÜZENLEME ŞART
Sanayi atıklarının denetimi, arıtma tesislerinin etkin çalıştırılması ve derin deşarj uygulamalarının sonlandırılması gibi adımların acilen atılması gerektiğini söyleyen Sarı, "Marmara Denizi’ni kurtarmak için koordineli ve hızlı bir şekilde harekete geçilmeli" ifadelerini kullandı.
ORTAK ÇÖZÜMLERLE MARMARA KORUNABİLİR
Müsilajın çevresel ve ekonomik etkilerine dikkat çeken Sarı, bu durumdan etkilenecek sektörler için sigorta sistemlerinin geliştirilmesinin önemine değindi. Sarı, "Bireylerden sivil toplum kuruluşlarına, özel sektörden yerel yönetimlere kadar herkesin sorumluluk alması gerekiyor" dedi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
- Sanayi Atıkları Kontrolü: Akarsulara karışan sanayi atıkları düzenlenmeli ve denetimler artırılmalı.
- Arıtma Tesisleri: Çalışmayan tesisler acilen faaliyete geçirilmeli.
- Denize Atık Dökülmesinin Önlenmesi: Denize çamur dökümü kesin olarak durdurulmalı.
- Halk Katılımı: Denizin korunması için ulusal kampanyalar başlatılmalı.
- Balıkçılık Düzenlemesi: Marmara’daki balıkçılık faaliyetleri müsilaj riskine göre yeniden şekillendirilmeli.
Marmara Denizi’ni kurtarmak ve gelecek nesillere temiz bir deniz bırakmak için alınacak her önlem büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Mustafa Sarı, iş birliği yapılmadığı sürece bu çevresel felaketten kurtulmanın imkânsız olduğunu vurguluyor.
"Marmara’da Müsilaj Alarmı: 7 Haftada Tüm Denizi Kapladı!" haberi, 01 Ocak 2025 tarihinde yazılmıştır. 01 Ocak 2025 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Marmara’da Müsilaj Alarmı: 7 Haftada Tüm Denizi Kapladı! haberi 2025 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Marmara’da Müsilaj Alarmı: 7 Haftada Tüm Denizi Kapladı! 2025 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 04 Ocak 2025 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.