Milli piyango bayilerine özelleştirme darbesi: 14 bin bayiyi işsiz bıraktı
Milli piyango bayilerine özelleştirme darbes... Ağırlıklı olarak ek gelir ihtiyacı olan emekliler, yaşlılar, engelliler ve ev kadınlarından oluşan Milli Piyango seyyar bayileri, koronavirüs salgınından çok özelleştirmeden darbe aldı. 15 bin bayinin 14 bini yeni sözleşmeyi imzalamadı.
Sokaklarda milli piyango gezici bayii bulmak imkansızlaştı. Bunun nedeni corona değil, primleri yarıya düşürülen gezici bayilerin gelirlerinin artık yol parasını bile karşılamaması. https://tele1.com.tr/demirorene-gecen-sans-oyunlarinda-skandal-goruntu-on-numarada-numara-fisildandi-246900/ Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; prim tırpanı nedeniyle gezici bayiler İtalyan Sisal-Şans (Demirören) Ortak Girişim Grubu ile sözleşme imzalamayı reddediyor. Türkiye genelinde seyyar milli piyango satışı yapan 15 bin gezici bayiden sadece bini Şans-Sisal ile sözleşme imzaladı.
PRİME TIRPAN
Ağustos 2019 tarihinde 10 yıllığına Milli Piyango'nun işletim hakkını alan grup, bayilerin net yüzde 9.7 olan komisyonunu yarıya düşürdü. Durumdan, corona salgını nedeniyle işleri zaten azalan seyyar Milli Piyango satıcıları çok keskin şekilde etkilendi. Alınan bilgiye göre primlere yapılan bu tırpan sonrası bir gezici bayinin asgari ücret elde edebilmesi için ayda 100 bin TL'lik bilet satması gerekiyor. Bayiler, bu rakama ulaşmanın corona öncesinde bile çok zor olduğunu, artık imkansızlaştığını belirtti.
KORONADAN FENA
Milli Piyango gezici bayileri ağırlıklı olarak ikinci gelire ihtiyaç duyan emeklilerden, engellilerden ve ev kadınlarından oluşuyor. Seyyar bayiler komisyonun yüzde 9.7'den yüzde 4.5'e gerilemesinin gelirlerini coronavirüsten bile daha fazla etkilediğini belirtti.
İHALEDE FİYATI DÜŞÜRDÜ, BAYİ PAYINDAN KESTİ
Milli Piyango İdaresi'nin lisans hakkı; Piyango, Hemen-Kazan, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara ve Süper Loto oyunları ile benzer şans oyunlarına ilişkin lisans düzenleme hakkı 49 yıl süreyle Türkiye Varlık Fonu'na devredilmişti. Türkiye Varlık Fonu'nun açtığı ihale sonucunda Ağustos ayından itibaren 10 yıl boyunca Milli Piyango, Demirören ve İtalyan ortağının Sisal-Şans Ortak Girişimi tarafından işletilecek. Sisal-Şans ihalede Milli Piyango'da teklifini yüzde 9.5 paya kadar düşürdüğü için, devir hakkını aldıktan sonra bayilerin payını yarıya düşürme yoluna gitti.
37 MİLYON YILBAŞI BİLETİNİ KİM SATACAK?
Seyyar bayiler Şans-Sisal ile dayatılan şartlarda sözleşme imzalamaktan kaçınırken, yılın en çok Milli Piyango bileti satılan ayı olan aralık da yaklaşıyor. Bayiler, “Yılbaşı biletlerinin yüzde 80'ini seyyar bayiler satar. Geçen yıl birçok market bu işe girdi ama biletler ellerinde kaldı. Peki bu yılbaşı 37 milyon bileti kim
?” diye sordu. https://tele1.com.tr/milli-piyangoda-buyuk-suphe-6-bilmek-imkansiz-hale-geldi-238661/
"Milli piyango bayilerine özelleştirme darbesi: 14 bin bayiyi işsiz bıraktı" haberi, 05 Kasım 2020 tarihinde yazılmıştır. 05 Kasım 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Milli piyango bayilerine özelleştirme darbesi: 14 bin bayiyi işsiz bıraktı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Milli piyango bayilerine özelleştirme darbesi: 14 bin bayiyi işsiz bıraktı 2025 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 05 Ocak 2025 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.