Mehmet Şimşek: "Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor"

Mehmet Şimşek:

Mehmet Şimşek: "Enflasyon, uyguladığımız pro... Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun 2026 sonunda tek hanelere düşmesini beklediklerini ifade ederek, "Uyguladığımız program, enflasyonda düşüş sağlıyor ve 2026 sonunda tek haneli seviyelere ulaşmayı öngörüyoruz." dedi.

Brookings Enstitüsü’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun baz etkisinin ötesinde gerileyeceğini belirterek, para politikasının etkilerinin artık hissedilmeye başladığını ve firmaların fiyatlamalarındaki iyileşmenin dezenflasyon sürecini hızlandıracağını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin sürdürülebilir bir büyüme için fiyat istikrarının önemini vurgulayarak, "Büyüme ve enflasyon arasında bir çelişki yok," dedi.

Cari açıktaki daralmaya da değinen Şimşek, enerji üretimindeki artışlar ve aktif sanayi politikalarıyla bu iyileşmenin kalıcı olacağını, bunun rezerv birikimi ve dış borcun milli gelir oranını düşürmede katkı sağlayacağını aktardı. Kur korumalı mevduat hesaplarında da Ağustos 2023’ten bu yana 100 milyar doların üzerinde bir azalma olduğunu belirtti.

Türkiye'nin yatırım potansiyelini anlatırken ülkenin 90 milyona yaklaşan nüfusu ve kişi başı geliri ile büyük bir ekonomi olduğunu vurgulayan Şimşek, kalifiye iş gücünün her yıl üniversite ve meslek okullarından mezun olduğunu, ülkenin güçlü bir üretim kültürüne sahip olduğunu söyledi. Katma değerli ürünler üretebilmek için yapısal reformların hızlandırılacağını belirtti.

TUSAŞ’a yönelik terör saldırısına ilişkin olarak, bu olayın Devlet Bahçeli’nin açıklamalarından hemen sonra gerçekleşmesinin tesadüf olmadığını ve bazı çevrelerin barış istemediğini dile getirdi.

BRICS ile ilgili bir soruya yanıt olarak, BRICS’in mevcut yapısıyla bir diyalog platformu olduğunu ve AB gibi daha yapısal bir organizasyon olmadığını ifade eden Şimşek, Türkiye’nin AB’ye katılımının iki taraf için de kazanç sağlayacağını ancak Avrupa’daki siyasi çevrelerin bu perspektife sahip olmadığını belirtti.

ABD’nin uygulamayı planladığı tarifelere dair soruya yanıtında, daha büyük bütçe açığının ABD için uzun vadede daha yüksek faiz oranları ve güçlü dolar anlamına geleceğini, bu durumun Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalar için olumsuz etkiler yaratabileceğini dile getirdi. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin ise ticaret hacmini iki katına çıkarabileceğini ancak siyasi engellerin bu süreci zorlaştırdığını ifade etti.

"Mehmet Şimşek: "Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor"" haberi, 26 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 26 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Mehmet Şimşek: "Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mehmet Şimşek: "Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 26 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 Kovandaki bala uzanan 2 yavru ayı arasındaki 3 farkı yalnızca IQ'su yüksek olanlar buluyor!
  2. 01:35 Mehmet Şimşek: "Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor"
  3. 01:35 Mehmet Şimşek Tusaş saldırısını yorumladı: "PKK'nın bir terör örgütü olduğunu gösteriyor"
  4. 01:05 Kadınların favorisiydi: Ünlü tencere firması iflasın eşiğinde!
  5. 01:05 Hava taksi üreticisi şirket iflas bayrağını çekti!
  6. 00:50 AKP Genel Başkan Yardımcısı'ndan TUSAŞ Saldırısına Korkunç Yorum: Hayat Devam Ediyor, Ne Yapalım?
  7. 00:34 Türkiye Kozmetik Pazarı İtalyanların İlgi Odağı!
  8. 00:29 Ancelotti, Real Madrid'in Barcelona maçı kadrosunu duyurdu: Arda Güler de listede!
  9. 00:29 İstanbul'da İstismar Skandalı! 17 Yaşındaki Kızın Babasından Baltalı İntikam!
  10. 00:19 Gümüşhane'de Şok Olay: İntihar Edeceğini Söyleyen Genç, Haberlerde Kendini Görünce Eve Döndü!
  11. 00:18 FETÖ liderinin cenazesinde yüzlerini gizleyen örgüt üyeleri kimler? Kimlikleri ortaya çıktı!
  12. 00:10 Dededen Kalan Mirası Bulmanın Yolu: Bilinmeyen Miras Sorgulama!
  13. 00:06 Suudi Arabistan'ın devasa inşaatı: Mukaab!
  14. 00:04 İsrail'in Misillemesine Hazırlık mı? ABD F-16'ları Almanya'dan Yola Çıktı!
  15. 00:04 Ünlü Çikolata Markası Üçüncü Kez İflas Başvurusu Yaptı!
  16. 00:00 Hava Taksi Üreticisi Lilium İflas Etti: 1.100 Kişi İşsiz Kalacak!
  17. 00:00 Türkiye'nin Tanınmış Tencere Üreticisi İflas Etti! Ev Hanımlarının Gözdesiydi!
  18. 23:49 2 Ekim Uyarısı Neden Yanlış Değerlendirildi? Tusaş Saldırısı Çarpıcı Detaylarla Ortaya Çıktı!
  19. 23:47 Kandilli'den Deprem Uyarısı: Sakarya Sallandı!
  20. 23:47 Milli Savunma Bakanlığı Açıkladı: 1 Askerimiz Şehit Düştü
Ekonomi Haberleri