MEB onaylı "ücretsiz ders kitabı" okutmayan özel okullara inceleme

MEB onaylı

MEB onaylı "ücretsiz ders kitabı" okutmayan ... Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline ve diğer öğretim programlarına uygun şekilde hazırlanarak dağıtılan ücretsiz ders kitaplarının özel okullarda okutulup okutulmadığı mevzusunda gerekli takibin yapılmasını, ders kitaplarını okutmayan özel okullar...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı "ücretsiz ders kitabı" okutmayan özel okullar mercek altında...

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünden, 81 il valiliğine gönderilen yazıda, Bakanlığa bağlı özel okullardaki eğitim-öğretim faaliyetlerinin Talim ve Terbiye Kurulunca onaylı öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri doğrultusunda yürütüldüğü hatırlatıldı.

Talim ve Terbiye Kurulunun kararı ile onaylanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline göre hazırlanan öğretim programlarının 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, 1, 5, hazırlık ve 9. sınıflarda uygulanmaya başladığı ve ders kitaplarının da Bakanlıkça hazırlandığı hatırlatılan yazıda, diğer sınıf düzeylerinde Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinden önce uygulanan öğretim programlarına devam edilmiş olduğu anlatıldı.

Öğretim programları doğrultusunda Bakanlıkça hazırlanan ders kitaplarının resmi okullarla birlikte özel okullara da dağıtıldığı bildirilen yazıda, "Bakanlığımızca dağıtımı yapılan ders kitapları haricinde ilgili sınıf düzeylerinde Bakanlığımızca onaylanmış ders kitabı bulunmadığından, tüm okullarda ders kitabı olarak yalnız Bakanlığımızca Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline uygun olarak hazırlanan ders kitapları okutulabilecektir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde 'Okullarda, Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının uygulanması esastır.' hükmü yer almaktadır." açıklaması yer aldı.

Bakanlığın yazısında, bu kapsamda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline ve diğer öğretim programlarına uygun şekilde hazırlanarak Bakanlıkça dağıtılan ders kitaplarının özel okullarda okutulup okutulmadığı konusunda gerekli takibin yapılması, ders kitaplarını okutmayan özel okullar hakkında gerekli incelemenin yapılması istendi.

ÜCRETSİZ DERS KİTABI OKUTULMASI ZORUNLU OLMUŞTU

Milli Eğitim Bakanlığınca bu yılın şubat ayında hazırlanan yeni mevzuat hükmü doğrultusunda, 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren tüm özel okulların derslerde Bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarını okutması zorunlu getirilmişti.

16 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte" yapılan değişiklikler arasında özel okullarda da "derslerde, Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının okutulmasını sağlamak" şeklindeki düzenleme de yer almıştı.

Bakanlık onaylı ders kitapları, eğitimin tüm kademelerinde devlet tarafınca ücretsiz dağıtılıyor. Bu kitaplar, öğretim programlarına ve dönemin gereklerine göre devamlı güncelleniyor.

Bu hükümle pek çok hedef amaçlanıyor. Bunlardan biri de Bakanlığın denetiminden geçmeyen kitaplar vasıtasıyla yanlış ve uygun olmayan öğrenmelerin önüne geçmek. Bu kapsamda, Türkiye'de resmi ve özel okullarda, ilgili bakanlık birimlerince hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan öğretim programı uygulanırken, ders kitapları da buna uygun yazılıp gene onaya bağlı okutuluyor.

Bu onay sırasında, öğrencilere ulaşan her ders kitabı, Bakanlıkça ciddi bir inceleme sürecinden geçiriliyor.

Bakanlığın getirdiği yeni hükmün, ortak sınavlar ve ÖSYM tarafınca meydana gelen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi merkezi sınavlara katılacak öğrenciler için önem taşıdığı kaydedildi. Bu sınavlarda yöneltilecek tüm sorularda Bakanlıkça hazırlanan ders kitapları kaynak olarak alınacak.

Özel okullara devam eden öğrencisi olan velilerin talep edilen farklı kitaplar için ekonomik yönden zorlanmamaları da hedefler arasında bulunuyor.

Yeni düzenlemeyle ayrıca "derslerde Bakanlık onaylı ders kitaplarının okutulmasını sağlama" mevzusunda, özel okulların kurucu ya da kurucu temsilcisiyle kurum müdürüne de çeşitli mesuliyet getirilmişti.

Bakanlığın, 2024-2025 eğitim öğretim döneminden itibaren özel okulları okuttukları ders kitapları açısından denetime tabi tutmasına ilişkin süreç başladı.

Bu kapsamda denetimlerde derslerde okutulan ders kitabının, Bakanlıkça ücretsiz dağıtılan kitaplar olup olmadığına bakılacak.

CEZAİ YAPTIRIM UYGULANACAK

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni düzenleme kapsamında, talep edilip edilmediğine bakmadan, tüm özel okullara öğrenci sayısı kadar ders kitabını ücretsiz gönderdi.

Ücretsiz ders kitabını kullanmayan özel okullara, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7. maddesindeki, kademeli olarak para cezasından, çalışma ruhsatının iptaline kadar giden cezai müeyyideler uygulanabilecek.

"MEB onaylı "ücretsiz ders kitabı" okutmayan özel okullara inceleme" haberi, 25 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. Eğitim kategorisi altında bulunan MEB onaylı "ücretsiz ders kitabı" okutmayan özel okullara inceleme haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. MEB onaylı "ücretsiz ders kitabı" okutmayan özel okullara inceleme 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 25 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:15 Gündoğmuş'ta Şok Cinayet: Eski Din Görevlisi Uçurumda Bulundu!
  2. 13:14 Memur zam oranları hesaplandı!: 2025 Ocak ayı maaşları nasıl olacak?
  3. 13:11 Astsubayı şehit eden sürücü, defalarca kontrol noktasından kaçmış!
  4. 13:08 Jose Mourinho'dan "basın toplantısı" açıklaması: "Bana saygısızlık yapıldı"
  5. 13:01 Halk İmamoğlu’na Sahip Çıkıyor: "Hukuksuzluğa Karşı Duracağız!
  6. 13:01 103 Kongre Üyesi, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili bağımsız soruşturma talep etti
  7. 12:55 CHP'li Taşçıer, Bakan Işıkhan'ın ''okullara temizlikçi müjdesine'' tepki gösterdi
  8. 12:50 “GÜRZ-16” operasyonunda 1 terörist silahıyla birlikte etkisiz hale getirildi
  9. 12:46 İstanbul'da barajların doluluk oranında son durum
  10. 12:43 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı: "İsrail Türkiye'ye saldıracak; uykudakiler uyansın, yanmak vaktidir"
  11. 12:39 Yılmaz Özdil ”Mourinho Hayatının en büyük hatasını yaparak nasıl bir ülkeye geldiğini anlamıştır”
  12. 12:31 Mars'taki Yeni Keşif: Freya Castle ve Jeolojik Sırları
  13. 12:20 İnsanların Üzerine Otomobil Süren Eski Hakim ve Savcının Oğlundan Yeni Skandal!
  14. 12:07 Çalışma saatleri düşücek mi, emeklilik sistemi değişiyor mu? AKP'den açıklama geldi!
  15. 12:05 Ataman'ın '3-1' Göndermesi Patladı! Fenerbahçe'den Sert Tepki!
  16. 12:03 Okullarda şube seçimi karmaşası!
  17. 11:59 Bekaa Bölgesi'nde İsrail Saldırıları: Bölgedeki Durum Kıyamet Kopyası Olabilir
  18. 11:57 CHP Gölge Kabinesi Türkiye Turuna Çıkıyor: İlk Durak Hatay
  19. 11:53 Dijital Dünyada İhlal Alarmı: Sosyal Medya Fenomenlerine Cezalar Yağdı!
  20. 11:52 Yargıtay, Diyarbakır Cezaevi katliamı davasında zaman aşımı kararını onadı
Eğitim Haberleri