Migros, Kızılay'ın maden suyunda çok yoğun miktarda arsenik tespit edip binlerce şişeyi iade etmiş

Migros, Kızılay'ın maden suyunda çok yoğun miktarda arsenik tespit edip binlerce şişeyi iade etmiş

Migros, Kızılay'ın maden suyunda çok yoğun m... Depremzedelere göndermesi ihtiyaç duyulan çadırları satan Kızılay uzun süredir tartışmaların odağında yer alıyor.

Şimdi de Kızılay’ın maden suyunda insan sağlığını etkileyecek şekilde yüksek oranda arsenik (ağır metaller) tespit edilmiş olduğu ortaya çıktı.

Kızılay, Afyon’daki fabrikasında ürettiği maden suyunu 2019’da Migros Market’e sattı. Migros, Kızılay’dan almış olduğu maden sularını 28 Mayıs 2019’da bir hususi laboratuvarda çözümleme ettirdi.

BirGün’den İsmail Arı'nın haberine nazaran, çözümleme sonucunda ise maden suyundaki arsenik oranının sınır değerinin iki katı olduğu açıklandı. Belgelerde maden suyu için arsenik sınır değerinin en fazla 10 mikrogram\litre olması gerektiği sadece Kızılay’ın maden suyunda 20 mikrogram\litre arsenik tespit edilmiş olduğu açıklandı. Laboratuvar, maden suyunun halk sağlığı için uygun olmadığını belirttiği çözümleme neticelerini Migros’a gönderdi.

76 BİN ŞİŞE İADE EDİLDİ

Bu skandalın peşinden Migros, Kızılay ile iletişime geçti. Migros’un iç yazışmalarında yalnız Migros’un Muğla’daki deposundan 32 palet olarak ifade edilen ortalama 76 bin şişe maden suyunun Kızılay’a iade süreci başlatıldı. Migros, Kızılay’dan Muğla deposunda bulunan 2 TIR maden suyunu iade alması istendi. Migros’un kurum içi yazışmalarında “Depoda alan sıkıntısı yaşandığı, Kızılay’ın ‘bloke edilen’ maden sularını teslim alması’ gerektiği” ifade edildi. Migros’un ülke genelindeki öteki depolarından ne kadar maden suyunu iade etmiş olduğu ise bilinmiyor.

Kızılay’ın arsenik tespit edilen maden sularını başka hangi marketlere sattığı da cevap bekleyen bir başka sual. Kızılay’ın iade almış olduğu maden sularını da imha etmeyip tekrardan satışını yapmış olduğu ileri sürülüyor.

KANSERE YOL AÇIYOR

Gıda Mühendisi ve Akademisyen Dr. Bülent Şık ise BirGün’e yapmış olduğu değerlendirmede, “Ülkemizde yürürlükte olan ve ‘Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik’ başlığını taşıyan mevzuata nazaran maden sularındaki arsenik miktarının litrede 10 mikrogramı geçmemesi gerekir. Bu sınır değerleri aşan maden sularının piyasaya sunulmaması gerekir. Aksi takdirde yönetmelikte de açık olarak belirtildiği benzer biçimde bir halk sağlığı riski ortaya çıkar. Arsenik insan sağlığına zararı olan, çeşitli toksik tesirleri olan ağır metallerden biridir” dedi.

“Çevre kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde de gıdalara ve sulara arsenik bulaşabilir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) arsenik ve inorganik arsenik bileşikleri insanoğlu için kansere yol açan toksik bileşenler bulunduğunu belirtmektedir. İnorganik formları oldukça daha zehirlidir” diyen Şık sözlerine şu şekilde devam etti:


“Arsenik içeren gıdaların yenmesi ve arsenikle kirlenmiş suların içilmesi deri, mesane ve akciğer kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Buna ek olarak, uzun süreli maruz kalmanın kalp hastalıklarına ve diyabete yol açabileceği de belirtilmektedir. Çocuklar toksik kimyasalların negatif etkilerin yetişkinlere kıyasla daha duyarlıdır. Yaş ne kadar küçükse maruz kalma sonucu oluşacak negatif etkisinde bırakır de o seviyede fazla olur. Dolayısıyla maden sularındaki arsenik çocuk sağlığı için daha büyük bir risk oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü, arsenik maruziyetinin negatif gebelik neticeleri, bebek ölümleri ve erken çocukluk yaşlarında kanser, akciğer hastalığı, kalp krizi ve böbrek yetmezliği benzer biçimde hastalıklarla ilişkili bulunduğunu belirtmektedir. Yine, oldukça sayıda çabalama, arsenik maruziyetinin çocuklarda bilişsel gelişim, zekâ ve bellek üstündeki negatif etkilerini göstermiştir ve bu mesele ülkemiz için kanımca eleştiri ehemmiyet taşır.

YARGILANMALILAR

Maden sularını tüketmenin iyi bir şey olduğuna dair yaygın bir kanaat var toplumda fakat işte arsenik ile ilgili çözümleme raporu bu kanaatin ne kadar yanlış bulunduğunu gösteriyor. Anne ve babalar bu tip ürünlerin ihtiva ettiği risklere karşı uyanık olmalı. Ama unutmayalım besin güvenliğini sağlamak, halk sağlığını korumak kamu kurumlarının işidir. Gıdalar, su, maden suyu vb. içeceklerdeki arsenik miktarının dikkatle denetim edilmesi gerekir. Öte taraftan Kızılay’daki yöneticilerin durumdan haberdar olduğu halde arsenikli ürünleri piyasaya sunmasının da yargılanmayı gerektirecek bir kabahat teşkil ettiğini düşünüyorum.”

EMAREYE RASTLANMAMIŞ!

Migros yetkilileri bu mevzuya dair izahat yapmayacağını belirtirken maden suyunu üreten Kızılay’a bağlı Kızılay İçecek Şirketi’nin Genel Müdürü Metin Kul ise şu açıklamayı yapmış oldu: “Kızılay Maden Sularına ilişkin olarak halk sağlığını tehlikeye atacak bir emareye rastlanmamıştır. Perakendeci firmalar vakit vakit raflarındaki ürünleri rastgele olarak çeşitli testlere doğal olarak tutmaktadırlar. Bu testlerde kullanılan yöntem farklılıkları, çözümleme sonucunu etkileyebilecek çevresel faktörler yada laboratuvar tespit limitleri benzer biçimde sebeplerle tedarikçi ile perakendecinin neticeleri içinde sapma söz mevzusu olabilmekte ve analizlerin tekrarına gereksinim duyulmaktadır. Sözü edilen mevzu da bu durumdan ibarettir. Yeniden ve aynı yöntemlerle testler değişik akredite laboratuvarda da olmak suretiyle yeniden edilmiş ve herhangi bir uygunsuzlukla karşılaşılmamıştır. Ancak çözümleme ve değerlendirme süreci devam ederken, satış noktasında Kızılay maden suyu’nun arzının devamı için bir parti ürün geri çekilmiş ve yerine yenisi konulmuştur.”

"Migros, Kızılay'ın maden suyunda çok yoğun miktarda arsenik tespit edip binlerce şişeyi iade etmiş" haberi, 21 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Migros, Kızılay'ın maden suyunda çok yoğun miktarda arsenik tespit edip binlerce şişeyi iade etmiş haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Migros, Kızılay'ın maden suyunda çok yoğun miktarda arsenik tespit edip binlerce şişeyi iade etmiş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 30 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:31 Fatih Erbakan: Belediye başkanlarımıza AK Parti'ye geçmeleri için baskı yapılıyor
  2. 11:25 Nagehan Alçı: Gerçek bir bahar için kaldırın Taksim yasağını
  3. 11:24 Çiftlik oyunları tutkunları için güzel bir haber: Steam Çiftlik Festivali başladı!
  4. 11:20 Yargıtay'dan ÇHD davasında kısmi bozma ve onama
  5. 11:19 Tekel bayileri, sigara grubunu boykot etti: Açıklama geldi
  6. 11:17 Emeklilere seyyanen zam yolda mı?
  7. 11:10 Uzman isim "48 saat kaldı" diyerek uyarıda ve gram altın için 'fırsat' çağrısında bulundu
  8. 11:10 Altın borcu olanlara sevindirici haber! İslam Memiş, alım zamanını belirleyerek tarih verdi
  9. 11:10 Dolar kuru dalgalanırken düşüş başladı!
  10. 11:08 Acun Ilıcalı, Slovenya'nın köklü kulüplerinden Maribor'u satın almayı planlıyor
  11. 11:04 Dries Mertens için teklif geldi
  12. 11:00 Panathinaikos'un Fatih Terim ile yolları ayrılıyor
  13. 10:55 Çinliler nihayet bunu da gerçekleştirdi! 440 bin TL'ye sıfır lüks otomobil
  14. 10:51 Altın piyasasında güncel durum: Gram altın tahmini ve altın yatırımcılarına yönelik uyarılar
  15. 10:51 Lezita, Anadolu'nun en büyük firmaları listesinde 34. sırada yer alması dolayısıyla ödül aldı
  16. 10:51 Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yükseldi
  17. 10:51 Tahliye kararına itiraz: Nihal Candan yeniden cezaevine girebilir
  18. 10:51 Turizm sektöründen üç aylık dönemde 8,7 milyar dolar gelir elde edildi
  19. 10:47 Yolcu midibüsü devrildi: 1 astsubay hayatını kaybetti, 17 yaralı
  20. 10:41 Bayhan'dan çarpıcı sözler: Hayatımın en büyük hatasıydı diyerek açıkladı
Türkiye Haberleri