Melih Gökçek'e bir kötü haber de Bülent Arınç’tan... Davayı kaybetti

Melih Gökçek'e bir kötü haber de Bülent Arınç’tan... Davayı kaybetti

Melih Gökçek'e bir kötü haber de Bülent Arın... Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) müfettişleri, 2005 yılında özelleştirilen Belbeton A.Ş.’ye özelleştirmeden hemen önce milyonlarca liralık yatırım

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) müfettişleri, 2005 yılında özelleştirilen Belbeton A.Ş.’ye özelleştirmeden hemen önce milyonlarca liralık yatırım yapıldığını tespit etti. Özelleştirme protokolüne göre, belediyeye verilmesi gereken karın da Meclis Kararları alınarak şirketin sermayesine eklendiği belirlendi.

ABB iştiraki Belbeton A.Ş.’nin özelleştirme bedelini tespit eden şirketin, belediye ile ilişkisi olduğu ve özelleştirme bedelini kasıtlı olarak düşük gösterdiği ortaya çıktı. Şirket, değerinin çok altında özelleştirildi.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberinde yer verdiği müfettişlerin teftiş raporunda, 2012’de özelleştirilen Belbeton’un değerini tespit eden Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık A.Ş.’nin, belediye ve bağlı şirketlerle iş ilişkisi içinde olduğu için satış bedelini kasıtlı olarak düşük göstermiş olabileceği kaydedildi. Raporda, satışı yapan Belediye Encümeni ile dönemin Belediye Başkanı melih Gökçek'in ciddi bir kamu zararına neden oldukları belirtildi.

Belbeton AŞ’nin özelleştirilmesi, 2005’te Belediye Meclisi tarafından kararlaştırıldı. Şirket, 2012’de 12 milyon 500 bin dolara özelleştirildi. Şirketin değer tespitini ABB, EGO ve ASKİ’nin ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin ortak olduğu diğer şirketlerle iş ilişkisinde olduğu öğrenilen, ‘Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık A.Ş.’ firması belirledi.

KASITLI OLARAK DÜŞÜK GÖSTERİLDİ

Seçimlerden sonra tüm işlemleri denetlemeye başlayan müfettişlerin teftiş raporunda, özelleştirme bedelinin kasıtlı olarak düşük gösterildiği ifade edilerek, dönemin Belediye Encümeni ve Belediye Başkanı Gökçek'in eksik ya da hileli işlemlerle ciddi bir kamu zararına neden oldukları belirtildi.

Yetkililerce yapılan incelemede şirkete, özelleştirmeden hemen önce belediye tarafından sadece 2007 ve 2008 yıllarında toplam 11 milyon TL'lik yatırım yapıldığı açığa çıktı. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi ile Belbeton arasında 1994’te imzalanan protokole göre, şirketin yılsonu kârının yüzde 50’sini belediyeye ödemesi gerektiği halde, 2009 yılında karının yarısı olan yaklaşık 5 milyon TL’lik tutar değerindeki hissesinin Meclis kararı alınarak şirketin öz sermayesine ilave edilmesine karar verildiği de belirlendi.

Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık AŞ’nin değerlendirme raporunda, Belbeton AŞ’nin 2011-2015 yılları arasında yaklaşık 145 milyon TL satış yapacağı öngörülmesine rağmen, Büyükşehir Belediyesi tarafından aynı yıllar arasında şirkete söz konusu satış tutarının 10 katından fazla olan yaklaşık 1,5 milyar TL tutarında ihale verildiği ortaya çıktı. Bu yolla Belbeton'u alan şirketin özelleştirme bedelini belediye kaynakları ile finanse ettiği değerlendirmesi yapıldı.

ZARARIN GÖKÇEK'TEN TAZMİNİ

Büyükşehir Belediyesi, dönemin Belediye Başkanı Melih Gökçek ve bürokratları hakkında, “Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu ve diğer kanun hükümleri çerçevesinde zararın re’sen tahsil edilmesi” için suç duyusunda bulundu. Değerlemeyi yapan Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık A.Ş. hakkında da gerçeklere aykırı değerleme raporu hazırladığı gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunuldu. Zararın Gökçek’in yanı sıra encümen üyesi ve Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık AŞ’den tazmini için Hukuk Müşavirliği'nin girişimlere başlayacağı belirtildi.

"Melih Gökçek'e bir kötü haber de Bülent Arınç’tan... Davayı kaybetti" haberi, 20 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Melih Gökçek'e bir kötü haber de Bülent Arınç’tan... Davayı kaybetti haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Melih Gökçek'e bir kötü haber de Bülent Arınç’tan... Davayı kaybetti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:32 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ermenistan'ın İntikamcı Eğilimleri Endişe Verici
  2. 15:29 EURO 2024: Almanya'da Heyecan Dorukta!
  3. 15:25 Tavuk Etinde Fiyat Patlaması: Tedarik Sıkıntısı İstanbul'u Vuruyor
  4. 15:22 Gümrükte Terk Edilen Michael Jordan İmzalı Spor Ayakkabılar İhaleyle Satışa Çıktı
  5. 15:18 Mescid-i Aksa'ya Sabah Baskını: Gerilim Tırmanıyor
  6. 15:14 Sergio Oliveira'nın Galatasaray Macerası: Tartışma ve Beklentilerin Altında Performans
  7. 15:11 Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Nakit Avans ve Kredi Kartı Faizleri Ne Olacak?
  8. 15:10 Japonya'da Dolar Karşısında Yen Değer Kaybı Endişesi: Yetkililerden Uyarı ve Hazırlık Sinyali
  9. 15:07 Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Fahiş Fiyatlarla Mücadelede Kararlılık Artıyor
  10. 15:05 Gönül Dağı Setinde Taciz Skandalı: Mahkeme Kararı Açıklandı!
  11. 15:03 Dondurma Kaşığı İle Çikolatalı Kurabiye Tarifi!
  12. 14:57 Saç Derisi Sorunlarına Doğal Çözümler: Sağlıklı Saçlar İçin Yöntemler!
  13. 14:56 Bu 5 Şehir Tehlikede! Meteoroloji İki Gün Boyunca Uyardı: Tehlikeli Hava Durumu Kapıda!
  14. 14:54 Beyaz Eşya Seçimi Kabusa Dönmesin! Yeni Evlenecekler Dikkatli Olsun!
  15. 14:53 Kayıp Klimt Tablosu: Viyana'da Açık Artırmada 32 Milyon Dolara Satıldı
  16. 14:52 Fenerbahçe, Beşiktaş derbisi için hazırlıklara devam ediyor
  17. 14:49 Ekrem İmamoğlu: "Kanal İstanbul projesi ihanettir"
  18. 14:48 Martı Katliamı: Yalancı Veba Alarmı Şehri Sarsıyor! İnsan Sağlığı Tehlikede!
  19. 14:47 Unlubitlerin Yaydığı Virüs, Batı Afrika'daki Kakao Üretimini Tehdit Ediyor
  20. 14:45 Arizona Mahkemesi, 2020 Seçimine Müdahale Davası: Giuliani ve Meadows Dahil 18 Kişiye Dava Açıldı
Politika Haberleri