Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Taliban açıklaması: "Kendi menfaatlerimiz için herkesle görüşmek lazım"

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Taliban açıklaması:

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Taliban açıklaması: "K... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan'daki durum hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin mengaatleri için herkes ile görüşmesi gerektiğini söylerek, birçok ülkenin Taliban ile görüştüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan'daki durum hakkında açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Taliban ile görüşmesi hakkında, Türkiye'nin menfaatleri için herkes için görüşülmesi gerektiğini söyledi ve Çin, Rusya, İran'ın Taliban ile görüşütüğü de belirtti. Çavuşoğlu, "Herkes pragmatik davranıyor. Bunlar normal şeyler" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havaalanını koruma görevini iptal ettiği iddialarına ilişkin "Kabil havaalanıyla ilgili yeni şartlar oluştu, durumu değerlendiriyoruz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Afganistan'daki son gelişmelere ilişkin Hürriyet gazetesine açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı, Taliban’ın verdiği mesajları olumlu karşılıyoruz” ifadelerini kullanmıştı bu ifadeler üzerine, "Taliban'ın yönetim anlayışını olumlu karşılıyoruz' demedik. Kendi menfaatlerimiz için herkesle görüşmek lazım. Önceliğimiz dönmek isteyen vatandaşlarımızın tahliyesi." açıklamasını yaptı.

"Afganistan'da yeni şartlar oluştu"

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kabil Havaalanını koruma görevini iptal ettiği iddialarına ilişkin de şunları kaydetti:

"Bunu söylemek için erken çünkü şimdi yeni şartlar oluştu. Kabil Havaalanı'nda askeri kanattayız. Sivil kanatta ise kaos var. Uçakların iniş kalkışlarında da problem oldu. Maalesef bazı kişiler de öldü. Çok üzüldük. Buradan tahliyeler yapılıyor, misyonlar tahliye ediliyor. Bir grup vatandaşımızı getirdik. Havaalanında tahliye ve diğer konularda başta ABD olmak üzere diğer ülkelerle birlikte çalışıyoruz. Önceliğimiz geri kalan vatandaşlarımızın, dönmek isteyen vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirmek. Şu anda önceliğimiz farklı. Askerlerimizle ilgili kararı Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hep beraber vereceğiz."

"Kendi menfaatlerimiz için herkesle görüşmek lazım"

Dışişleri Bakanı Afganistan'da Taliban ile siyasiler arasındaki görüşmelere de değinerek "Taliban ile müzakere için Afganistan içinde, (Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı) Dr. Abdullah Abdullah , (Eski Cumhurbaşkanı Hamid) Karzai ve (Hizb-i İslami Partisi Lideri Gülbeddin) Hikmetyar'ın da içinde olduğu bir komisyon oluşturdular. Bunlar daha önce Taliban ile müzakere eden insanlar. Şimdi Afganistan'ın yönetimiyle ilgili müzakere edecekler. Kendi aralarında barışçıl yöntemlerle anlaşmaya varmalarını umuyoruz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu ayrıca "Amerika oturuyor, Taliban ile anlaşma imzalıyor, onda sorun yok. Biz görüştüğümüz zaman sorun var. Kendi menfaatlerimiz için herkesle görüşmek lazım. Bu onları benimsediğimiz, onların yönetimini ya da ideolojisini benimsediğimiz anlamına gelmez. Çin, Rusya, İran, Taliban ile görüşüyor. Herkes pragmatik davranıyor. Bunlar normal şeyler." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Taliban'ın "Hiçbir yabancıya müdahale etmeyeceğiz, herkes burada yaşayabilir, diplomatik misyonlara da dokunmayacağız, faaliyetlerini sürdürebilir" yönündeki mesajlarının olumlu karşılandığını belirterek "Havaalanına şu anda bir müdahaleleri yok. Biz bunları, bu mesajları olumlu karşıladığımızı söyledik. Yoksa, 'Taliban'ın yönetim anlayışını, rejimini benimsiyoruz, olumlu karşılıyoruz' demedik. Ayrıca 'Mesajlarını olumlu karşılıyoruz' dedik ama temkinli yaklaştığımızı, yani uygulamada da görmek gerektiğini söyledik." dedi.

"Geride kaos bırakarak çekilmek doğru değil"

ABD'nin herhangi bir çıkış planı olmadan Afganistan'dan çekildiğini belirten Çavuşoğlu, "Bunu ABD Dışişleri Bakanı (Antony) Blinken'a da söyledim. Şu kaos ortamı bitsin. Hatalarla ilgili söyleyeceğimiz çok söz var. (ABD Başkanı Joe) Biden kendisi açısından savunmaya çalıştı ama 20 sene kalıyorlar, çıkış planı olmadan birden çıkıyorlar. Irak'ta da aynı hatayı yaptılar. Bu kadar ani bir kararla ve plansız, geride kaos bırakarak çekilmek doğru değil." değerlendirmesinde bulundu.

Taliban'ın kadınlara karşı tavırları ve uygulamalarına değinen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bu konuda hassas olduklarını ve kadınların Afganistan'da haklarını özgürce kullanmalarını istediklerini belirterek şunları söyledi:

"Kadınlar ve çocuklar konusunda her zaman hassasız. Kadınların tüm haklarını Afganistan'da özgürce kullanmasını istiyoruz. Afganistan'dan topluca kadınları getirmek gibi bir planımız yok, öyle bir talep de yok."

"Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Taliban açıklaması: "Kendi menfaatlerimiz için herkesle görüşmek lazım"" haberi, 18 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 18 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Taliban açıklaması: "Kendi menfaatlerimiz için herkesle görüşmek lazım" haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Taliban açıklaması: "Kendi menfaatlerimiz için herkesle görüşmek lazım" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:42 ABD Üniversitelerinde Filistin Protestolarında Onlarca Öğrenci Gözaltına Alındı
  2. 11:40 Fatih Altaylı: THY’de genel müdür maaşı aylık 1 milyon 400 bin TL
  3. 11:39 Hava Durumu: Yer Yer Sağanaklarla Bulutlu, Sıcaklıklar Artıyor
  4. 11:36 Maliye IBAN Tahsilatlarını Denetliyor: Vergi Kaçağına Karşı Önlem
  5. 11:31 Motorin Fiyatlarında Beklenen İndirim: Araç Sahiplerine Nefes Aldıran Gelişme
  6. 11:29 Ünlü oyuncu Reha Özcan’dan uyarı: Sosyal medyadan seslendi, itibar etmeyin dedi
  7. 11:28 Almanya-Çin Casusluk Krizi: Berlin ve Pekin Arasındaki Gerilim Tırmanıyor
  8. 11:27 Altın Fiyatlarında Son Dakika Gelişmeler! İslam Memiş'ten Tarihi Uyarı: Almalı mı, Satmalı mı?
  9. 11:24 Savcılar: Trump-Stormy Daniels Davası, Sus Payı, Saf ve Basit Bir Seçim Sahtekârlığı
  10. 11:23 Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner: Erdoğan'ı Kürtsüz bırakma operasyonu var
  11. 11:19 Mehmet Şimşek'te "locals" açıklaması: Kullandığım kelime istismar edildi
  12. 11:14 Altın Sahiplerinin Dikkatine! Ekonomistten Şok Tahmin: Herkes Döviz Bürosuna Koşacak
  13. 11:10 23 Nisan tarihindeki AFAD son depremler
  14. 11:09 IBAN Denetimi Korkusu Maliye'yi Kilitledi: Vatandaşlar Birbirini İhbar Ediyor!
  15. 11:06 Eğlenceli Öğrenme: TÜİK ve UNICEF İşbirliğiyle Yeni Çocuk Portalı!
  16. 11:02 Gazze'de İsrail Saldırıları: Son 24 Saatte 32 Ölü, 59 Yaralı
  17. 10:56 Çin Güney Kesiminde Şiddetli Yağışlar Felakete Yol Açtı: En Az 4 Ölü, 10 Kayıp
  18. 10:55 Ağıt yakarken kullandığı ifadeler gerekçe gösterildi: Emine Şenyaşar’a Erdoğan’a hakaretten dava
  19. 10:50 Türkiye Ekonomisine Çare: Prof. Dr. Hakan Kara'dan Çarpıcı Çözüm Önerileri ve Faiz Stratejileri
  20. 10:49 Akit yazarları Sabri Şahsuvar: AK Parti kendisini ulusal Kemalist alanın göbeğine teslim etti
Gündem Haberleri