MEB’in Yönetmelik Değişikliği Eğitimcileri Karşı Karşıya Getirdi: Açık Lise Tartışması
MEB’in Yönetmelik Değişikliği Eğitimcileri K... MEB'in Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik, açık öğretim liselerine geçişi kolaylaştırarak eğitimcilerin tepkisini çekti. Eğitim-İş ve Eğitim Sen liderleri, bu durumun örgün eğitimi zayıflattığını ve yoksul ailelerin çocuklarını olumsuz etkileyeceğini vurguladı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle açık öğretim liselerine geçişleri kolaylaştırdı. Bu durum, eğitim camiasında tartışmalara neden oldu. Eğitimciler, değişikliğin örgün eğitime olan ilgiyi azaltacağını ve dezavantajlı grupların eğitim hakkını tehdit edeceğini savunuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik, eğitim camiasında tartışmalara yol açtı. Yönetmelikteki değişiklik, örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddeleri kapsıyor. Bu değişiklik, MEB Bakanı Yusuf Tekin'in daha önceki açıklamalarıyla çelişiyor. Tekin, "Öğrencilerimizin açık lise gibi örgün eğitim dışı kurumlara geçişinin uygun olmadığını" belirtmişti.
Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, yapılan değişikliği eleştirerek, "Açıköğretim gibi kurumlar tamamlayıcı eğitimdir, esas eğitim değildir. Devlet, örgün eğitim çağındaki çocukların okulda olmasını sağlamalıdır" dedi. Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak ise açık öğretim liselerine geçişlerin artmasının, öğretmen ve kaynak tasarrufu sağlama çabalarının bir sonucu olduğunu ifade etti.
Eğitimci Maksut Balmuk, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yürütmeyi durdurma kararı verdiği 14 Eylül 2023 tarihli genelgeyi hatırlatarak, "Yargı kararlarını hiçe sayan MEB, iptal edilen genelgedeki maddeleri bu kez yönetmeliğe eklemiştir" dedi. Balmuk, "Çocuklarımızın yeri cemaat ve tarikat yurtları değil, MEB’in okullarıdır" diye ekledi.
Eğitimci Nurcan Korkmaz, değişiklikteki "Ortaokul mezunu olup tercih yapmadığı için herhangi bir örgün ortaöğretim kurumuna yerleşmemiş olanlar" ifadesinin, isteyen herkesin tercih yapmaksızın açık liseye geçebileceği anlamına geldiğini belirtti. Korkmaz, bu durumun zorunlu 12 yıllık eğitimin 8 yıla inmesi demek olduğunu vurguladı. Ayrıca, değişikliğin özellikle kız çocuklarının ve yoksul ailelerin çocuklarının örgün eğitimden koparılmasına yol açabileceğini, bu durumun ise çocuk gelinlerin ve çocuk işçilerin sayısının artmasına neden olabileceğini ifade etti.
"MEB’in Yönetmelik Değişikliği Eğitimcileri Karşı Karşıya Getirdi: Açık Lise Tartışması" haberi, 14 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan MEB’in Yönetmelik Değişikliği Eğitimcileri Karşı Karşıya Getirdi: Açık Lise Tartışması haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. MEB’in Yönetmelik Değişikliği Eğitimcileri Karşı Karşıya Getirdi: Açık Lise Tartışması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 30 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.