Metroda İnternet Erişimi: Derinlik ve Maliyet Engelleri Nasıl Aşılıyor?

Metroda İnternet Erişimi: Derinlik ve Maliyet Engelleri Nasıl Aşılıyor?

Metroda İnternet Erişimi: Derinlik ve Maliye... Metro tünellerinde internet erişimi sağlamak, yeraltındaki derinlik, malzeme engelleri ve maliyetli mühendislik çözümleri nedeniyle zor. Ancak Moskova ve İstanbul gibi örnekler, yenilikçi tekniklerle bu sorunun aşılabileceğini gösteriyor. Daha bağlantılı bir metro yolculuğu artık mümkün.

Web, modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası hâline gelmiş durumda. Ancak, metroda yolculuk ederken internet bağlantısının kesilmesi, çevrim içi dünyamızla olan bağımızı koparıyor. Peki, teknoloji bu kadar ilerlemişken metro tünellerinde neden hâlâ internet çekmiyor?

E-postalarımıza yanıt vermekten görüntülü konuşmaya kadar pek çok web kullanımı için güçlü ağlara ihtiyacımız var. Ancak yer altı tünellerinde internet erişimini sağlamak bazı zorlukları beraberinde getiriyor.

 DERİNLİK VE ALTYAPI ÖNCELİKLİ ZORLUKLAR ARASINDA


Metro tünellerinin yerin metrelerce altında olması, internete erişimi zorlaştırıyor. Bu derinlik, radyo dalgalarının yüzeyden tünellere ulaşmasını engelliyor. Radyo dalgaları, beton ve metal gibi yoğun malzemelerden geçmekte zorlandığı gibi kıvrımlı tünellerde de sinyal kaybı yaşanıyor.

HEM MÜHENDİSLİK HEM PARA GEREKİYOR


İstasyonlara Wi-Fi kurmak, teknik olarak mümkün olsa da oldukça maliyetli bir iş. Sinyal sağlayan antenlerin istasyon tavanlarına veya uygun alanlara yerleştirilmesi gerekiyor. Ancak bu işlem, basit gibi görünse de karmaşık mühendislik çözümleri ve ciddi maliyetler gerektiriyor.

Kablolama işlemi pahalı olduğu gibi, güvenilir ve kesintisiz bir bağlantı sağlamak için istasyon altyapısına müdahale edilmesi gerekiyor. Bu da dikkatli bir mühendislik çalışması ve ince işçilik gerektiriyor.

Sızdıran besleyici koaksiyel kablolar, yani tünellere yerleştirilen boruların içinden geçen özel kablolar yardımıyla anten kullanmadan sinyal iletmek mümkün. Ancak yer altındaki yüksek ısı ve nem gibi faktörler nedeniyle bu kabloların özel olarak tasarlanması gerekiyor. Kabloların duvarlara monte edilmesi halinde ise dikkatli bir kurulum yapılması şart, zira kabloların boyutu ve ağırlığı özel makineler ve ince işçilik gerektiriyor.

RİSKLİ ÇALIŞMA ALANLARI BULUNUYOR


Kablo kurulumu için güvenli çalışma alanları bulmak zor. Kurulum gerçekleştirildiğinde bile, bu kablolara güç sağlamak ve herhangi bir arızada müdahale etmek oldukça zor. Bazı metro hatlarının neredeyse aralıksız çalıştığı göz önüne alındığında, arıza durumunda ya metro hattı durdurulacak ki bu büyük bir kaosa yol açar ya da uzun süre internet erişimi olmayacaktır.

OLMAZ DİYE BİR ŞEY YOK: DÜNYADA BAŞARILI ÖRNEKLER


Metro tünellerinde internet erişimi sağlamak imkânsız değil. Moskova’da Wi-Fi tekrarlayıcıları tünellerde değil, trenlerde yer alıyor ve sinyal dışarıdaki antenler aracılığıyla sağlanıyor. Türkiye'de ise Metro İstanbul, internet erişimi sağlanan tünellere örnek olarak gösterilebilir.

Teknik ve yenilikçi çözümlerle bu problemin üstesinden gelmek mümkün. Türkiye ve dünyada bu alandaki gelişmeleri takip ederek, daha konforlu ve bağlantılı bir metro yolculuğu deneyimi yaşamak artık uzak bir hayal değil.

"Metroda İnternet Erişimi: Derinlik ve Maliyet Engelleri Nasıl Aşılıyor?" haberi, 10 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 10 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Metroda İnternet Erişimi: Derinlik ve Maliyet Engelleri Nasıl Aşılıyor? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Metroda İnternet Erişimi: Derinlik ve Maliyet Engelleri Nasıl Aşılıyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:28 Yeni Araştırma: Şiddetli Kaşıntı Kanserin Habercisi mi?
  2. 12:23 Trump'ın Panama Kanalı Talebine Sert Yanıt: 'Egemenliğimiz Pazarlık Konusu Değil!
  3. 12:17 Beşiktaş, UEFA'ya Başvurdu: Twente Maçı Başka Bir Şehirde Oynansın!
  4. 12:11 Kalp Hastalığı Riskine Dikkat: İkizlerden Biri Hasta İse Diğeri de Kontrol Ettirilmeli!
  5. 12:07 Charles Smith'in 'Şaka'sı Pes Dedirtti: Taze Gıdalara Pestisit Sıktı!
  6. 12:03 İnsan-Doğa Çatışması Büyüyor: Japonya’da 219 Ayı Saldırısı!
  7. 11:54 Turhan Çömez’den Çarpıcı Sorular: 'Helikopterin Erdoğan’ın Programıyla Bir İlgisi Var mı?
  8. 11:49 ING Türkiye’de Üst Düzey Atama: Hüsniye Ulu COO Görevine Getirildi!
  9. 11:09 Amasya’da Tarihi Keşif: 2 Bin 100 Yıllık Asker Düdüğü Bulundu!
  10. 11:06 Yakutistan’da Efsanevi Bir Keşif: Yana Mamutunun Kalıntıları Ortaya Çıktı
  11. 10:44 WhatsApp 2025'te 19 Telefonu Desteklenmeyecek: Hangi Modeller Etkilenecek?
  12. 10:43 Fenerbahçeli Yöneticiden Gündem Yaratan Paylaşım: "Firavunları, Zalimleri, Hainleri..."
  13. 10:43 Suriye'nin Yeni Dışişleri Bakanı Eş-Şiybani Türkiye'deki Bir Üniversitenin Öğrencisi Çıktı!
  14. 10:28 Zekanın Gizli İşaretleri: Üstün Zekalıların Ortak 5 Davranışı
  15. 10:02 Mourinho’nun Roma'dan Kovulma Süreci: Mattioli Açıkladı!
  16. 10:00 Kışa Hazırlık: Aralık Bitmeden Peteklerinize Bu Uygulamayı Yapın!
  17. 09:59 Emekli Maaşını Taşıyanlara Büyük Avantaj: Bir Banka 21 Bin, Diğeri 20 Bin Lira Veriyor
  18. 09:59 İstanbul'da Feci Kaza: Yük Gemisi Yan Yattı, Konteynerlar Denize Düştü
  19. 09:59 ÖTV Düzenlemesi Hüsrana Uğradı: Sıfır Otomobilde Yerli-İthal Çatışması Devam Ediyor
  20. 09:58 Şiddetli Yağış Alarmı: Meteoroloji'den Bu İller İçin Kritik Uyarı Geldi
Teknoloji Haberleri