MEB’ten ‘ahlak’ kongresi: Kadına yer yok, katılımcılar Saray çevresinden

MEB’ten ‘ahlak’ kongresi: Kadına yer yok, katılımcılar Saray çevresinden

MEB’ten ‘ahlak’ kongresi: Kadına yer yok, ka... MEB'in "milli ve manevi değerlerimize uygun bir ahlak anlayışı" iddiasıyla düzenlediği 'Ahlak Kongresi' AKP kongresine döndürüldü.

MEB'in "milli ve manevi değerlerimize uygun bir ahlak anlayışı" iddiasıyla düzenlediği 'Ahlak Kongresi' AKP kongresine döndürüldü. Kongrede kadınlara yer verilmezken, kongreye katılan isimler Saray çevresinden seçildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitim ve Ahlak Kongresi’nin Onur Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Yavuz Atar, AKP’li Emrullah İşler ve Harf Devrimi’ni “soykırım” olarak yorumlayan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı yer aldı. Kongrenin Bilim Kurulu’nda da felsefe bölümü öğretim üyelerinden daha çok ilahiyat fakültesi kökenli isimler bulundu.

ERDOĞAN'IN BAŞDANIŞMANI KURULDA

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, Ahlak Kongresi için MEB tarafından 3 kişilik Onur Kurulu, 19 kişilik Danışma Kurulu, 91 kişilik de Bilim Kurulu belirlendi. Onur Kurulu’nda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanlarından Prof. Dr. Yavuz Atar, İlahiyat kökenli TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler ile Cumhuriyetin Harf Devrimi’ni “yazının katli”, “kültür soykırımına uğramış bir milletiz” diyerek değerlendiren ve “Türkiye’nin yeniden istiklaline kavuşması yazının değişmesine mi bağlıydı” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı’nın yer alması dikkat çekti. İmam hatiplerin müfredatının genelleştirilip tüm okullara uygulanması gerektiğini savunan Duralı, “Neden üniversite adını veriyoruz, ‘medrese’ adını koyalım. Fakültelere de ‘mektep’ dersin. Bir tarafta üniversite diğer tarafta medrese ayrımı çok tehlikeli” ifadeleri dikkat çekmişti.

Kongre’nin Danışma Kurulu’nda “ilk başörtülü kadın bakan” olarak tarihe geçen Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Bilim Kurulu’nda da AKP kurucularından Prof. Dr. Raşit Küçük, Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Kavakçı’nın babası ve Yeni Akit yazarı Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, Yeni Akit yazarı Prof. Dr. Ali Rıza Abay’a da yer verildi. Kongrenin Bilim Kurulu’nda ayrıca 15 Temmuz darbe girişiminin önemli isimlerinden Adil Öksüz’ün gözaltındayken telefonla görüştüğü iddia edilen ve FETÖ soruşturmasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Prof. Dr. Recep Kaymakcan’ın ismi de yer aldı.

FELSEFEYE YER YOK, İLAHİYATÇI KADROLAR GÖREVLENDİRİLDİ

Akademisyenlerden kongre için bildiriler isteyen MEB’in kurullarında felsefe bölümü akademisyenleri yerine ilahiyatçılar öne çıktı. Kurullarda eğitim fakültesi öğretim üyelerinin dışında çok sayıda ilahiyat fakültesi öğretim üyesi yer aldı. Felsefe, sosyoloji, psikoloji alanında çalışma yürüten akademisyenler yüzde 10 düzeyinde kaldı. Felsefe ve sosyoloji alanında seçilen isimlerin de din felsefesi, İslami ilimler, din sosyolojisi alanlarından seçilmesi dikkat çekti. İlahiyat kökenli isimler içinde de İlim ve Hikmet Araştırmaları Merkezi (İLHAM) ve Din Felsefesi Derneği bağlantılı isimler öne çıktı.

KADINLARA YER VERİLMEDİ

MEB’in milyonlarca öğrencinin gelişimini etkileyecek kongresinin kurullarında kadına yer verilmemesi AKP’nin yeni nesil için “ahlak tezini” de gözler önüne serdi. “Milli ve manevi ahlak” tartışmasının yapılacağı kongrenin Onur Kurulu’nda hiç kadın akademisyene yer verilmezken, 19 kişilik Danışma Kurulu’nda sadece 2 kadın akademisyen yer alabildi. Kongrenin 91 kişilik Bilim Kurulu’nda ise sadece 15 kadın akademisyene yer verildi.

"MEB’ten ‘ahlak’ kongresi: Kadına yer yok, katılımcılar Saray çevresinden" haberi, 15 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan MEB’ten ‘ahlak’ kongresi: Kadına yer yok, katılımcılar Saray çevresinden haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. MEB’ten ‘ahlak’ kongresi: Kadına yer yok, katılımcılar Saray çevresinden 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:56 Kurtuluş Mahallesi'nde Köpek Saldırısı: Komşuların Yardımıyla Kurtarıldı
  2. 18:52 65 yıllık dev Türk giyim devi iflasın eşiğinde
  3. 18:51 Sağlıklı Kilo Verme Yöntemleri ve Doğal Kürler: Yaz İçin Hazırlık Başladı!
  4. 18:47 Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı
  5. 18:47 Yıldızların Yol Gösterdiği Gün: Günlük Burç Öngörüleri
  6. 18:46 İsrail ordusu: "Böyle bir saldırıya yanıt vermemek mümkün değil"
  7. 18:41 Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı’na yeniden aday oldu
  8. 18:37 Manchester City-Real Madrid maçı ne zaman?
  9. 18:35 Savunma Devleri Su Altı Savaşında Yarışıyor: Manta Ray ve Türk Savunma Projeleri
  10. 18:29 İtalya'da ilginç uygulama! Cep telefonunu bırakana bir şişe şarap ücretsiz
  11. 18:28 Gülben Ergen: Sağlıklı Cilt İçin Lavanta Suyu Önemli!
  12. 18:24 İsviçre'nin Beypazarı Maden Suyu Yasağı: Doğurganlık İddiasıyla Gerginlik
  13. 18:22 İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye karşı "İran'a yaptırım" çağrısı geldi
  14. 18:19 AB'nin Kızıldeniz misyonu akıllarda soru bıraktı: İran saldırısından etkilendi mi?
  15. 18:19 Türk Yetkililer ABD'ye Yola Çıkıyor: Ekonomik Güven ve Yatırım Fırsatları Masada
  16. 18:16 Aç Karnına Ceviz Tüketmenin Sağlığa Faydaları
  17. 18:11 Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Lokanta ve Kafelerde KDV düzenlemesi
  18. 18:06 Savaşın etkisiyle altın fiyatları uçtu, kuyumcular ve Darphane taleplere zor yetişiyor!
  19. 18:01 ABD basını uyarıda bulundu: "İsrail her an saldırabilir"
  20. 17:55 Son dakika haberi! CHP'den 4 ismin milletvekilliği düşürülmüş bulundu
Haberleri