Maymun Çiçeği Tehdidi Büyüyor: DSÖ'den Endişe Verici Açıklama!

Maymun Çiçeği Tehdidi Büyüyor: DSÖ'den Endişe Verici Açıklama!

Maymun Çiçeği Tehdidi Büyüyor: DSÖ'den Endiş... Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Maymun Çiçeği (M Çiçeği) salgınına ilişkin endişe verici bir açıklama yaparak, salgının geldiği noktada alarm zillerinin çaldığını duyurdu. Özellikle Afrika kıtasında vakalarda eşi benzeri görülmemiş bir artış yaşanıyor. Bu durum, salgının ciddiyetini gözler önüne seriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Maymun Çiçeği (M Çiçeği) salgınında vaka sayılarının olağanüstü bir artış gösterdiğini açıkladı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinde vakalar hızla artarken, virüsün daha önce görülmediği ülkelerde de ortaya çıkması endişeleri artırıyor. DSÖ, salgını kontrol altına almak için küresel çapta bir mücadele başlattı ve ülkelerden daha fazla işbirliği yapılması çağrısında bulundu.

DSÖ'nün Maymun Çiçeği virüsü (Mpox) ile ilgili bilgilendirme toplantısında konuşan Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının kontrol altına alınması için küresel işbirliğinin önemine dikkat çekti.

DSÖ'DEN KRİTİK UYARI

Ghebreyesus, 2022'de küresel Maymun Çiçeği salgınının başlamasından bu yana DSÖ'ye 100 binden fazla doğrulanmış vaka bildirildiğini belirtti. Özellikle Afrika'da M Çiçeği vakalarında benzeri görülmemiş bir artış yaşandığını vurgulayan Ghebreyesus, durumun ciddiyetini ortaya koydu.

Ghebreyesus, "Bulaşma şu anda Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yoğunlaşıyor ve 2024'te bildirilen vakaların yüzde 90'ı burada. Sadece bu yıl, 575 ölüm dahil olmak üzere 16 binden fazla şüpheli vaka kaydedildi." ifadelerini kullandı.

VAKALARDA ÖNEMLİ ARTIŞ!

Ghebreyesus, "Klad 1b" türünün hızla yayılması nedeniyle Maymun Çiçeği virüsünü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan ettiklerini hatırlatarak, geçen ay bu türün, daha önce vaka görülmeyen Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin komşu ülkeleri Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda'nın yanı sıra Tayland ve İsveç'te de bildirildiğini söyledi.

Ghebreyesus, DSÖ ve ortaklarının, küresel, bölgesel ve ulusal düzeyde M Çiçeği salgınını durdurmak amacıyla "Küresel M Çiçeği Virüsü Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı" geliştirdiklerini belirtti. Bu planın, kapsamlı gözetim ve müdahale stratejilerinin uygulanmasına, araştırmanın ilerletilmesine ve tıbbi karşı önlemlere eşit erişimin sağlanmasına, zoonotik bulaşmanın en aza indirilmesine ve toplulukların salgın önleme ve kontrolüne aktif olarak katılımının sağlanmasına odaklandığını ifade etti.

Ghebreyesus, DSÖ'nün Afrika Bölge Ofisi'nin, Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) ile işbirliği içinde, M Çiçeği salgınına karşı müdahale çabalarının koordinasyonuna öncülük edeceğini söyledi.

'ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞART'

Ghebreyesus, Maymun Çiçeği salgınının kontrol altına alınması için uluslararası işbirliği ve ortak bir mücadele gerektiğini belirtti. "Yeni M Çiçeği salgını kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir. Bunu başarmak için uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar, üreticiler ve üye ülkeler arasında koordineli bir eylem gerekiyor." şeklinde konuştu.

Uzmanlar, aşılama çalışmalarının hızlandırılmasının, kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesinin ve erken teşhisin öneminin altını çizdi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun Çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşan bir virüstür. Virüs, vücut döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı giysiler, çarşaflar veya havlular gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek yoluyla yayılabilir.

İlk belirtiler, virüsün vücuda girmesinden sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir. Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve titreme gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca, su çiçeğine benzer cilt döküntüleri de oluşabilir.

Uzmanlara göre, virüs yakın temas yoluyla bulaşıyor ve henüz kesin bir tedavisi olmamasına rağmen, aşı ve antiviral ilaçlarla hastalığın seyri hafifletilebiliyor.

 

"Maymun Çiçeği Tehdidi Büyüyor: DSÖ'den Endişe Verici Açıklama!" haberi, 25 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Maymun Çiçeği Tehdidi Büyüyor: DSÖ'den Endişe Verici Açıklama! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Maymun Çiçeği Tehdidi Büyüyor: DSÖ'den Endişe Verici Açıklama! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 13 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:09 İmamoğlu'nun Yüksek Lisans Diploması Paylaşıldı: Sahte Diploma İddialarına Yanıt
  2. 11:09 Ahmet Yüce'den Sert Eleştiri: "Galatasaray Tarihini Bilmeyenler Kulüpte Etkili"
  3. 11:05 Sağlık-Sen'den sağlık çalışanlarının izin günleri artırılsın çağrısı!
  4. 11:04 7 Aylık Hamile Eşini Öldüren Kocanın Duruşmasında Şok Edici Savunma
  5. 11:02 Amanita ile Agaricus'u Karıştırmayın! Dr. Sarıkaya'dan Önemli Uyarılar
  6. 11:00 Okul servisleri denetime takıldı!
  7. 10:54 CHP'li isimler Özgür Özel'in dilediği özür seçmenden bir özürdü!
  8. 10:52 Dışişleri Bakanlığı'nın lüks araçlarına 4 milyon liralık lastik
  9. 10:46 Putin'den NATO Uyarısı: Ukrayna’nın Uzun Menzilli Saldırıları Savaşın Seyrini Değiştirebilir
  10. 10:45 Yeni Eğitim Yılına Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Damga Vurdu!
  11. 10:40 Sıla Bebek Tekirdağ'daki Olayın Son Durumu ve Cinsel İstismar İddiaları
  12. 10:39 'Bahçeli öldü' iddialarına MHP'den yanıt geldi!
  13. 10:39 A Haber’in Spikeri Erkan Tan İstifa Etti: "Yaşamın Cilvesi"
  14. 10:36 Rıza Çalımbay'dan çarpıcı açıklama! Bir daha teknik direktörlük yapmam
  15. 10:28 Kredi Kartı Ödemelerinde Devrim: Bankalar Tüm Geri Ödemeleri Yapacak!
  16. 10:27 İBB’den Büyük Artış: Spor Salonları, Halı Sahalar ve Yüzme Havuzlarına Zam Yapıldı!
  17. 10:27 İslam Memiş’ten Çarpıcı Uyarı: Altın Piyasasında Ezberler Bozulacak!
  18. 10:26 Petrol Ofisi’nden Küresel Büyüme Adımı: İngiltere’nin Önde Gelen Akaryakıt Şirketini Satın Aldı
  19. 10:25 Donald Trump, Kamala Harris'ten Korktu: Önemli Görüşmeyi Reddetti
  20. 10:25 Putin’in Türkiye Ziyareti Neden İptal Oldu? Ardan Zentürk Açıkladı
Dünya Haberleri