Milletvekilliklerinin düşürülmesi hakkında emsal karar!

Milletvekilliklerinin düşürülmesi hakkında emsal karar!

Milletvekilliklerinin düşürülmesi hakkında e... Ankara İstinaf Mahkemesi'nin, ‘Tekrar seçilen vekil hakkında soruşturma, yeniden dokunulmazlığın kaldırılmasına bağlıdır’ kararının emsal olduğu belirtildi.

Ankara İstinaf Mahkemesi'nin, ‘Tekrar seçilen vekil hakkında soruşturma, yeniden dokunulmazlığın kaldırılmasına bağlıdır’ kararının emsal karar olduğu belirtildi.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin, CHP’li Enis Berberoğlu ile HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin emsal karar niteliğinde bir kararı daha önce verdiği öğrenildi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre İstinaf, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç’a açılan bir davada, anayasanın 83/4 maddesindeki “Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır” hükmünün uygulanacağına karar verdi. Dönemin CHP Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Haluk Koç, 16 Haziran 2014’te, parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın bazı kişilerle çektirdiği bir fotoğrafı göstererek, bu kişilerin “IŞİD mensubu olduğunu” ileri sürdü.

“Siz kimle halvet oluyorsunuz” diye soran Koç hakkında, Bilal Erdoğan’ın şikâyeti üzerine, fezleke düzenlendi. 20 Mayıs 2016’da ise anayasa değişikliği yapılarak dosyaları olan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı. Bunun üzerine Koç hakkında “hakaret” suçundan dava açıldı. Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi, “sanığın atılı suçu işlemediği” gerekçesiyle Koç’un 12 Haziran 2018’de beraatına karar verdi. Bu arada 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerde Haluk Koç, yeniden milletvekili seçildi.

Sosyal mesafe için 'yarasa gibi çalışan' sensör

İSTİNAF MAHKEMESİ KARARI ESASTAN BOZDU

Koç’un avukatı Celal Çelik, bu nedenle karara itiraz etti. İtirazı inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesi, davada Koç lehine, “usulden bozma” kararı verdi. 20 Mayıs 2016’da, anayasaya eklenen geçici 20. maddenin genel düzenleyici hüküm olmadığı belirtilen kararın gerekçesinde, geçici maddenin, “20 Mayıs 2016 tarihi itibarıyla işlenmiş belirli fiillerle sınırlı olarak ilgili milletvekilleri hakkında dokunulmazlığın kaldırılması kararı mahiyeti taşıdığı” belirtildi.

‘YARGILAMAYA DEVAM EDİLMESİ YASAYA AYKIRI’

Anayasanın 83/4 maddesindeki “Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır” hükmünün uygulanma kabiliyeti bulunmasına karşın yargılamaya devam edilmesinin ‘yasaya aykırı’ olduğu belirtilen kararda, yerel mahkemenin kararının kesin olarak bozulmasına hükmedildiği belirtildi.

DONULMAZLIKLARI KALDIRILMADAN YARGILANDILAR

Vekillikleri düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu ile HDP’li Güven ve Farisoğulları da de benzer durumdaydı. Üç milletvekili, 24 Haziran 2018’de yapılan seçimlerde yeniden milletvekili seçildi ve dokunulmazlık kazandı. Hukukçular, anayasanın 83/4 maddesi gereğince, yargılamaya devam edilmesi için “Meclis’in yeniden bir karar alması gerektiğini” belirtiyor.

"Milletvekilliklerinin düşürülmesi hakkında emsal karar!" haberi, 07 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Milletvekilliklerinin düşürülmesi hakkında emsal karar! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Milletvekilliklerinin düşürülmesi hakkında emsal karar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
    2. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
    3. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
    4. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
    5. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
    6. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
    7. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
    8. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
    9. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
    10. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
    11. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
    12. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
    13. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
    14. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
    15. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
    16. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
    17. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
    18. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
    19. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
    20. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
    Politika Haberleri