Meclis’te ‘İliç’ gerginliği çıktı

Meclis’te ‘İliç’ gerginliği çıktı

Meclis’te ‘İliç’ gerginliği çıktı TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Erzincan İliç'te meydana gelen trajediye dikkat çekti. AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta'nın, İliç ile ilgili eleştirilere "kendisine tuzak kurulduğunu" iddia etmesiyle iktidar adına bir tartışma başladı.

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Erzincan İliç'te meydana gelen trajediye dikkat çekti. AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta'nın, İliç ile ilgili eleştirilere "kendisine tuzak kurulduğunu" iddia etmesiyle iktidar adına bir tartışma başladı.

İliç’de meydana gelen kaza ile ilgili 9 işçi toprak altındayken "Bu yasayı görüşmeyelim" dediklerini ifade eden CHP’li Başarır, "Üzülerek söylüyorum, geçen haftadan bugüne kadar işçilerimize ulaşmadık. Ulaşıp ulaşamayacağımız belli değil. Şimdi ne Bakanlıktan ne iktidardan ne şirketten ne Valilikten hiçbir tatmin edici açıklama yok. Dünyanın neresinde bu rezalet yaşanırsa yaşansın, iktidar, Bakan çıkar hesap verir" dedi.

‘BUNUN MİMARI İSTANBUL’A ADAY’

Başarır, şu sözleri söyledi:

"Ben buradan AKP sıralarına sormak isterim: Kanada’ya gidelim, bir karış toprağı kirletelim, bir ağacın yarım metre dalını keselim; hemen gelir o insanlar, gerekli cezayı keser ve ‘Bunu yapamazsın’ der. Ama bu ülkenin şirketi geliyor, benim topraklarımda, İliç’te ÇED raporlarına gerek görülmeksizin siyanürle, bir sürü kimyasal atıkla hukuksuz olarak maden arıyor. Neden? Şimdi, burada elde edeceği kazanç 2043 yılına kadar 7 milyar 154 milyon dolar. Peki, ne kadar ödeyecek? Masraflar çıktıktan sonra kalan para 3 milyar 464 milyon; net kârı, Türkiye Cumhuriyeti’ne 353 milyon dolar ödenecek. Yani Kanadalıları zenginleştirmek için neyin karşılığında bu tavize, bu cinayete AKP iktidarı izin verdi? Ben sormak isterim. Bu şirket, her şirket gibi yüzde 25 vergi ödeyecekken yüzde 6,38 vergi ödeyecek. Vergi ödemeyeceksin, vergi borcun silinecek; bu kârın yüzde 90’ını alıp Kanada’ya götüreceksin, benim işçilerim orada, şu anda toprak altında kalacak ve bunun hesabını verecek bir iktidar yok. Burada eminim kapalı kapılar arkasında birçok kişi cebini doldurmuştur, bu tavizleri vermiştir, Kanadalı cebini doldurmuştur, Kanada’ya para gitmiştir fakat şu anda 20 bin lira maaş için, çocuklarını doyurmak zorunda kalan dokuz vatan evladı toprağın altında ve bunun mimarı da İstanbul’a aday; olmaz dostlar."

AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, iktidar adına İliç ile ilgili yapılan eleştirilere cevap verdi. Usta'nın "kendisine tezgah kurulduğunu" ifade etmesi, tartışmalara neden oldu.

‘UTANMASANIZ ‘İLİÇ’TEKİ MADEN FACİASINI MUHALEFET YAPTI’ DİYECEKSİNİZ’

AKP’li Şahin’e tepki gösteren CHP’li Başarır, şu sözleri söyledi:

"İliç’te 10 senedir insanlar, milletvekilleri, çevreciler ‘Bir dakika, yapmayın’ diye sizi uyarmış, araştırma önergeleri verilmiş, milletvekilleri gitmiş, çevreciler gitmiş, giden çevreciler gözaltına alınmış. Orada 9 insanımız toprağın altında, savcı soruşturma açmış; ya bir de açmasaydı! Bu bir savunma mı, bu bir izah mı? Sonra ‘Bana tezgah kurdu’ diyorsunuz. Vallahi bakın, tezgah nedir biliyor musunuz? Kanadalı bir şirketle Çalık grubuna bu toprakları verip, tonlarca altını çıkarttırıp paranın yüzde 90’ını Kanadalılara peşkeş çektirmektir. Tezgah nedir biliyor musunuz? Tezgah, bu şirketin bu kadar ihaneti bu topraklara yapmasına rağmen 210 milyon lira vergi borcunu silmektir. Tezgah nedir biliyor musunuz? ‘Şirket hakkında soruşturma açıldı’ deyip Murat Kurum’u İstanbul’un sokaklarında elini kolunu sallayarak dolaştırmaktır. Tezgah nedir biliyor musunuz? Bu ülkenin doğasını, çevresini, işçisini katletmektir, katletmek. Tezgah kuruyormuşum! Ne tezgahı kuruyorum? Utanmasanız ‘İliç’teki maden faciasını muhalefet yaptı’ diyeceksiniz. Ya, bir parça özür dilemenizi, bir parça yüzünüzün kızarmasını muhalefet olarak, halk olarak istiyoruz."

"Meclis’te ‘İliç’ gerginliği çıktı" haberi, 20 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 20 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Meclis’te ‘İliç’ gerginliği çıktı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Meclis’te ‘İliç’ gerginliği çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:14 Özel’den Dervişoğlu’na tebrik: "Kendisine hayırlı olsun diyoruz"
  2. 22:47 Türk sporunda dönüm noktası: Milli eskrimci Enver Yıldırım, Paris 2024'te Türkiye'yi temsil edecek
  3. 22:36 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan'a gidecek
  4. 22:11 Meral Akşener: "Sayın Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik ediyor, başarılar diliyorum"
  5. 22:07 Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'nu tebrik etti
  6. 22:01 Fenerbahçe, derbi galibiyetini taraftarıyla kutladı
  7. 21:58 Serdar Topraktepe: "Hakem takdir haklarını Fenerbahçe'den yana kullandı"
  8. 21:54 Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu oldu!
  9. 21:28 İbrahim Efe'nin düşüşü olay olmuştu: İstifa etti!
  10. 21:23 Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti’nin genel başkanı seçildi
  11. 20:07 Ferrari'nin son modeli, F167, birkaç gün içinde yollara çıkacak!
  12. 20:00 İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 120 milyon avro finansal destek sağlayacak
  13. 19:53 Ünlü ekonomist, gram altın için '3333' uyarısında bulundu!
  14. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  15. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  16. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  17. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  18. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  19. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  20. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
Gündem Haberleri