Maymun Çiçeği Virüsü Pandemi Olacak mı? Prof. Dr. Tevfik Özlü'den Açıklama

Maymun Çiçeği Virüsü Pandemi Olacak mı? Prof. Dr. Tevfik Özlü'den Açıklama

Maymun Çiçeği Virüsü Pandemi Olacak mı? Prof... Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, son dönemde tekrar gündeme gelen maymun çiçeği virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Maymun çiçeği virüsünün pandemiye dönüşme olasılığını değerlendiren Prof. Dr. Özlü, virüsün mevcut durumunu ve gelecekteki potansiyel riskleri ele aldı.

PROF. DR. TEVFIK ÖZLÜ’DEN MAYMUN ÇIÇEĞI VIRÜSÜ ILE İLGILI AÇIKLAMALAR: PANDEMI ENDIŞESI YOK

Dünyada maymun çiçeği virüsü ile ilgili endişeler artarken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastalığın potansiyel etkileri ve pandemiye dönüşme ihtimali hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özlü, virüsün tarihçesi ve mevcut durumunu değerlendirerek, pandemi korkularını yatıştırmaya çalıştı.

MAYMUN ÇIÇEĞI VIRÜSÜ VE TARIHÇESI

Prof. Dr. Özlü, maymun çiçeği virüsünün 1970’lerden beri insanda hastalık yapma özelliğine sahip olduğunu ve bu virüsün daha çok Afrika’da yaygın olduğunu belirtti. Şu anda 75'ten fazla ülkede bu virüsün varlığı tespit edilmiş durumda. Özlü, "Orta Afrika ve Batı Afrika’da iki farklı varyant biliniyordu. Kongo’da ölümler daha fazla görülüyor. Ancak, son yıllarda Afrika dışında da vakalar görülmeye başlandı ve Avrupa Birliği ile diğer ülkelerde de yayılma başladı. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etti ve Afrika dışındaki ülkelerin de önlem alması gerekiyor," şeklinde konuştu.

PANDEMI BEKLENTISI VE VIRÜSÜN ÖZELLIKLERI

Özlü, maymun çiçeği virüsünün Covid-19 virüsünden farklı olduğunu ve bu nedenle pandemiye dönüşme riskinin düşük olduğunu ifade etti. "Maymun çiçeği virüsü, Covid-19 gibi hava yoluyla değil, daha çok temas yoluyla bulaşıyor. Bu virüs cilt döküntüleri ve bu döküntülerin sıvıları ile bulaşır. Özellikle cinsel ilişki sırasında bulaşma riski yüksektir, ancak hasta ile yakın temas veya hasta eşyalarına temas da bulaşma riskini artırabilir," dedi.

TEDAVI VE ÖLÜM ORANI

Prof. Dr. Özlü, hastalığın genellikle destek tedavileri ile iyileştiğini ve ölüm oranlarının Afrika dışında çok nadir olduğunu belirtti. Avrupa’da ölüm vakalarının nadir olduğunu, dünya genelinde ise yaklaşık 600 ölüm vakasının kaydedildiğini söyledi. "Afrika’daki ölümler genellikle sağlık hizmetlerinin yetersizliği ile ilişkilidir," diye ekledi.

YENI VARYANTLAR VE BELIRTILER

Avrupa’da ortaya çıkan yeni varyantların daha ölümcül olduğu iddialarını değerlendiren Özlü, "Bu varyantların daha ölümcül olduğuna dair kesin bir bilgi yok. Maymun çiçeği virüsünün mutasyon geçirme olasılığı, Covid-19 kadar yüksek değil. Yeni varyantların ortaya çıkması pek olası görünmüyor," şeklinde konuştu.

Özlü, maymun çiçeği virüsünün belirtilerini de sıraladı: "Ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, lenf bezlerinin şişmesi ve cilt döküntüleri. Döküntüler hastalığın bulaştırıcılığını artıran önemli bir bulgudur. Semptom göstermeyen hastaların bulaştırıcı olup olmadığı hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır."

ÖNERILER VE UYARILAR

Prof. Dr. Özlü, Covid-19’daki gibi kaotik bir pandemi beklentisinin gerçekçi olmadığını ancak dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. "Hastalık sınırları aştı ve hijyen ile temizlik önlemleri önemlidir. Uçaklarda koltuk temizliği, el hijyeni gibi önlemlerle hastalığın yayılmasını sınırlayabiliriz," şeklinde uyarıda bulundu.

 

"Maymun Çiçeği Virüsü Pandemi Olacak mı? Prof. Dr. Tevfik Özlü'den Açıklama" haberi, 16 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 16 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Maymun Çiçeği Virüsü Pandemi Olacak mı? Prof. Dr. Tevfik Özlü'den Açıklama haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Maymun Çiçeği Virüsü Pandemi Olacak mı? Prof. Dr. Tevfik Özlü'den Açıklama 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:37 Ak Parti’de Sürpriz İstifa! Gaziantep Ve Şanlıurfa Bu Şok Kararı Konuşuyor!
  2. 21:09 Türkiye’nin gururu Haluk Bilginer, Emmy Ödülleri'nde tekrar aday! Bu sefer de kazanacak mı?
  3. 20:58 Türk bankaları Rusya ile ilişkileri askıya alıyor!
  4. 20:52 Petrol devi çok konuşulacak o hamleyi yaptı: 115 istasyonunu elden çıkaracak
  5. 20:52 İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Selami’den İsrail’e mesaj
  6. 20:52 PFDK, Süper Lig'den 3 kulübe para cezası verdi
  7. 20:51 Tehlikeli Maddeler ve Metan Gazı: Bursa’da Neler Oluyor?
  8. 20:50 Kerem Aktürkoğlu ve Orkun Kökçü, Şampiyonlar Ligi'nde tarihe geçti: Bütün ligi salladı!
  9. 20:43 Menekşeleriniz İçin 5 Basit Bakım İpuçu!
  10. 20:32 Hatice Kolçak üstüne basa basa söyledi: Devasa kar getirecek!
  11. 20:30 Kadın cinayetlerinde yeni bir vaka: Harun Gül'e ağırlaştırılmış müebbet!
  12. 20:23 Harris ve Trump Arasındaki Yarışta Son Durum: Anket Sonuçları Şaşırtıyor!
  13. 20:17 Şiddetli Sağanak, Bitlis'te Heyelanlara Neden Oldu
  14. 20:08 Youtube'a 9 yeni özellik geliyor: "Topluluklar" ve "Hype" öne çıkıyor!
  15. 20:00 Gülben Ergen Narin için Bakan Tunç'a seslendi: "Bekliyoruz"
  16. 19:52 Ünlü şarkıcı Melek Mosso hamilelik iddialarına yanıt verdi
  17. 19:51 Emekliler için müjdeli haber! Çifte ödeme tarihleri belirlendi
  18. 19:46 Mossad'ın suikast operasyonu: Sahte şirketler kurdular, dev yatırım yaptılar, aylarca beklediler!
  19. 19:44 Tamir Gerektirmeyen Araçlar Belli Oldu: Aynı Marka Listeyi İki Sırada Önde Tamamladı
  20. 19:44 Dünya Devi Transferde Hamle Yaptı: Fenerbahçe'nin Yıldızı Yuvadan Uçuyor
Sağlık Haberleri