Marmaris halkı Sinpaş’ın ÇED toplantısına karşı çıktı

Marmaris halkı Sinpaş’ın ÇED toplantısına karşı çıktı

Marmaris halkı Sinpaş’ın ÇED toplantısına ka... Muğla’nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO tarafından yapılması planlanan otel projesiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısı, bölge halkının itirazı üzerine yapılamadı.

Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, İtirazlarımızı dile getirdik ve bu toplantının gerçekleşmemesini sağladık. Bugün yapılamayan bu hukuksuz toplantı hakkında gerekli girişimleri savcılık kanalıyla yapacağız. Milli parkımızı Sinpaş'a vermeyeceğiz” dedi.

Marmaris’e bağlı İçmeler Mahallesi, Kızılkum mevkiinde Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi tarafından, 206 odalı otel ve 1323 adet devremülk projesi yapımı sürüyor. Projeye ilişkin çevrecilerin açtığı davada Muğla 3. İdare Mahkemesi'nce görevlendirilen bilirkişi heyeti, tesis için yürütülen çalışmaların Milli Park’ı, kıyıyı, ormanı ve endemik türleri tahrip ettiği yönünde görüş bildirmiş; mahkeme "ÇED gerekli değildir" kararının iptaline karar vermişti. Şirket ise mahkemenin “ÇED gerekli değildir” kararının iptaline ilişkin temyiz yoluna gitti. Şirket, mahkemenin aldığı kararın bozulmasının yanı sıra yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a da başvurdu. Danıştay 6'ncı Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini oybirliğiyle reddetti.

Vatandaşlar toplantıya itiraz etti

Söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nce bugün için halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için “Halkın Katılımı Toplantısı” düzenleneceği açıkladı. Dün sabah saatlerinde şirket tarafından getirilen Sinpaş Kızılbük GYO çalışanları ile Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi, MUÇEP temsilcileri, çevre örgütleri temsilcileri, çeşitli siyasi partilerin ilçe örgütleri ve bölge halkı toplantının yapılacağı okula gitti.

Bakanlık temsilcilerinin toplantıyı açtığını duyurmasının ardından söz isteyen vatandaşlar, dava sürecinin tamamlanmadığını, Danıştay’da karar aşamasında olduğunu, bu nedenle toplantı yapmanın usule aykırı olduğunu dile getirdiler. Bilirkişi raporlarının ve Mahkemenin ekoyıkım kararı verdiği bir projeyi ÇED sürecine sokmakla bakanlığın suç işlediğini, halk katılım toplantısı üzerinden bu suça meşruiyet kazandırılamayacağını, suç üzerine kurulu bir ÇED sürecinin işletilemeyeceğini söylediler. Çevreciler ve bölge halkı toplantı düzenin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu, tarafsız olması gereken bakanlık yetkililerinin, firma temsilcileri ile birlikte sahnede oturarak halkın üzerinde tahakküm kuran bir pozisyondan toplantıyı yürütemeyeceklerini belirtti.

Salonda yoğun protesto ve itirazlar devam ederken, şirket yetkilisi tarafından dolaştırılan ve yalnızca işçilere imzalattırılan kağıtla bakanlık yetkililerinin tutanak düzenlediğinin fark edilmesi üzerine vatandaşlar tutanağın bir kopyasının kendilerine verilmesini, itirazlarının tutanağa geçirilmesini talep ettiler. Tutanak gelinceye kadar salonda oturma kararı alan vatandaşlar, bakanlık yetkililerinin tutanakla birlikte arka kapıdan binayı terk ettiğini dile getirdi. Yapılmayan toplantı sonrasında okul önünde konuşan Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, şunları söyledi:

“Bu toplantı; bizim taleplerimiz, itirazlarımız, hukuki dayanaklar göstererek yaptığımız itirazlar sonucunda yapılamadı. İl Müdürlüğünden gelen görevli arkadaşlar apar topar kalkarak gittiler. Bize bir tutanak bırakmadılar. Bu tutanağı bize teslim etmeleri gerekiyordu. Yapılamadığına, hukuksuz olduğuna, avukatlarımız tarafından yapılan itirazların kayda geçip, o tutanağın bize verilmesi gerekiyordu.

"İnşaat takır takır çalışıyor"

Bu müracaat zaten tamamen hukuka aykırı, gerçek olmayan bilgilerle dolu diyebiliriz. Burada bakanlığa bir çift laf söylemek istiyoruz. Bu bakanlık bu şirkete 'dinamit kullanıyorsun sen milli parkta ve kıyıları dolduruyorsun, yol açıyorsun' diye ceza kesen bakanlık. Bu devletin bilirkişi raporları var, bu milli parkı 25 dönüm tahrip ettiğine dair. Belediyenin veya kaymakamlığın, ilgili kurumların tutanakları var, 'inşaat yasağında çalıştığına dair ve kararından sonra güya mühürlenen inşaatın hala çalıştığına dair. Takır takır inşaat çalışıyor. Buna rağmen bakanlık apar topar bir şey yapmaya çalışıyor hukuksuz olarak. Buna müsaade etmedik. İtirazlarımızı dile getirdik ve bu toplantının gerçekleşmemesini sağladık.

“Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz"

Halk katılım toplantısı zaten komediydi. Burada aslında Marmaris halkı olmak zorunda. Yani Marmaris'teki bir projeye, Marmaris halkının bilgilendirilmesi için yapılan bir projeydi. Fakat Sinpaş buraya çalışan bütün emekçi arkadaşlarımızı yığmış. Çünkü garibanlar maaşlı çalışıyor mecbur gelecekler. Zorunlu tutmuş buraya getirmişler. Bununla bir çare elde edemeyeceklerini hala anlamıyorlar. Bu şirket, Ben yaparım cezamı kesiyorsunuz? İptal ettiririm. İptal ettiremezsem ödetirim. Gidin polis çağırın, gidin nereye şikayet ediyorsanız edin' mantığı ve küstahlığıyla hala aynı kafayla bu işleri yapabileceğini zannediyor. Biz buna müsaade etmiyoruz arkadaşlar, mücadeleyi sürdürüyoruz. Bugün yapılamayan bu hukuksuz toplantı hakkında gerekli girişimleri savcılık kanalıyla yapacağız. Bütün Marmarisleri Sinpaş eylemlerinde desteğe bekliyoruz. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Milli parkımızı Sinpaş'a vermeyeceğiz.”

"Marmaris halkı Sinpaş’ın ÇED toplantısına karşı çıktı" haberi, 24 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 24 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan Marmaris halkı Sinpaş’ın ÇED toplantısına karşı çıktı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Marmaris halkı Sinpaş’ın ÇED toplantısına karşı çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:49 Birleşmiş Milletler: İsrail'in Gazze'ye insani yardım kısıtlamaları devam ediyor
  2. 12:42 Yurtdışında da projeleri olan Türk inşaat devi iflasını açıkladı
  3. 12:41 Ticaret Bakanlığı, İsrail'e ihracatın devam ettiği yönündeki iddialara yanıt verdi
  4. 12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Şimşek Arasındaki İddialar Yalanlandı
  5. 12:28 Sergen Yalçın İddiaları Hakkında Beşiktaş'tan Açıklama: Henüz Görüşme Yok
  6. 12:27 Beşiktaş'a iki önemli oyuncudan kötü haber!
  7. 12:27 Dursun Özbek İspanya'ya uçtu: Real Madrid'in 25 milyon euroluk yıldızı transfer için kapıda!
  8. 12:26 Avukat Can Atalay, depremde kaybolan insanlar için bir seferberlik çağrısı yaptı
  9. 12:26 Trabzon hasır bileziği fiyatları, altın fiyatlarının artmasıyla birlikte tarihi zirvelerine ulaştı
  10. 12:26 AK Parti’den CHP’ye geçen Sancaktepe Belediyesi ‘jakuzi’ iddiası
  11. 12:23 Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail'e karşı ihracat kısıtlamasıyla ilgili yeni açıklama yaptı
  12. 12:18 Fenerbahçe'nin Yarı Final Yolunda: Tobias Stieler, Olympiakos Rövanş Maçının Hakemi Olarak Atandı
  13. 12:09 Göçmen Kaçakçılığı Endişelerini Artıran Karayip'teki Tragik Bot Olayı
  14. 12:04 Fahiş Fiyat Cezaları Artıyor: Ticaret Bakanlığı Yeni Düzenlemeler Üzerinde Çalışıyor
  15. 12:01 Selektörle Radar Uyarısına Kesilen Cezalar İptal Edildi: Bakan Yerlikaya'dan Açıklama
  16. 11:55 Mars'tan Kaya Getirme Projesi Yüksek Maliyet Nedeniyle Ertelendi: NASA Başkanı Açıkladı
  17. 11:53 X'te Yeni Hesap Açacaklara Kötü Haber: Artık Parayı Veren Tweet Atabilecek!
  18. 11:41 BİSAM açıkladı: Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı 26 bin lira
  19. 11:37 İran liderinden açıklama: En sert yanıtı veririz
  20. 11:31 Dünya devi Türk şirketini gözüne kestirdi, tüm hisseleri satın aldı! O şirket artık onların
Yerel Gündem Haberleri