Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı: ALTINA OLAN TALEP DÜŞECEK
Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı: ALTINA... Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katılmış olduğu canlı yayında ekonomide atılacak adımlara ilişkin açıklamalarda bulunmuş oldu.
Bakan Şimşek, emeklilere yapılacak 5 bin TL'lik ödemeyi açıklarken, bunun tek seferlik bir ödeme olduğunu belirtti. Ayrıca yıl sonunda yapılacak zam mevzusunda sinyaller verdi ve enflasyonun düşüşüne işaret etti. Şimşek, para politikasındaki tedbirlerin etkilerinin gecikmeli olarak görüleceğini vurgularken, Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışların başladığını ve altın piyasasıyla ilgili de konuştu.
"TÜRKİYE'YE İLGİ ÇOK YOĞUNDU"
Bakan Şimşek, Türkiye'ye büyük bir ilgi olduğunu belirterek, 3 gün süresince kesintisiz toplantılar gerçekleştirdiklerini ve yatırım fonları, yatırım bankaları ve altyapı fonları ile görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Şimşek, ilginin yoğun olduğunu vurgulayarak, 85'ten fazla kurum temsilcisini ağırladıklarını ve 100'den fazla yatırımcıyla yoğun temaslar kurduklarını ifade etti.
“TÜRKİYE’YE KARŞI ALGIDA DA CİDDİ BİR İYİLEŞME VAR”
Bakan Şimşek, Türkiye'nin kişibaşı milli geliri 10 bin doların üzerinde olan yedi ülkeden biri olduğunu vurgulayarak, “Büyük bir piyasa ve ilgi ciddi anlamda büyük. Türkiye'ye karşı algıda da ciddi bir iyileşme var. Bizim programımızın ana hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme. Buna ulaşırken düşük tek haneli enflasyon ve bunu destekleyecek maliye politikası oluşturacağız. Bütüncül bir yaklaşım var.” dedi.
ENFLASYONDA HANGİ ADIMLAR ATILACAK?
Şimşek, "Programı uygulama açısından şu ana kadar erken aşamasındayız. Önümüzdeki dönemde fon akışının yoğunlaşmasını bekliyoruz Maliye ve para politikasında çok kuvvetli adımlar attık. Enflasyonu çıpalayacak eşiklere doğru geliyoruz. Bundan dolayı sonrasına bakmamız gerekiyor. " diye yanıtladı.
“ÜÇ AY ÇOK KONUŞMADAN UYGULAMA YAPTIK”
Şimşek, ilk üç ay boyunca uygulama odaklı çalıştıklarını belirtti ve para politikasında enflasyonla mücadele için çeşitli önlemler aldıklarını ifade etti. Bu kapsamda parasal ve miktarsal sıkılaşma önlemlerine başvurduklarını ve seçici kredi sıkılaşması uyguladıklarını açıkladı. Bu önlemleri desteklemek amacıyla gelir politikalarını geliştirdiklerini ve önden yüklemeli tedbirler aldıklarını söyledi. Ayrıca, bütçe açığını azaltmak için adımlar attıklarını da vurguladı.
"RÜZGAR KARŞI TARAFIMIZDAN ESİYOR"
Şimşek, “Rüzgar arkamızda değil ve karşı tarafımızdan esiyor. Avrupa bölgesinde büyüme yüzde 1'in altında. Dış talep ciddi anlamda zayıf. Küresel talepler de sıkışık. Bu ciddi bir sıkılaşmayı öngörüyor. Dünya piyasalarında faizler yüksek ve yüksek kalacak. Doların güçlenmesi bizim aleyhimize. Euro karşılığı ürün satıyoruz ama hammaddeyi dolarla alıyoruz.” dedi.
ENFLASYON NE ZAMAN DÜŞECEK?
Bakan Şimşek "Enflasyon ne zaman düşecek?" sorusuna "Eğer iyi bir hikayeniz varsa o zaman ilgi oluyor. Biz bu programın erken aşaması hatta geçiş dönemindeyiz. Biz hep şeffaf olduk. Dezenflasyon programa güçlü bir geçiş için bir süre öngörüyoruz. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında etkilerini göreceğiz. Bugün aldığımız tedbirler aylar sonra kendisini gösterecek. " diye yanıt verdi.
"REFORM SÜRECİ ZAMAN ALACAK"
Maliye politikasındaki adımlar daha hızlı sonuç verebilir, ancak reform süreci zaman alacaktır. Programımız şu an başlamış durumda ve etkileri zamanla hissedilecektir. Yıllık bazda enflasyon düşüşünü önümüzdeki yılın ikinci yarısında bekliyoruz, ancak aylık bazda enflasyon kaybının başlaması da söz konusu olacak.
İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI
Bölgedeki bu çatışmanın geçici ve sınırlı olmasını temenni ediyoruz. Küresel ekonomide büyüme en fazla yüzde 3 olarak görülüyor. Bununla uyumlu enerji fiyatları bugünün fiyatları değil. Bu belirsizlik ve çatışmaların geçici olumsuz etkileri olabilir. Ama esas belirleyici olan şey taleptir. Petrol şoku öngörmüyorum. Kalıcı etkisi sınırlı olur. Bu da bir belirsizlik ve olumsuzluk. Biz o nedenle ekonomimizin temelini sağlamlaştırmaya çalışıyoruz. Dış şoklara karşı güçlenmeye çalışıyoruz.
KKM'DEN ÇIKIŞLAR BAŞLADI
Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışlar başladı. Rezerv birikimi çok büyük hızla devam ediyor. Bu piyasa koşulları el verdiği ölçüde devam edecek. Cari açık daralacak. Büyümede yeniden dengelenme sürecindeyiz. Büyüme şu an ciddi anlamda iç talep kaynaklı bunu dengelemeye çalışıyoruz.
İHRACAT EN BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ
İhracat bizim en büyük önceliğimiz. İhracat kredilerini arttırmaya devam edeceğiz. En büyük öncelik yatırım ve ihracat. Bütün kaynaklarımızı ihracat için seferber edeceğiz. Bunu önceliklendireceğiz.
ALTINA OLAN TALEP DÜŞECEK
Para politikasındaki rasyonelleşmeyle birlikte altına olan talebin düşeceğini öngörüyoruz. Burada yapacağımız en ufak bir normalleşme cari açığı milli gelire göre en azından yüzde 1 oranla azaltacak.
PETROL VE DOĞAL GAZIMIZ DEVREYE GİRECEK
Gabar'daki petrol devreye girmeye başladı. 2025'in sonunda günlük 100 bin varile varacak. Sakarya sahasında doğal gaz üretimi başladı. 2028'de 15 milyar metreküpe ulaşacak. Bu tüketimimizin yüzde 25. Önümüzdeki yıllarda bu alanlarda dışa bağımlılığımız azalacak.
Cari açığın azalmasıyla rezerv birikiminin artacağını düşünüyoruz. Petrol ve doğal gaz üretimi cari açığı en az yüzde bir aşağıya çekecek.
"SİYASİ BELİRSİZLİK KALMADI"
Bugün açıklanan enflasyon geçtiğimiz ayların enflasyonu. Reel faiz patikasına girmiş durumdayız. Liranın değer kaybı için ileride sebep kalmayacak. Bünyeyi güçlendiriyoruz, rezerv birikimi olacak. Dış kaynak konusunda önemli adımlar attık. Maliye politikasında disiplini sağlıyoruz. Bu konuda kararlıyız. Yapısal reformlarla da yeni adımlar atacağız. Siyasi belirsizlik kalmadı. Yerel seçimler belediyelerle ilgili o yüzden siyasi bir belirsizlik yok. Önümüzde 4.5 yıllık bir süre var. Program bir bütünlük içinde devam edecek. Hedeflerimiz var bunları tartışabiliriz.
Merkez Bankası'ndaki arkadaşların birikimi çok iyi ve hepsi saygınlar. Biz kendilerini yüzde yüz güveniyoruz. Yıl sonu için yüzde 65 geçerli. Sonuçta bu tahminleri Merkez Bankası yapıyor.
"MERKEZ BANKASI EKİBİNE GÜVENİM TAM"
Merkez Bankası'nda ekip çok güçlü, arkadaşlarımıza güvenim tam, o konuda tereddüdüm yok. İlk enflasyon raporu yayımlanırken petrol fiyatlarına ilişkin öngörü vardı. O an için seviye vardı. O günden itibaren Suudi Arabistan ve diğer bazı ülkelerin arz kısıntısına gitmesiyle birlikte petrol 90 doların üzerine çıktı. Tabi ki bu etkiliyor. Biz Temmuz ayında programın geçiş dönemine hazırlık anlamında kuru serbest bıraktık, bütçeyi düzeltmek için tedbir aldık, verilen sözlerimiz vardı, ücret artışları için. Modeller tekli şokları daha rahat görebiliyor. KDV artışı modellenebiliyor. Çoklu şoklar modelde rahat yakalanamayabiliyor. Temmuz-Ağustos-Eylül sürecini böyle görmekte fayda var.
"ENFLASYONDA HAZİRAN'DAN İTİBAREN DÜŞÜŞ GÖRÜLECEK"
Aylık bazda enflasyonda düşüş önümüzdeki birkaç ay içinde başlayacak. Bizim öngörümüz yıllık bazda kalıcı yüksek dozda dezenflasyon Haziran'dan itibaren başlayacak. Para politikasında bugün aldığımız tedbirlerin etkileri gecikmeli olarak yansıyacak. Enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek için hükümet ve Cumhurbaşkanımız kararlı. Geçmişte hükümetlerimiz enflasyonu tek haneye düşürdü ve uzun süre orada tuttu, ülkemizin kalkınmasına ivme kazandırdı, önümüzdeki dönemde aynı kararlılığı göstereceğiz, sadece sonuçları göstermemiz biraz zaman alacak.
"EMEKLİLERİ ÖNCELİKLENDİRECEĞİZ"
Dün bütçe imkanlarını sonuna kadar zorladık. Tek seferlik bir ödeme kararlaştırdık. Emeklilerimiz için tüm çalışanlar için sözümüz var; hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmeyecekler. Onun ötesinde refahtan pay alınması şartlarımızı giderek zorladık. En düşük emekli maaşı Aralık 2022'de 3500 liraydı, bugün 7500 lira. Enflasyon yüzde 65 bile olsa enflasyonun iki katı oransal artıştan söz ediyoruz. Aynı konuda memurlar için en düşük memur maaşı bu sene yine manşet enflasyonun en az iki katı arttı. Reel olarak büyümesi bu sene toplumun tüm kesimlerine reel olarak çok büyük artışlar verdik. Emeklilerimizi önceliklendireceğiz. Enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye indireceksek, gelirler politikasının o hedeflere uyumlu olması lazım. Emekli maaşları rutin yıl başında adım atılacak.
YURT DIŞI KAYNAKLAR
BAE ile 50,7 milyar liralık çerçeve program açıklandı. Ülkemizin önceliklerini o programa aktardık. 27 milyar doları yenilenebilir enerjiye gidecek. Bu Türkiye'de yeşil dönüşüm için, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için en önemli hedefimiz. Yakında AB karbon belgesini uygulamaya koyabilir, buna hazırlıklı olmamız lazım. Abu Dabi, Doha ve Riyad'ı ziyaret etmeyi planlıyorum. Fransa'da Fransız yatırımcılarıyla bir zirveye de gideceğim.
"Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı: ALTINA OLAN TALEP DÜŞECEK" haberi, 10 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 10 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı: ALTINA OLAN TALEP DÜŞECEK haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mehmet Şimşek canlı yayında açıkladı: ALTINA OLAN TALEP DÜŞECEK 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 06 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.