Menzil’den sahtekârlık

Menzil’den sahtekârlık

Menzil’den sahtekârlık Menzil Cemaati’nin çiftliğinde iki küçük çocuğun öldüğü ve üzeri kapatılan olaya dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Cemaat, okuma yazma bilmeyen aileyi kandırarak şikâyetçi olmayacaklarına dair belge imzalatmış.

İsmail ARI

Menzil Cemaati’nin Konya’daki çiftliğinde 2 ve 3 yaşındaki iki çocuğun yaşamını yitirdiği ve üzeri kapatılan olaya ilişkin yeni bir skandal açığa çıktı. Menzil Cemaati mensupları, Türkçe okuma yazma bilmeyen ve iki çocuğunu kaybeden acılı aileyi kandırarak belge imzalatmış.

Cemaatin Konya’nın Karatay ilçesindeki “Nazar Çiftliği” adı altında faaliyet yürüttüğü çiftlikte, kaçak olarak çalıştırılan Suriyeli ailenin bir çiftin iki küçük çocuğu traktöre bağlı yem karma makinesine kapıldı. 21 Aralık 2018 tarihinde yaşanan olayda, 2 yaşındaki Selin ve 3 yaşındaki Mehmed isimli kardeşler olay yerinde feci şekilde hayatını kaybetti. O dönem bu olayı haberleştirerek abonelerine servis eden Anadolu Ajansı ile birçok gazete de çiftliğin Menzil Cemaati’ne ait olduğunu gizledi. Cemaat, iki çocuğun öldüğü olayın üzerini kapattı.

Çocukların ölümünün ardından şüpheliler hakkında “Taksirle iki kişinin ölümüne neden olma” suçundan Konya Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı. Olayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, traktör ile yem karma makinasına bağlandığı yerde yaklaşmayı önleyici herhangi bir korumalığın bulunmadığı, çevrede herhangi bir uyarı ikaz levha ve işaretlerinin yer almadığı belirtildi. Yani çiftliği işleten cemaatin önlem almadığı, olayın göz göre göre gerçekleştiği bu raporla ortaya kondu.

‘MAKİNELERİ HOR KULLANDI’

Mahkeme çiftliğin resmi sahibi olan Menzil mensubu Rayhan Tülek ile onun işlerini yürüten Mehmet Değiş ve Semerkand Vakfı’nın Konya Şubesi’nin müdürü de olan Bekir Başpınar’ı toplamda 60 bin 700 TL adli para cezasına çarptırdı. Üç kişiye “Taksirle iki kişinin ölümüne neden olma” suçundan verilen para cezası 20 ila 24 taksitlere bölündü. Ayrıca olayda Rayhan Tülek yüzde 40 oranında asli kusurlu, onun işlerini yürüten Mehmet Değiş ev Bekir Başpınar ise yüzde 20’şer oranında asli kusurlu bulundu. Baba Hasan Ramazan ve anne Döne Abid’in yüzde 10’ar tali kusurlu sayıldı. Mahkemede tanıklık yapan cemaat mensupları, iki çocuğu kaybeden babanın makineleri “hor kullandığını” belirterek “tedbirli kullansaydı bu olay yaşanmazdı” dedi.

Anne ve babaya ise “Çocuklarını kaybetmeleri ve olay sebebiyle derin üzüntü yaşamaları” nedeniyle herhangi bir ceza verilmedi. Çiftliğin resmi sahibi ile sorumlularının toplam yüzde 90 oranında kusurlu bulunduğu feci olayda ailenin şikâyetçi olmadığı da belirtilerek sorumlulara hapis cezası verilmemesi, çiftliğin mühürlenmemesi ise dikkatleri çekti. Mahkeme, “Ailenin şüphelilerden” şikâyetçi olmadığını belirtse bu durumun nedeni ortaya çıktı.

Menzil Cemaati, çocuklarını kaybeden acılı babayı kandırarak imzalattığı “belgeyi” mahkemeye sundu. Belgeye göre, cemaat mensupları tarafından baba Hasan Ramazan ile anne Döne Abid’e, olaydan sadece bir ay sonra, 26 Ocak 2019 tarihinde 20 bin TL para verildi.

Ardından aileye “İki çocuğumuzun ölümü ile sonuçlanan olayla, Hasan Ramazan’ın (baba) çalışmasından kaynaklı her türlü ücret vs. haklarımızın tamamını ve eksiksiz olarak Nazar Çiftliği’nden aldık. Hiç kimseden davacı ve şikâyetçi değiliz” ifadelerinin yer aldığı belge imzalatıldı. Ayrıca belge çiftliğinin resmi sahibi Menzilci Rayhan Tülek ile Cumali İsmail ile Zeki Gürüz isimli iki şahsın “şahit” sıfatı ile imzası da yer aldı.

‘ÜÇ KURUŞ PARADAN KAÇTILAR’

BirGün’ün ulaştığı baba Hasan Ramazan ise Türkçe okuma yazma bilmediğini, belgede ne yazdığını bilmeden imzaladığını belirtti. Ramazan yaşadıklarını şöyle anlattı:

“İki çocuğumu kaybettikten sonra çiftlikte durmak istemedik. Ayrılacağım zaman size harçlık veriyoruz dediler. 20 bin TL verdiler ve bir belge imzalattılar. Türkçe okuma yazmam yok. Belgede ne yazdığını bilmiyordum. Sana verdiğimiz para için imzalatıyoruz dediler. Sonra belgede çocuklarımın ölümü için şikâyetçi olmayacağımın belirttiğini öğrendim. Bana bunu söylememişlerdi. Haberim yoktu. Çocuklarımın yem karma makinesine için onları defalarca uyardım. Çiftlikte hayvanlardan birinin zarar göreceğini düşünerek uyarmıştım, çocuklarımın başına geleceği hiç aklıma gelmezdi. Üç kuruş paradan kaçtılar, önlem almadılar.”

Aile sonuçlanan kamu davasının ardından çiftliğin sorumluları ve resmi sahibi olan Menzil Cemaati mensuplarına tazminat davası açtı. Geçtiğimiz şubat ayında sonuçlanan davada cemaat mensuplarının aileye yaklaşık 700 bin TL maddi tazminat ödemesine karar verildi.

"Menzil’den sahtekârlık" haberi, 21 Haziran 2023 tarihinde yazılmıştır. 21 Haziran 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Menzil’den sahtekârlık haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Menzil’den sahtekârlık 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:25 Hakan Fidan, Riyad'a gidiyor
  2. 14:19 Ali Yerlikaya 500 milyon liralık vurgunu duyurdu: 48 kişi gözaltına alındı
  3. 14:16 Japonya, Fuji Dağı'ndaki turist sorununa çözüm arıyor: Fotoğraf noktalarına bariyer çekilecek
  4. 14:11 Özgür Özel, 1.5 milyar borçla devralınan Yunusemre Belediyesi'nde
  5. 14:07 Bakan Işıkhan, asgari ücrette zam olup olmayacağını açıkladı
  6. 14:07 İşte 2023 model Fiat Egea Cross'un dikkat çeken yeni fiyatları!
  7. 14:06 Nisan 2024'te alkol fiyatlarına zam yapıldı: Rakı ve şarap fiyatlarında artış yaşandı
  8. 14:04 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Kamuda tasarruf dönemi başlıyor
  9. 14:04 Tarım Kredi Holding'de yağ skandalı: 2500 ton ham yağ kayıp!
  10. 14:01 İYİ Parti'de yeni lider arayışı başladı: Dört adayın yarışacağı salona seyirci alınmayacak
  11. 14:00 31 Mart gecesi seçimi kaybettiğini anlayan başkan gece yarısı belediyeyi batırdı iddiası
  12. 13:51 Şimşek'ten 'KDV' açıklaması geldi: Doğru belgelendirme için yapıldı
  13. 13:48 Akşener İYİ Parti'ye veda etti: Başarısızlığı ben aldım başarıyı siz yakalayacaksınız
  14. 13:44 Eski arabanızı elektrikliye dönüştürün! Türk firmadan devrim yaratan icat
  15. 13:38 Afrika Bitti Suriye Başladı: Pazartesi Gününe Dikkat! Alerjisi Olanlar Evden Çıkmasın
  16. 13:37 Altın Fiyatlarında Son Dakika Gelişmesi! Gram Altın 3.500 TL'yi Aşıyor mu?
  17. 13:36 Asgari Ücrete Zam Sürprizi! Işıkhan'dan Son Dakika Açıklama Geldi
  18. 13:36 İYİ Parti'nin Yeni Lider Adayı: Müsavat Dervişoğlu'nun Yaşamı ve Siyasi Deneyimi
  19. 13:35 Mercedes'ten devrim yenilik: Efsane G Serisi artık tamamen elektrikli
  20. 13:29 Ekonomik krize inat Tesla'dan dev indirim!
Gündem Haberleri