Mehmet Cengiz'in otel projesi genişletiliyor

Mehmet Cengiz'in otel projesi genişletiliyor

Mehmet Cengiz'in otel projesi genişletiliyor Cengiz İnşaat'ın sahibi Mehmet Cengiz, Cennet Koyu’nda başlattığı otel projesini genişletme kararı aldı. Bakanlık onay verirse, otel projesi arkeolojik ve doğal sit alanında yükselecek. Daha önce verilen ÇED iznine karşı açılan dava ise hâlâ sürüyor.

Muğla’nın Bodrum ilçesinin en değerli arazisi olarak nitelendirilen Cennet Koyu’ndaki 700 dönümlük kamu arazisi, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararıyla 2010 senesinde özelleştirme kapsam ve programına alındı. 2 milyar 100 milyon TL tutarındaki kamu arazisini Mehmet Cengiz ile Fettah Tamince’nin “Bodrumbir” adlı şirketi, Ziraat Bankası’ndan 277 milyon TL "kredi" çekerek aldı.

Danıştay ihaleyi iptal etti, cumhurbaşkanlığı "taşınmazlar geri alınmamalı" dedi

BirGün gazetesinin haberine göre; ihaleye karşı dava açıldı. Açılan dava sonucu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, ihaleyi iptal etti. Ancak Cumhurbaşkanlığı ihaleye ilişkin bir karara imza atarak taşınmazların geri alınmamasına ilişkin karar verdi.

Bu kez Cumhurbaşkanlığı’na karşı Danıştay’a açılan davada, Cumhurbaşkanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ‘davalı’, “Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş” ise müdahil oldu. Danıştay bu kez de Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesini durdurdu. Böylece ihalenin reddine ikinci kez karar çıktı.

Cengiz, Tamince'nin de paylarını aldı

Ziraat Bankası kredisiyle araziyi devralan Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş.’nin o tarihte Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Başkanvekili ise Fettah Tamince idi. Haziran 2021'de Tamince, paylarını devredip şirketten gitti. Cengiz ise Eylül 2021'de şirketi Cengiz İnşaat ile birleştirerek kapanışını gerçekleştirdi.

Cengiz, planlarda orman olarak görünen 2 ve 3. derece doğal ve 1. derece arkeolojik sit alanına otel yapmak için harekete geçti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgenin tüm koruyucu kararlarına rağmen projeye ilişkin çevresel etki değerlendirme (ÇED) kararları verildi.

Bölge halkı kararı yargıya taşıdı. Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde ÇED gerekli değildir kararına karşı açılan dava hâlâ sürüyor. Cengiz, dava sürerken ikinci bir ÇED süreci için başvuru yaptı.

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Erdoğan, "Bilirkişilere inceleme sırasında projeyi büyüteceklerini söylemiştik. Dediklerimiz çıkıyor. Orada çok büyük ve yoğun bir inşaata girişecekler. ÇED sürecinden muaf tutulmak için oda sayısını küçük gösterdiler. Her oda ortalama 1500 metre kare" dedi.

Ziraat Bankası'ndan kredi nasıl alındı?

Mehmet Cengiz ve Fettah Tamince’nin aldığı usulsüz kredi sıkça gündemde yer aldı. Özelleştirme bedelini Ziraat Bankası’ndan kredi çekilerek ödendi. Bankalar, yasa gereği satış işlemi ile ipotek işlemini tapuda eşzamanlı olarak yerine getirip, satış parasını tapuda imzalar atıldıktan sonra satıcının hesabına geçiriyor.

Ancak burada böyle olmadı. Ziraat Bankası’ndan alınan krediyle ihale bedeli olan 277 milyon TL, 26 Haziran 2013’te Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ödendi. 5 Temmuz 2013’te tapu Cengiz ve Tamince’nin üzerine geçirildi. Para ödendikten 13 gün sonra da Ziraat Bankası, taşınmaz tapu kaydı üzerine 180 milyon dolarlık ipotek tesis etti.

Yapılan hukuksuzlukla ilgili olarak başta dönemin Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın olmak üzere ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmuş ama takipsizlik kararı verilmişti.

Süreç nasıl işledi?

Cennet Koyu’ndaki 700 dönümlük arazi, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 1 Haziran 2010 tarihindeki kararıyla özelleştirme kapsam ve programına alındı.

2 milyar 100 milyon TL tutarındaki kamu arazisinin ihalesi 12 Temmuz 2012 tarihinde yapıldı. İhaleyi Mehmet Cengiz ile Fettah Tamince’nin “Bodrumbir” adlı şirketi Ziraat Bankası’ndan 277 milyon TL ‘usulsüz’ kredi çekerek aldı.

Açılan dava sonucunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ihaleyi iptal etti.

Cumhurbaşkanlığı 2016 tarihinde ihalenin iptal kararına ilişkin bir işlem yapılmamasını karar verdi.

Bu kez Danıştay’a Cumhurbaşkanlığı kararına ilişkin dava açıldı. Danıştay 13. Dairesi, Cumhurbaşkanlığı’nın kararına ilişkin yürütmeyi durdurdu. Ancak tüm kararlara rağmen taşınmazlar hazineye iade edilmedi.

Cennet Koyu’nda Cengiz, otel inşaatı yapmak için harekete geçti. Geçen yıl ÇED gerekli değildir kararı verildi.

Karara ilişkin açılan dava sürerken Cengiz bu kez kapasite artırımı için başvuru yaptı.

"Mehmet Cengiz'in otel projesi genişletiliyor" haberi, 20 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 20 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Mehmet Cengiz'in otel projesi genişletiliyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mehmet Cengiz'in otel projesi genişletiliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 14:04 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Kamuda tasarruf dönemi başlıyor
  2. 14:04 Tarım Kredi Holding'de yağ skandalı: 2500 ton ham yağ kayıp!
  3. 14:01 İYİ Parti'de yeni lider arayışı başladı: Dört adayın yarışacağı salona seyirci alınmayacak
  4. 14:00 31 Mart gecesi seçimi kaybettiğini anlayan başkan gece yarısı belediyeyi batırdı iddiası
  5. 13:51 Şimşek'ten 'KDV' açıklaması geldi: Doğru belgelendirme için yapıldı
  6. 13:48 Akşener İYİ Parti'ye veda etti: Başarısızlığı ben aldım başarıyı siz yakalayacaksınız
  7. 13:44 Eski arabanızı elektrikliye dönüştürün! Türk firmadan devrim yaratan icat
  8. 13:38 Afrika Bitti Suriye Başladı: Pazartesi Gününe Dikkat! Alerjisi Olanlar Evden Çıkmasın
  9. 13:37 Altın Fiyatlarında Son Dakika Gelişmesi! Gram Altın 3.500 TL'yi Aşıyor mu?
  10. 13:36 Asgari Ücrete Zam Sürprizi! Işıkhan'dan Son Dakika Açıklama Geldi
  11. 13:36 İYİ Parti'nin Yeni Lider Adayı: Müsavat Dervişoğlu'nun Yaşamı ve Siyasi Deneyimi
  12. 13:35 Mercedes'ten devrim yenilik: Efsane G Serisi artık tamamen elektrikli
  13. 13:29 Ekonomik krize inat Tesla'dan dev indirim!
  14. 13:24 Boeing, uçan araba üretme kararı aldı! 2030 yılına kadar göklerde olacak
  15. 13:22 Sürücüler dikkat: Sıcak havalarda sakın böyle yola çıkmayın!
  16. 13:12 Sadece 628 bin liraya Volkswagen Polo almak ister misiniz? Hem de sıfır
  17. 13:10 TOOG'un rakibi iflas bayrağını çekiyor! Satış için dört markayla görüşmeler başladı
  18. 13:07 Türkiye uyarısı: 2024 ılımlı zayıflama yılı olacak
  19. 13:04 Borsa İstanbul'da tarihi zirve yaşandı
  20. 13:02 Dev Otomobil Devi İflasın Eşiğinde! 4 Markayla Satış Görüşmeleri Başladı! Borsa Alarmda!
Türkiye Haberleri