Matthew Perry'nin ölümü: Friends ile şöhreti buldu ama kişisel sorunları peşini hiç bırakmadı

Matthew Perry'nin ölümü: Friends ile şöhreti buldu ama kişisel sorunları peşini hiç bırakmadı

Matthew Perry'nin ölümü: Friends ile şöhreti... Matthew Perry, dünyanın en sevilen televizyon dizilerinden birinde milyonlara kahkahalar attırırken, acı veren bir bağımlılık döngüsü ve sorunlu geçen çocukluğundan kaynaklanan psikolojik problemlerle mücadele ediyordu.

Perry, 1986’da Los Angeles’a taşındıktan sonra, şöhreti yakalamanın tüm sorunlarını çözeceğine inanıyordu.

Geçen yıl kaleme aldığı anılarında “Dünya üstündeki herkesten çok şöhreti arzuluyordum. Şöhrete ihtiyacım vardı. Beni düzeltebilecek tek şeydi. Buna emindim” demişti.

Perry, sonunda arzusuna ulaşarak, son 30 senenin en sevilen komedi dizilerinden birindeki altı ana karakterden biri olmuştu.

Friends’deki hazırcevap Chandler Bing karakteriyle şöhretin yanı sıra serveti de yakaladı. Bölüm başına 1,1 milyon dolar aldı ve birçok ünlü kadınla beraberlik yaşadı.

Ancak sahne arkasında, Perry’nin özel yaşamında sağlığını yolunda tutma mücadelesi artarak sürüyordu.

Perry, otobiyografisinde güvensizliklerinin ve komedi kabiliyetinin izlerini, boşanmış anne baba arasında bölünen ve her iki tarafça da terk edilmiş hissettiği çocukluğuna kadar götürüyordu.

Annesi, Kanada Güzellik Kraliçesi seçildikten sonra gazetecilik ve dönemin Kanada Başbakanı Pierre Trudeau’nun basın danışmanlığını yapmıştı. Babası, Old Spice traş losyonlarının reklamlarında oynayan Amerikalı bir aktördü.

Perry’nin çocukluğunu büyük kısmı Kanada’nın Ottawa kentinde geçti. Ancak Perry, annesinin mesleği sebebiyle evde sıklıkla tek başına kalan bir çocuk olduğunu söylüyordu:

“Dolayısıyla, komik olmayı öğrenmek zorundaydım. Saçma şakalar, tek kelimelik espriler, bilirsiniz. Çünkü öyle olmak zorundaydım.”

Annesinin stresli bir mesleği vardı:

“Benim komik olmam annemi yemek yapıp, aynı sofraya oturtacak ve tabii önce ben onu dinledikten sonra, beni dinleyecek kadar sakinleştiriyor gibi görünüyordu".

Babası için ise “Televizyonda ve dergilerde yüzünü gerçektekinden daha fazla görüyordum fakat benim kahramanımdı” diye yazmıştı.

Justin Trudeau’yu dövmüştü

Perry 10 yaşından itibaren sorunlu bir çocuk olmaya başladı. Para çalıyor, sigara içiyor, notları da kötüye gidiyordu. Hatta bir noktada, halen Kanada Başbakanı olan okul arkadaşı Justin Trudeau’yu dövmüştü.

İlk olarak 13 yaşında alkol kullanmıştı ve terk edilmişlik hissinden kimseye bahsetmemeye kararlıydı.

Los Angeles’a ilk taşındığında, Kanada’da sıralamalara giren bir oyuncu olarak teniste kariyer yapacak gibi görünüyordu.

Ancak California’daki rekabet çok daha zorluydu ve bunun yerine aktörlüğe odaklanmaya karar verdi.

1980’li yılların komedi dizileri Charles in Charge ve Growing Pains’de çeşitli roller aldı ve daha sonra 1990’ların Sydney ve 1993 tarihindeki Home Free dizilerinde başrollerde oynadı.

Friends'de kendisini gördü

Yeni bir komedi dizisi projesi “Friends Like Us”ın senaristliğini ilk okuduğunda, dizide hemen kendisini gördü.

Perry, “Sanki birisi beni bir yıl takip etmiş, esprilerimi çalmış, tavırlarımı kopyalamış, hayattan bezmiş fakat gene de şakacı yaşama bakışımın fotokopisini çekmişlerdi” demiş ve eklemişti:

“Özellikle bir karakter benim için öne çıkmıştı. Mesele Chandler’ı oynayabileceğimi düşünmem değildi. Ben Chandler’ın kendisiydim.”

Küçük bir mesele vardı. 2194 senesinde geçen ve Los Angeles Havaalanı’ndaki bagaj görevlilerini anlatan “bilim kurgu komedisinde” oynamaya söz vermişti.

Ancak proje gerçekleşmedi ve Perry şimdi yalnız “Friends” diye anılan diğer dizide Chandler karakteri için yapım ekibinin diğer adaylar arasındaki ilk seçimi oldu. Böylece dizinin en son kadroya giren, en genç başrol oyuncusu olmuştu.

Perry, dizinin başarılı olacağından emindi. Friends’in yaratıcısı Marta Kauffman’ı ilk gördüğünde “O an nasıl dev bir diziye dönüşeceğini biliyordum” demişti.

Haklıydı. Dizi büyük bir başarı yakaladı ve hep arzuladığı şöhrete artık kavuşmuştu. Ancak şöhret de sorunlarını çözmedi.

Aniston: Alkol kokusunu alabiliyoruz

“Dizi çekmek acı verici olabiliyordu” diyordu Perry:

“Dizi canlı seyirciyle çekilirken, izleyiciler yeterince gülmezse ölecek gibi hissediyordum. Tabii ki bu sağlıklı bir durum değildi fakat bazen tek kelimelik bir espri yapıyordum ve gülmüyorlardı. Ben de terlemeye başlayıp, spazmlar geçirirdim. Gerekli düzeyde kahkaha attıramadığımda dağılırdım. Bunu her bir gece hissediyordum. Bu baskı beni çok kötü etkiledi.”

Şöhretin halledemediği sorunlarını votkanın çözmesini umarak daha çok içmeye başladı.

Bir noktada vaziyet o kadar kötüleşti ki Friends’de Rachel karakterini canlandıran ünlü oyuncu Jennifer Aniston, “(Alkol) kokusunu alabiliyoruz” dedi.

Perry, “Nazik, biraz acayip fakat sevgi dolu bir şekilde söylemişti ve çoğul olarak ‘Biz’ demesi bana bir balyoz gibi çarpmıştı.”

Ancak Perry, rol arkadaşlarının kendisine çok yardımcı olduğunu ve alkolü bırakmış bir iş arkadaşının alkol bağımlılığından kurtulmasına yardımcı olmaya çalıştığını söyledi.

Alkolle mücadelesi inişli çıkışlı ve zorluydu. Rehabilitasyona girip, çıkıyordu. 1997’de bir jet ski kazası sebebiyle Vicodin adlı ağrı kesiciye bağımlı hale geldi. Alkol, metadon ve amfetamin kullanımıyla ilgili sorunları da vardı. 2000 senesinde pankreas iltihabı sebebiyle hastaneye yattı.

Bir keresinde, BBC Radyosu'na verdiği mülakatta, Friends’in çekildiği üç yılı hiç hatırlamadığını söylemiş, “Üçüncü ve altıncı sezon arasında bir yerlerde pek ne yaptığımı bilmiyordum” demişti.

Hatıralarında, daha çok sayıda tedavi girişiminden sonra 2001’den bu yana çoğunlukla ayık olduğunu belirtti fakat “60 ile 70 aksilik” haricinde.

Friends, üç yıl sonra son bölümünü çektiğinde, oyuncular, ekip ve seyirciler gözyaşları içindeydi. Perry herhangi bir şey hissetmediğini söyledi. “Aldığım opioidlerden mi yoksa içimin ölgünlüğünden mi bilmiyorum” demişti.

Bu kadar büyük bir başarıdan sonra, bu başarıyı tekrarlamak dizinin tüm oyuncuları için zordu. Perry, Aaron Sorkin’in “Studio 60 on the Sunset Strip’de bir televizyon yöneticisini oynadı ve The West Wing ve Ally McBeal gibi yapımlarda hafızalarda kalan performanslar sergiledi. Başka komedi dizileri de gelip geçti. Go On’da bir spor radyosu yorumcusunu, Mr. Sunshine’da bir spor tesisi müdürünü ve The Odd Couple’da pasaklı bir ev arkadaşını canlandırdı.

Filmleri arasında, arkadaşı Bruce Willis ile oynadığı The Whole Nine Yards ve devam filmi The Whole Ten Yards, Selma Hayek ile birlikte rol aldığı romantik komedi Fools Rush In, ve Zac Efron’ın yaşlı halini canlandırdığı 17 Again vardı.

2016’da End of Longing adlı bir oyun da yazdı.

Perry hiçbir zaman gerçek aşkı bulamadı ve uzun süreli ilişkilerden kaçındı.

'Sevgiye ihtiyacım vardı fakat güvenemiyordum'

Friends’in başlangıç günlerinde Jennifer Aniston’a karşı büyük bir ilgisi vardı fakat daha sonra bu duygular buharlaştı. Asıl olarak Perry’nin deyimiyle “Aniston’ın kulakları sağır eden ilgisizliği” sebebiyle.

Daha sonra Friends’de de rol alan Julia Roberts ile beraberlik yaşadı. Ancak Perry’nin güvensizlikleri yüzeyden çok uzakta değildi ve hep Roberts’ın kendisini terk edeceğine ikna olmuş haldeydi:

“Niye terk etmesin ki? Yeterli değildim. Hiç yeterli olamadım. Bozuk, eğilip bükülmüş, sevilemez bir haldeydim. Onu kaybetmenin kaçınılmaz acısıyla yüzleşmek yerine, güzel ve harika Julia Roberts’tan ayrıldım.”

Başka ilişkileri de oldu. Carrie Fisher’ın üvey kız kardeşi Tricia, kadın oyuncular Lizzy Caplan ve Yasmine Bleet ve menajer Molly Hurvitz gibi.

Ancak insanlara açılmakta zorlandığını söylüyordu:

“Sevgiye ihtiyacım var fakat güvenemiyorum da. Chandler rolümü bırakıp, gerçekten size kim olduğumu gösterirsem beni fark edebilirsiniz ve daha da kötüsü beni terk edebilirsiniz ve ben buna dayanamam.”

İki hafta komada kaldı

Bu arada sağlık sorunları 2018’de kriz noktasına geldi.

Opioid kullanımı sebebiyle kalın bağırsağı “patlamış”, yedi saat süren bir ameliyat geçirmişti.

Ameliyattan sonraki ilk gece sağ kalma ihtimalinin yüzde 2 olduğu söyleniyordu. Sağ kalmayı başarsa da iki haftayı komada geçirdi.

Daha sonra “Az daha kendimi öldürüyordum. Hiç bu kadar çok parti vermemiş, bu kadar çok uyuşturucu almamıştım ve gerçekten çok uyuşturucuydu ve daha iyi hissetmek için yapılan boşuna bir girişimdi” diye yazdı.

Hatıralarında bağımlılığından kurtulmak için 7 milyon dolar harcadığını, 6 bin Adsız Alkolikler toplantısına katıldığını, 15 kez rehabilitasyon merkezlerine yattığını ve 30 yıl süresince haftada iki kez terapi gördüğünü söyledi.

Büyük şöhretin halledemediği, derinindeki güvensizlikler için büyük bir bedel ödedi fakat aynı zamanda deneyimlerini bağımlılara destek için kullandı.

Malibu Sahili’ndeki 10 milyon dolarlık evini 2012’de Perry House adıyla bir rehabilitasyon merkezine dönüştürdü ve ertesi yıl proje Beyaz Saray’dan ödül aldı.

Evi iki yıl sonra satsa da, bağımlılıktan kurtulmaya çalışanlara desteğe hala hazır olduğunu belirtti. Şimdi ölümünün peşinden, oyunculuk kabiliyetiyle birlikte bağımlılık mevzusundaki çalışmaları da övgüyle hatırlanıyor.

Friends hayranları da, hem kusurları hem de müthiş doğal komedi kabiliyetiyle Perry’yi uzun süre sevgiyle hatırlayacak.

Kaynak: BBC Türkçe

"Matthew Perry'nin ölümü: Friends ile şöhreti buldu ama kişisel sorunları peşini hiç bırakmadı" haberi, 30 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 30 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Matthew Perry'nin ölümü: Friends ile şöhreti buldu ama kişisel sorunları peşini hiç bırakmadı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Matthew Perry'nin ölümü: Friends ile şöhreti buldu ama kişisel sorunları peşini hiç bırakmadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  2. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  3. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  4. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  5. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  6. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  7. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  8. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  9. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  10. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  11. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  12. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  13. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  14. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  15. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  16. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  17. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  18. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  19. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  20. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
Kültür Sanat Haberleri