Mavi balinanın kalp atış hızı ilk kez ölçüldü
Mavi balinanın kalp atış hızı ilk kez ölçüldü Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük hayvanları olan, 30 metre uzunluğa ve 200 ton ağırlığa ulaşabilen balinaların kalp atış hızları ilk kez ölçüldü.
Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük hayvanları olan, 30 metre uzunluğa ve 200 ton ağırlığa ulaşabilen balinaların kalp atış hızları ilk kez ölçüldü.
Stanford Üniversitesi’nin Goldbogen Laboratuvarı, Cascadia Research adlı sivil toplum örgütü, California Santa Cruz Üniversitesi ve Scripps Denizbilim Enstitüsü’nden araştırmacılar dünyanın yaşayan en büyük memelisi olan mavi balinanın kalp atış hızını ölçmeyi başardı.
‘Proceedings of The National Academy of Sciences’ adlı bilimsel yayında yayımlanan araştırmayı yöneten Stanford Üniversitesi’nden deniz biyoloğu Jeremy Goldbogen, yapılan ölçümlerin bilim insanlarına önemli veriler sağladığına işaret etti.
Akşam haberine göre; Goldbogen, “Mavi balina yaşayan tüm canlılar arasında en büyüğü ve uzun zamandır biyologları büyülüyor. Yapılan ölçümler, vücut kitle endeksi çok büyük olan hayvanların nasıl yaşadığını anlamamıza yardım ediyor” dedi.
Kalp atış hızını beslenirken dakikada iki atışa kadar düşürebiliyor.
DAKİKADA 2 KALP ATIŞI
Araştırmaya göre, mavi balinalar okyanus yüzeyi altında beslenirken kalp atış hızını dakikada iki atışa kadar düşürebiliyor.
Araştırmacıların kaydettikleri en yüksek kalp atış hızıysa dakikada 37 atış oldu. Bu verinin mavi balinanın yem aramak için daldığı derinlerden nefes almak için yüzeye çıkmasının ardından kaydedildiği belirtildi.
Genel olarak hayvanların cüsseleri ne kadar büyürse kalp artış hızları o kadar yavaşlıyor. İnsanların kalp atış hızları genellikle dakikada 60 ile 100 atış arasında değişiyor. En küçük memelilerde kalp atış hızları dakikada binden fazla atışı bulabiliyor.
Beslenme amaçlı dalışlarda balinaların kalp atış hızları genellikle dakikada 4 ile 8 atış arasında ve en düşükdüzeyde dakikada iki atış olabiliyor.
Beslendikten sonra nefes almak için su yüzeyine çıktıklarındaysa kalp atış hızı oranları dakikada 25 ile 37 arasında değişiyor.
Elektrokardiyogram cihazı mavi balinaya vantuzlarla yapıştırıldı
Araştırmacılar önce mavi balinaların açık denizde yüzerken kalp atış hızlarını ölçecek elektrokardiyogram makinesini içeren, turuncu renkli plastik kabuğun içine saklanmış bir takip cihazı geliştirdi.
Ardından cihaz sahip olduğu 4 adet vantuz sayesinde California’nın Monterey Bay bölgesinde karşılaşılan 22 metre uzunluğundaki yetişkin bir erkek mavi balinanın vücuduna iliştirildi.
Cihaz sayesinde araştırmacılar mavi balinadan 9 saatik veri elde etti.
Goldbergen araştırma sürecini şu şekilde açıkladı:
Önce bir mavi balina bulmak zorundaydık ki bu zor olabiliyor çünkü bu hayvanlar açık okyanusun geniş düzlüklerine yayılırlar. Yılların getirdiği saha deneyimi ve biraz da şans yardımıyla küçük sert karinalı şişme botumuzla mavi balinanın sol kısmında pozisyon alabildik. Ardından takip cihazını 6 metre uzunluğundaki karbon fiber sırıkla yerleştirmek zorundaydık. Balina nefes almak için yüzeye çıktığında, kalbine en yakın olacağını düşündüğümüz noktaya, sol yüzgecinin hemen altına cihazı yerleştirdik.
"Mavi balinanın kalp atış hızı ilk kez ölçüldü" haberi, 26 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Mavi balinanın kalp atış hızı ilk kez ölçüldü haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mavi balinanın kalp atış hızı ilk kez ölçüldü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.