Metaverse bize ne gibi avantajlar sunacak?

Metaverse bize ne gibi avantajlar sunacak?

Metaverse bize ne gibi avantajlar sunacak? Yakın gelecekte oldukça fazla duyacağımız Metaverse bize ne gibi avantajlar sunacak? Nasıl kullanabileceğiz ve en önemlisi ne gibi tehlikelerle karşı karşıya kalacağız.

Interneti 2D gibi düşünürsek Metaverse 3 boyutlu bir dünya.  Metaverse sayesinde Internetin içine girebileceğiz. Onunla yaşayacağız. Farklı sanal dünyalar olacak ve Internet’te nasıl sayfa açıyorsanız Metaverse dünyalara arasında bu kadar kolay bağlanabileceğiz.

Metaverse projelerinde yeni

Evet. Metaverse tek bir sanla dünya değil. Birçok sanal dünyanın birbirleri ile etkileşimde olan bir sanal dünyalar zinciri.

Metaverse, sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik ile gerçek dünyayı dijital dünyaya bağlıyor.  Bugünlerde akıllı telefonlarımızla bir şehri gezebiliyoruz. Metaverse ile akıllı gözlüklerimizi takıp istediğimiz şehirde şehir turu yapabileceğiz.

İlk olarak Snow Crash’te ortaya çıktı

Metaverse kesinlikle küçümsenmemeli. 1990 yılında Internet ortaya çıktığında bunun bir oyuncak olduğunu düşünenler vardı.  Metaverse için söylenenler gerçekleşirse dünya tarihine altın harflerle yazılacak.

Snow Crash

Metaverse kavramı  ilk olarak 1992 yılında yayınlanan Bilim kurgu romanı Snow Crash’te ortaya çıktı. Bu romanda insanlar 3 boyutlu avatarlarla sanal gerçeklik ortamında etkileşime giriyorlardı. Benzer bir durum Steven Spielberg ‘ın Ready Player One filminde de görebiliriz.

Metaverse günümüzün Internetin bir sonraki adımı. Bu sanal dünyada çok uzaktaki bir dostunuzun evine sanal olarak ziyaret edebileceksiniz. Ayrıca bu sanal dünyada tiyatro, fuar, müze ve hatta canlı konserler bile izleyebileceksiniz. Hatta bazı kişiler bu sanal dünyada çalışıp para kazanacak. DiJital ürünler oluşturulacak ve dijital hizmetlerle evinizi geçindirebileceksiniz. Bununla birlikte zaman yolculuğu da yapabileceksiniz.

Metaverse

META

Son yıllarda ise birçok dev firmalar bu kavramı kullanmayı ve benimsemeye başladılar. Buradaki mantık sanal odalarla insanları birbirleri ile etkileşime sokmak. Geleceğin ağı olan Metaverse ile, gerçek dünya sanal bir dünya ile etkileşimde olacak.

Facebook adını Meta olarak değiştirdi. Mark Zuckerberg Metaverse dünyasında öncü olmak istiyor ve alana inanılmaz bir yatırım yapıyor. Farklı şehirlerde ve ülkelerde olan iş arkadaşlar sanal bir odada buluşup tek bir projede çalışabilecekler. Sanki her gün işe gider gibi bu odalara bağlanıp mesafeden  bağımsız iş yapabilecekler.

Facebook bu dünyayaı yaratmak  için kısa vadede 6.4 milyar dolar zarar etmeyi göze bile aldı. Yeterki Metaverse denildiğinde ilk Facebook veya yeni adı ile Meta akla gelsin diye.

Metaverse ilk taciz olayını yaşadı!

Metaverse hayatımızda zaten var

Metaverse çok eski bir düşünce. Ama şekillenmesi bugünleri aldı. Oysa bu dünyanın elementleri çok önceden yaratıldı. Buna en güzel örnek Fortnite. Bu oyunun milyonlarca bir kitlesi var ve geçenlerde Ariana Grande bu sanal ortamda ilk sanal konserini verdi.

Fortnite bir oyun. Ama birçok kişi için bu sadece ilk basamak. Fortnite kendi kullanıcılarını başka platformlarla etkileşmesini sağladı. Yani Metaverse in yapmak istediği şeyi yaptı.

Diğer bir örnek Seoul şehri. Seoul, kamu yönetimi için bir Metaverse platformu oluşturdu. Vatandaş sanal ortamda kamu kuruluşuna gidip işini halledebiliyor.

ariana grande

Facebook ise Horizon Workroom platformunu oluşturdu. İnsanlar bu çalışma odalarına bağlanarak iş yapabilecekler. Horizon Home ise sanal bir yaşam yeri. Yani kişi hep hayal ettiği evi Horizon Home ile sanal ortamda sahip olabilecek.

Nvidia bu olaya Omniverse adını koymuş. Firmalar bu ortamda fabrikalar , yatırımlar ve satış odaları tasarlayıp simule edip   optimize edebiliyorlar.

Decentraland 

Decentraland  Metaverse e en yakın platform ise Decentraland, Bu platform büyük bir firmaya ait değil. Buranın sahibi kullanıcılar. Bir çeşit yapay zeka kooperatifi. Yani merkezi olmayan özerk organizasyonlar gibi çalışıyor. Teknik altyapısı Etherum Blok zinciri ve Smart Contracts. Kurallar demokratik yollarla kullanıcılar tarafından oluşturuluyor. Bu kurallar Blok zinciri sayesinde güvenli ve hatasız hale gelebiliyor.

Lionking filmini hatırlayın. Ne kadar gerçekçi yapılmış değil mi. Bu filmin yapımında Unity geliştirme platformu kullanıldı. Bu platform sanal dünyalar oluşturmak için de kullanılıyor. Ya da hepimizin bildiği Mandalorian dizisi. Bu dizinin yapımında Unreal engine motoru kullanıldı. Yani Epic Games’in Fortnite oyunu için kullandığı motor.

Metaverse

Neler yapabileceğiz

Birçok firma bu alana yatırım yapıyor. Sosyal medya şirketleri bu alana yatırım yapmazlarsa kısa sürede bu treni kaçırabilirler. Çünkü Metaverse kullanıcılara hayal edilmeyecek bir sosyal ağ sunabiliyor. Apple, VR ve AR teknolojilerine çok ciddi yatırımlar yapıyor. Ne de olsa iphone’un başarısını yakalayacak bir ürüne ihtiyaçları var. Amazon ise sanal alışverişi kimseyi kaptırmama peşinde olduğu bir gerçek.

Metaverse oldukça baştan çıkarıcı olacak. Bu da birçok tehlikeleri beraberinde getirecek. Sanal dünyada ne kadar çok memnun kalırsanız bağımlılık da o kadar artacak.

Bu 3 metaverse coin

Bu dünyada herkesin kahramanı olabiliyorsunuz. Saatlerce maceradan maceraya koşabiliyorsunuz. Bundan da güzeli hiç yaşlanmıyorsunuz. Gerçek dünyada ortalama bir hayat süren insanlar bu sanal dünyadan kesinlikle kopamayacaklar. Metaverse inşaları çok farklı toplumlara sokabilir. Bekar olmak varken neden evleneyim. Hayat böyle daha güzel neden çocuk yapayım diye sorgulamalar başlayacak. Kısa vadede bu bir sorun olabilir. Ama uzun vadede mutlaka bu olaylara karşı çözümler üretilecek.

Sosyla medya bu ortamda daha tehlikeli hale gelebilir. Düşünün Trump Facebook sayesinde seçimlerde ciddi bir avantaj elde etti. Sosyal medya olmasaydı Ingiltere Avrupa birliğinde halen üye olarak devam ediyordu. Metaverse İnsanları daha özgür ve korkusuz yapacak. Kötü niyetli kişiler insanlığı kaos a sürükleyebilecek. Hatta iç savaş tehlikeleri sürekli hortlayacak.  Blok zinciri sayesinde bunun önüne geçilebilecek. Doğru bilgiyi blok zinciri sayesinde ulaşabileceğiz.

Metaverse

 Nasıl para kazanacağız

Metaverse dünyasında geç kalmak gerek. Doğru zamanda doğru yerde olmalısınız.  Örneğin makine üretimi ilk sanal ortamda üretilip test edilecek. Ardından da fiziksel üretime geçilecek. Dijital ikizlerle tanışacağız. Gerçek dünyada üretilen bir makine esasında sanal dünyanın kopyası olacak. Burada elde edilen veriler anında dijital ortama aktarılacak ve o makine dijital ortamda daha iyi nasıl çalışabilirim diye kendini test edecek.

Eğitmenler, spor hocaları  veya öğretmenler Metaverse ile daha verimli olabilecek. Hatta psikologlar bu ortamda çok farklı terapiler yapabilecek.

Kişisel verilerinizi artık firmalar alamayacak. Merkezi olmayan özerk dünyalar olduğundan siz verilerinizi firmalara satabileceksiniz. Bu firmalar da bu verilerle satış stratejileri oluşturabilecekler.

Gelecekte yapay zeka teknolojisi ile zihninizi buraya aktarabileceksiniz. Ve ölümsüz olacaksınız.

The Last of Us’dan kötü haber geldi!

"Metaverse bize ne gibi avantajlar sunacak?" haberi, 21 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 20 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Metaverse bize ne gibi avantajlar sunacak? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Metaverse bize ne gibi avantajlar sunacak? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:37 Galatasaray'da Mauro Icardi depremi! Buruk: "Tabii ki özleyeceğiz"
  2. 01:34 Duvarı boyayan iki usta arasındaki 3 farkı sadece yüksek IQ'su olanlar 14 saniyede buluyor!
  3. 01:34 Alman otomotiv sektöründe kriz derinleşiyor: 106 senelik dev şirket iflasın pençesinde!
  4. 23:57 Ukrayna'nın Füze Saldırıları Sonrası Putin'den Açıklama!
  5. 23:49 Yusuf Tekin'in Laiklik Sözlerine HÜDA PAR'dan Destek!
  6. 23:45 Mijatovic, Shane Larkin'in son durumunu anlattı
  7. 23:40 Netanyahu: 'UCM'nin yakalama kararını tanımıyoruz'
  8. 23:36 Okan Buruk açıkladı: "Icardi ile ilgili önümüzdeki hafta net bir karar verilecek"
  9. 23:36 Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’na 2 buçuk ton kargo gönderdi!
  10. 23:31 Manchester City, Pep Guardiola ile sözleşmesini 2027 yılına kadar uzattı
  11. 23:31 Meteoroloji aktardı: Hafta sonu kar yağacak mı?
  12. 23:31 Pep Guardiola imzayı attı: Manchester City resmen duyurdu
  13. 23:26 İstanbul Havalimanı’ndaki Rötar, Şevval Sam’ın Mini Konserine Dönüştü
  14. 23:25 Tunceli Valiliği'nden ‘evrak’ açıklaması geldi: "İddialar gerçeği yansıtmamaktadır"
  15. 23:25 İstanbul'a kar yolda: Valilik saat vererek uyardı!
  16. 23:23 Anadolu Efes, Paris Basketbol’a 93-84 Mağlup Oldu
  17. 23:21 İletişim Başkanlığı, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’ye görüntüler izletti' iddialarını yalanladı!
  18. 23:19 Tüketiciler Ödedikleri Haksız Ücretleri Faiziyle Geri Alabilecek
  19. 23:15 İç Güvenlik Yasası Meclis'ten Geçti: Yetkisiz Çakar Kullananlara 96 Bin Lira Ceza
  20. 22:54 Neandertallerin 65 Bin Yıl Önce Kullandığı ‘Fabrika’ Keşfedildi
Teknoloji Haberleri